Φυσικές Λύσεις Υγείας

Η Μονακολίνη με μια απλή και επιστημονική ματιά!

yialia-miopias-pano-se-vivlia

Στην αναζήτηση μας για φυσικούς τρόπους διαχείρισης της χοληστερίνης (ή/και των τριγλυκεριδίων), συχνά θα συναντήσουμε τη φυσική ουσία Μονακολίνη Κ (ή τη Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού από την οποία προέρχεται).  Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει συμπεριλάβει τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού στα προτεινόμενα μέτρα για τη διαχείριση της ήπιας/μέτριας δυσλιπιδαιμίας, μαζί με τις διατροφικές και τις άλλες συστάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής.(1) Ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που έχουν αναδείξει αυτή την ουσία σε πρωταγωνιστή των φυτικών σκευασμάτων κατά της δυσλιπιδαιμίας.

Δράση και Αποτελεσματικότητα της Μονακολίνης Κ

Η μαγιά κόκκινου ρυζιού παράγεται από τη ζύμωση του λευκού ρυζιού (Oryza sativa) με το ζυμομύκητα Monascus purpureus, δίνοντας στο ρύζι ένα χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Ανάμεσα σε άλλα συστατικά, περιέχει τη Μονακολίνη Κ, που έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες, καθώς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ

Η Μονακολίνη Κ αναστέλλει το ένζυμο αναγωγάση HMG-CοΑ, που καταλύει το πρώτο στάδιο στη σύνθεση της ενδογενούς χοληστερόλης στο ήπαρ. Η φυσική αυτή ουσία έχει όμοια δομή και δράση με τη λοβαστατίνη, που ανήκει στις στατίνες. Οι στατίνες είναι τα κατεξοχήν συνταγογραφούμενα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερίνης σε σοβαρές περιπτώσεις.(2,3)

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ορισμένες χαρακτηριστικές (από τις πολλές) επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της Μονακολίνης Κ για τη μείωση της ολικής χοληστερίνης, της LDL χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, και ενδεχομένως μικρή αύξηση της καλής HDL χοληστερίνης

Μετα-ΑνάλυσηΠλήθος ΜελετώνΣυμμετέχοντεςΔόση Μονακολίνης ΚΟλική ΧοληστερίνηLDL HDL Τριγλυκερίδια
Liu et al., 2006 (4)939.6255-10mg / 4-12 εβδομάδες -0.91 mmol/L(-35,19mg/dL)-0.73 mmol/L(-28,23mg/dL)0.15 mmol/L(5,80mg/dL)-0,41mmol/L(-36,31mg/dL)
Gerards et al., 2015 (5)206.6634,8-24mg / 2-24 μήνες-1.02mmol/L(-39,44mg/dL)-1.0 mmol/L(-38,67mg/dL)0.07 mmol/L(2,71mg/dL)-0,26mmol/L(-23,03mg/dL)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω μετά-ανάλυση των Gerards et.al, παρατηρήθηκε μείωση της LDL χοληστερόλης ανάλογη με τη χορήγηση low intensity/low dose στατινών (πραβαστατίνης 40mg, σιμβαστατίνης 10mg, λοβαστατίνης 20mg). (5) 

Στη μετα-ανάλυση των Fogacci et. al (8), και στην ευρεία ανασκόπηση των Cicero et.al(3), οι μελετητές καταλήγουν ότι η Μονακολίνη Κ είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας δυσλιπιδαιμίας και επίσης μπορεί να αξιολογηθεί από τον γιατρό ως μια εναλλακτική στην περίπτωση δυσανεξίας στις στατίνες.

Σημαντικά είναι και τα επιστημονικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μελέτη της συνεργιστικής δράσης της Μονακολίνης Κ με τις φυτικές ουσίες Σιλυμαρίνη, Gugul και Πολυκοζανόλες. Συγκεκριμένα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα από δύο κλινικές έρευνες (τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με placebo μελέτες).

Κλινική ΈρευναΣυμμετέχοντεςΣυστατικά Φυτικού ΣυμπληρώματοςΔιάρκεια ΛήψηςΟλική ΧοληστερίνηLDL Χοληστερίνη
Derosa et.al, 2014 (6)1343mg Μονακολίνη Κ, 240mg Σιλυμαρίνη (από Silybum marianum 300mg) 10mg Guggulipid, 30mg Πολυκοζανόλες 3 μήνες-16% -17%
Cicero et. al, 2016 (7)8010 mg Μονακολίνη Κ,150mg Σιλυμαρίνη (από Silybum marianum 187,5mg) 10 mg Guggulipids, 50 mg  Πολυκοζανόλες8 εβδομάδες-17,9%-23,3%

Επίσης και στις δύο προαναφερθείσες μελέτες, μετρήθηκε μείωση σε φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και κατ’επέκταση επηρεάζουν την κατάσταση των αγγείων. (5,6)

Προφίλ Ασφάλειας της Μονακολίνης Κ

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η Μονακολίνη Κ σε δόσεις 3-10mg θεωρείται γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή, χωρίς να έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για παρενέργειες στο μυοσκελετικό σύστημα (όπως μυαλγίες και ραβδομυόλυση.) (3) Συγκεκριμένα, σε μια ευρεία μετα-ανάλυση που βασίστηκε σε 53 κλινικές μελέτες, με συνολικά 8.535 συμμετέχοντες, η χορήγηση Μονακολίνης Κ δε σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Επιπλέον, παρατηρήθηκε καθόλου ή και μειωμένος κίνδυνος για άλλες σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (control), γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση του γενικότερου κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. (3,8)

