Ποιους αφορά ο έλεγχος της Χοληστερόλης και των Τριγλυκεριδίων;
Όταν μιλάμε για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το θέμα. Πρόκειται για όρους με τους οποίους μάλλον οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι.
Πόσοι όμως γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο σημαντικός ο τακτικός διαγνωστικός έλεγχος των λιπιδίων;
Αυξημένα Λιπίδια. Ε και;
Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι απαραίτητα λιπίδια που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, όταν τα επίπεδά τους αυξάνονται σημαντικά μπορεί να έχουν δυσάρεστες, και μάλιστα σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.
Η πιο γνωστή ίσως επίπτωση των αυξημένων λιπιδίων (LDL «κακή» χοληστερόλη, ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) σχετίζονται με το πρόβλημα της αθηρωμάτωσης. Πρόκειται για μια διαταραχή στα τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία λόγω συσσώρευσης λιπιδίων, φλεγμονής, και οξειδωτικού στρες δημιουργούν ένα σχηματισμό που λέγεται αθηρωματική πλάκα. Η στένωση των αρτηριών, το να μειωθεί δηλαδή η διάμετρος, λόγω της αθηρωματικής πλάκας, εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στα όργανα. Επίσης, η υπάρχει η περίπτωση να «σπάσει» η αθηρωματική πλάκα και να προκύψουν θρόμβοι. Καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Ακόμα τα αυξημένα λιπίδια σχετίζονται με διαταραχές όπως ο Διαβήτης και το Μεταβολικό Σύνδρομο, προβλήματα που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και το σύνολο του οργανισμού.
Γιατί μας αφορά όλους ο διαγνωστικός έλεγχος των λιπιδίων;
Σύμφωνα με τα στατιστικά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να έχει θέμα με αυξημένες τιμές λιπιδίων και το ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Από όσα αναλύσαμε παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς τους κινδύνους που ενέχει κάτι τέτοιο.
Οι επιστήμονες τονίζουν την εξαιρετική σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας, για την πρόληψη και τη διαχείριση των επιπτώσεων της στο καρδιαγγειακό σύστημα και τη γενικότερη υγεία.
Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων οφείλονται σε ένα σημαντικό ποσοστό στον τρόπο ζωής. Για αυτό και οι φυσικοί τρόποι πρόληψης και διαχείρισης της δυσλιπιδαιμίας, και των επιπτώσεών της, είναι ο κατεξοχήν τρόπος προσέγγισης του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής με την τακτική κίνηση, και η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά στη διατροφή, πολύ ευεργετικό φαίνεται να είναι το Μεσογειακό μοντέλο, και γενικά η διατροφή που στηρίζεται αυξημένη κατανάλωση φυτικών και ανεπεξέργαστων τροφίμων (όσπρια, ολικής άλεσης δημητριακά, φρούτα, λαχανικά). Αυτές οι διατροφικές συνήθειες δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με ανθυγιεινά λιπαρά και για αυτό σχετίζονται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επίσης όμως προσφέρουν και μια πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Γεγονός που φαίνεται να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη μείωση του κινδύνου αθηρωμάτωση και καρδιαγγειακές παθήσεις (1-6).
Zeta Colest: Φυσική Σύνθεση για Χοληστερόλη και Τριγλυκερίδια
Το Zeta Colest περιέχει φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία παρουσιάζουν ένα σημαντικό εύρος δράσεων στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Η Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού, με την Μονακολίνη που περιέχει, συμβάλλει στην αναστολή σύνθεσης της χοληστερόλης από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Η Βερβερίνη βοηθάει στην απομάκρυνση περίσσειας χοληστερόλης από τον οργανισμό, και συγκεκριμένα της LDL, “κακής” χοληστερόλης. Παράλληλα, συμβάλλει και στο μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η Σιλυμαρίνη από το Γαιδουράγκαθο, και οι Γκουγκουλστερόνες, εκτός από το να βοηθούν και αυτές στον μεταβολισμό των λιπιδίων, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της Βερβερίνης. Τα φυσικά αυτά συστατικά παρουσιάζουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το Zeta Colest αποτελεί μια ολοκληρωμένη απάντηση στα θέματα των χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, συμπληρώνοντας αποτελεσματικά τους φυσικούς τρόπους διαχείρισης, όπως η διατροφή και η άσκηση.
Πηγές
- Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Προστατεύω την καρδιά μου.
- National Heart, Lung, and Blood Institute. (n.d.). *High Blood Cholesterol*. Retrieved from https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-cholesterol.
- Mayo Clinic. (2022). *Triglycerides: Why do they matter?*. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186.
- American Heart Association. (n.d.). *Cholesterol Abnormalities & Diabetes*. Retrieved from https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/why-diabetes-matters/cardiovascular-disease–diabetes.
- Mauricio D, Castelblanco E, Alonso N. Cholesterol and Inflammation in Atherosclerosis: An Immune-Metabolic Hypothesis. Nutrients. 2020 Aug 14;12(8):2444. doi: 10.3390/nu12082444.
- Tsoupras A, Lordan R, Zabetakis I. Inflammation, not Cholesterol, Is a Cause of Chronic Disease. Nutrients. 2018 May 12;10(5):604. doi: 10.3390/nu10050604.