| |

Οι Πολύτιμες Φυσικές Δράσεις της Βερβερίνης στη Ρύθμιση των Λιπιδίων

αποξηραμένος καρπός Βερβερίδης

Η Βερβερίνη, που παράγεται από το είδος των φυτών Berberis, χάρη στις πολύπλευρες ιδιότητές της, έχει κατακτήσει μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις φυσικές ουσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες συνηγορούν για τις ευεργετικές δράσεις που έχει στη μείωση της ολικής  χοληστερόλης, της LDL, και των Τριγλυκεριδίων. Ακόμα, είναι πιθανό να βοηθάει και στην μερική αύξηση της λεγόμενης “καλής”  HDL Χοληστερίνης.(1-6)

Το Zeta Colest, με τη νέα ενισχυμένη σύνθεση, βασίζεται στις ωφέλιμες δράσεις της Βερβερίνης, σε συνέργεια βέβαια και με τα άλλα φυσικά συστατικά που περιέχει. 

Αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε τις ιδιότητες αυτής της φυτικής ουσίας, που έχει κατακτήσει επάξια την αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Η Βερβερίνη στη Δυσλιπιδαιμία – Επιστημονικά Δεδομένα Κλινικών Μελετών

Η δράση της Βερβερίνης στη μείωση της χοληστερόλης παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1989, σε εργαστηριακές μελέτες ανθρώπινων κυττάρων από τον έσω χιτώνα της αορτής. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια μέχρι να δοθεί η απαραίτητη προσοχή από τους επιστήμονες για τα ενδεχόμενα οφέλη της φυσικής αυτής ουσίας ενάντια στη δυσλιπιδαιμία. Το 2004 έχουμε τις πρώτες επιστημονικές καταγραφές για την αποτελεσματικότητα της Βερβερίνης στη μείωση της χοληστερόλης σε πειραματικά μοντέλα αλλά και σε ανθρώπους. 

Από τότε και μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί πλήθος κλινικών μελετών που επιβεβαιώνουν την ωφέλιμη και ασφαλή δράση της Βερβερίνης στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων.  Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν αυτές οι επιστημονικές έρευνες, η Βερβερίνη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε μείωση της Ολικής Χοληστερόλης, της LDL, των Τριγλυκεριδίων. Ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει σε μερική αύξηση της HDL.(6)

Εκτός από τις ασφαλείς δράσεις της Βερβερίνης στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, έχουμε πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που καταγράφουν τις ευεργετικές της ιδιότητες και σε άλλα μεταβολικά προβλήματα, όπως: το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και η υπέρταση. Χαρακτηριστική είναι η μετα-ανάλυση των Lan, et al. του 2014. Λαμβάνοντας υπόψην τους 27 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε 2569 άτομα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα για την αποτελεσματική και ασφαλή επίδραση της Βερβερίνης στη διαχείριση της Δυσλιπιδαιμίας, του Διαβήτη τύπου 2 και της Υπέρτασης.(7)

Οι Αντιλιπιδαιμικές Δράσεις της Βερβερίνης στο “Μικροσκόπιο”

Εξαιτίας της αξιοσημείωτης δράσης της Βερβερίνης στη βελτίωση των λιπιδίων, το φυτικό αυτό αλκαλοειδές έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Σημαντικός αριθμός ερευνών επικεντρώνεται στη μελέτη των μηχανισμών με τους οποίους η Βερβερίνη ασκεί αυτή τη δράση. Όπως προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα, η Βερβερίνη εμφανίζει πολύπλευρες ιδιότητες που της επιτρέπουν να επιδρά σε διάφορα στάδια μεταβολισμού των λιπιδίων.

Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά που αφορούν στη μείωση της Ολικής και LDL χοληστερόλης είναι(6):

  • Η αύξηση των LDL υποδοχέων (LDLR) στο ήπαρ, που απομακρύνουν την LDL από την κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει με διττό τρόπο. Από τη μια η Βερβερίνη αυξάνει την έκφραση των LDL υποδοχέων μέσω ενεργοποίησης του σηματοδοτικού μονοπατιού κινασών ERK, που σταθεροποιεί το mRNA των LDLR . Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της αποδόμησης των LDL υποδοχέων, μέσω αναστολής έκφρασης του ενζύμου PCSK9. 
  • Η μείωση της απορρόφησης της Χοληστερόλης από το έντερο, μέσω αναστολής του ενζύμου ακυλο-συνενζύμου Α μεταφοράς χοληστερόλης (ACAT).
  • Η αυξημένη απέκκριση Χοληστερόλης από το ήπαρ μέσω των χολικών οξέων. Σημαντικό μέρος της χοληστερίνης αποδομείται στο ήπαρ για τη σύνθεση των χολικών οξέων. Η Βερβερίνη φαίνεται ότι επιδρά σε δύο ένζυμα που αυξάνουν τη σύνθεση και έκκριση των χολικών οξέων  από το ήπαρ, τη στερόλη 27-υδροξυλάση και την 7 άλφα-υδροξυλάση της χοληστερόλης.
  • Η μείωση της ενδογενούς σύνθεσης Χοληστερόλης, μέσω ενεργοποίησης του ενζύμου κινάση AMP (AMPK). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ATP – αναβολικών μονοπατιών, συμπεριλαμβανομένης και της σύνθεσης χοληστερόλης.
  • Η προστασία της HDL Χοληστερόλης από την οξείδωση, μέσω αύξησης του ενζύμου PON1.