Όπως και οι στατίνες, η Μονακολίνη Κ μεταβολίζεται από τα ένζυμα CYP3A4, οπότε η ταυτόχρονη χορήγηση με αναστολείς αυτών των ενζύμων, θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για μυοτοξικότητα. Για αυτό το λόγο συνιστάται προσοχή και ιατρική καθοδήγηση στην περίπτωση ταυτόχρονης λήψης με φάρμακα και ουσίες όπως κυκλοσπορίνη, νιασίνη, βαρφαρίνη, βεραπαμίλη, αντιμυκητιακά, μακρολίδες, φιβράτες, νεφαζοδόνη, οι αναστολείς πρωτεάσης HIV, ο χυμός γκρέιπφρουτ.(3,8)

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του ρυζιού με το ζυμομύκητα Monascus purpureus, μπορεί ως παραπροϊόν της διαδικασίας να παραχθεί μια εν δυνάμει τοξική ουσία, η κιτρινίνη. Για αυτό το λόγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει τα ανώτερα επίπεδα λήψης της κιτρινίνης σε 0,2mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανασκόπησή τους οι Cicero et.al(3), όταν πρόκειται να επιλέξουμε ένα φυτικό συμπλήρωμα με Μονακολίνη Κ, θα πρέπει να επιλέγουμε εκείνο που φέρει την ένδειξη “χωρίς κιτρινίνη”.

Μονακολίνη Κ: η Φυσική Επιλογή για τη Χοληστερίνη

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού, με τη δραστική ουσία της Μονακολίνης Κ, σε δόση έως 10mg ανά κάψουλα, είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επίσης, συμπεραίνεται ότι μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις ήπιας/μέτριας δυσλιπιδαιμίας, εφόσον δεν συντρέχουν οι κλινικές παράμετροι που να καθιστούν απαραίτητη τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.(3) Η Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού με Μονακολίνη Κ, αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό του συμπληρώματος διατροφής Zeta Colest.

Πηγές

  1. Authors/Task Force Members; ESC Committee for Practice Guidelines (CPG); ESC National Cardiac Societies. 2019 ESC/EAS guidelines for the management of dyslipidaemias: Lipid modification to reduce cardiovascular risk. Atherosclerosis. 2019 Nov;290:140-205. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2019.08.014. Epub 2019 Aug 31. Erratum in: Atherosclerosis. 2020 Jan;292:160-162. Erratum in: Atherosclerosis. 2020 Feb;294:80-82. PMID: 31591002.
  2. Cicero AFG, Fogacci F, Banach M. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep;15(3):192-199. doi: 10.14797/mdcj-15-3-192. PMID: 31687098; PMCID: PMC6822657.
  3. Cicero AFG, Fogacci F, Zambon A. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb 9;77(5):620-628. doi: 10.1016/j.jacc.2020.11.056. PMID: 33538260.
  4. Liu J, Zhang J, Shi Y, Grimsgaard S, Alraek T, Fønnebø V. Chinese red yeast rice (Monascus purpureus) for primary hyperlipidemia: a meta-analysis of randomized controlled trials. Chin Med. 2006 Nov 23;1:4. doi: 10.1186/1749-8546-1-4. PMID: 17302963; PMCID: PMC1761143.
  5. Gerards MC, Terlou RJ, Yu H, Koks CH, Gerdes VE. Traditional Chinese lipid-lowering agent red yeast rice results in significant LDL reduction but safety is uncertain – a systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2015 Jun;240(2):415-23. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.04.004. Epub 2015 Apr 12. PMID: 25897793.
  6. Derosa G, Bonaventura A, Bianchi L, Romano D, D’Angelo A, Fogari E, Maffioli P. A randomized, placebo-controlled study on the effects of a nutraceutical combination of red yeast rice, silybum marianum and octasonol on lipid profile, endothelial and inflammatory parameters. J Biol Regul Homeost Agents. 2014 Apr-Jun;28(2):317-24. PMID: 25001663.
  7. Cicero AF, Colletti A, Rosticci M, Grandi E, Borghi C. Efficacy and tolerability of a combined lipid-lowering nutraceutical on cholesterolemia, hs-CRP level and endothelial function in moderately hypercholesterolemic subjects. J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Apr-Jun;30(2):593-8. PMID: 27358154.
  8. Fogacci F, Banach M, Mikhailidis DP, Bruckert E, Toth PP, Watts GF, Reiner Ž, Mancini J, Rizzo M, Mitchenko O, Pella D, Fras Z, Sahebkar A, Vrablik M, Cicero AFG; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group; International Lipid Expert Panel (ILEP). Safety of red yeast rice supplementation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 May;143:1-16. doi: 10.1016/j.phrs.2019.02.028. Epub 2019 Mar 4. PMID: 30844537.
  9. Banach M, Patti AM, Giglio RV, Cicero AFG, Atanasov AG, Bajraktari G, Bruckert E, Descamps O, Djuric DM, Ezhov M, Fras Z, von Haehling S, Katsiki N, Langlois M, Latkovskis G, Mancini GBJ, Mikhailidis DP, Mitchenko O, Moriarty PM, Muntner P, Nikolic D, Panagiotakos DB, Paragh G, Paulweber B, Pella D, Pitsavos C, Reiner Ž, Rosano GMC, Rosenson RS, Rysz J, Sahebkar A, Serban MC, Vinereanu D, Vrablík M, Watts GF, Wong ND, Rizzo M; International Lipid Expert Panel (ILEP). The Role of Nutraceuticals in Statin Intolerant Patients. J Am Coll Cardiol. 2018 Jul 3;72(1):96-118. doi: 10.1016/j.jacc.2018.04.040. PMID: 29957236.

Σας ενδιαφέρει επίσης …