Όσον αφορά στη μείωση των Τριγλυκεριδίων, η Βερβερίνη και πάλι ασκεί μια πολύπλευρη δράση, προάγοντας την αυξημένη λιπόλυση και τη μειωμένη λιπογένεση. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, η ενεργοποίηση του ενζύμου AMPK φαίνεται ότι παίζει καταλυτικό ρόλο, στην διάλυση του αποθηκευμένου λίπους και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Εκτός όμως από αυτή την κινάση, μάλλον η Βερβερίνη εμπλέκεται και σε άλλα βιοχημικά μονοπάτια που έχουν να κάνουν με το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, όπως το PPARα, JNK, και p38 MAKP.  

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα δράση της Βερβερίνης έχει να κάνει με την επίδρασή της στο μικροβίωμα του εντέρου. Φαίνεται ότι προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων για τον οργανισμό βακτηρίων όπως αυτά που παράγουν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), και μείωση των επιπέδων του E.coli. Γεγονός που ευνοεί την διάσπαση (οξείδωση) του σωματικού λίπους και τη μείωση των Τριγλυκεριδίων του αίματος.(6,8)

Βερβερίνη – Πολλαπλές Φυσικές Δράσεις στη Δυσλιπιδαιμία

Από τα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα γίνεται φανερό ότι η Βερβερίνη είναι μια φυσική ουσία με αποτελεσματική και ασφαλή δράση στη δυσλιπιδαιμία. Με τις πολύπλευρες ιδιότητές της μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της Ολικής και LDL χοληστερόλης, και των Τριγλυκεριδίων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Βερβερίνη δείχνει μια συνεργιστική δράση όταν συνδυάζεται με τα φυτικά εκχυλίσματα Γαιδουράγκαθου και τη Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού.(2,9) To Zeta Colest, βασισμένο στις δράσεις αυτών των συστατικών και με τις ανάλογες ιδιότητες του Guggul,  αναδεικνύεται σε ένα πολύτιμο φυσικό σύμμαχο στην βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ.

Πηγές

  1. Potdar D, Hirwani RR, Dhulap S. Phyto-chemical and pharmacological applications of Berberis aristata. Fitoterapia. 2012 Jul;83(5):817-30. doi: 10.1016/j.fitote.2012.04.012.
  2. Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberine and barberry (Berberis vulgaris): A clinical review. Phytother Res. 2019 Mar;33(3):504-523. doi: 10.1002/ptr.6252.
  3. Derosa G, D’Angelo A, Bonaventura A, Bianchi L, Romano D, Maffioli P. Effects of berberine on lipid profile in subjects with low cardiovascular risk. Expert Opin Biol Ther. 2013 Apr;13(4):475-82. doi: 10.1517/14712598.2013.776037.
  4. Zhou M, Deng Y, Liu M, Liao L, Dai X, Guo C, Zhao X, He L, Peng C, Li Y. The pharmacological activity of berberine, a review for liver protection. Eur J Pharmacol. 2021 Jan 5;890:173655. doi: 10.1016/j.ejphar.2020.173655.
  5. Xia LM, Luo MH. Study progress of berberine for treating cardiovascular disease. Chronic Dis Transl Med. 2016 Jan 12;1(4):231-235. doi: 10.1016/j.cdtm.2015.11.006.
  6. Wang Y, Zidichouski JA. Update on the Benefits and Mechanisms of Action of the Bioactive Vegetal Alkaloid Berberine on Lipid Metabolism and Homeostasis. Cholesterol. 2018 Jul 2;2018:7173920. doi: 10.1155/2018/7173920. 
  7. Lan J, Zhao Y, Dong F, Yan Z, Zheng W, Fan J, Sun G. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015 Feb 23;161:69-81. doi: 10.1016/j.jep.2014.09.049.
  8. Wang Y, Shou JW, Li XY, Zhao ZX, Fu J, He CY, Feng R, Ma C, Wen BY, Guo F, Yang XY, Han YX, Wang LL, Tong Q, You XF, Lin Y, Kong WJ, Si SY, Jiang JD. Berberine-induced bioactive metabolites of the gut microbiota improve energy metabolism. Metabolism. 2017 May;70:72-84. doi: 10.1016/j.metabol.2017.02.003.
  9. Fogacci F, Grassi D, Rizzo M, Cicero AFG. Metabolic effect of berberine-silymarin association: A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trials. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):862-870. doi: 10.1002/ptr.6282. 

Σας ενδιαφέρει επίσης