|

Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, και Καρδιαγγειακά: Ο ρόλος του τρόπου ζωής μας.

Κολάζ από φωτογραφίες. Αριστερά επάνω μια συλλογή από λαχανικά και φρούτα ενώ δίπλα τους φαίνονται δύο γυναικείες παλάμες να κρατούν μια μικρή καρδιά. Κάτω αριστερά ο τίτλος του άρθρου: Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, και Καρδιαγγειακά: Ο ρόλος του τρόπου ζωής μας. Δεξιά η συσκευασία του Zeta Colest.

Οι διαταραχές στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων ενοχοποιούνται για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών, και άλλων παθήσεων

Τι είναι αυτά τα λιπίδα, πώς επηρεάζουν την υγεία μας, και τι ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής μας στις τιμές τους;

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές πληροφορίες που είναι καλό να γνωρίζουμε για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς.

Χοληστερόλη και τα Τριγλυκερίδια: Απαραίτητα ή Επιβλαβή;

Απαραίτητα για την Επιβίωσή μας.

Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι τύποι λιπιδίων απαραίτητα για την επιβίωση του οργανισμού. Η χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, ενώ συμμετέχει στην σύνθεση ορμονών και της Βιταμίνης D. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των οξέων της χολής, που επιτελούν την απορρόφηση του λίπους της τροφής αλλά και των βιταμινών A, D, E, K. 

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικά αποθηκευτικά μόρια ενέργειας. Αποθηκεύουν σε μορφή λίπους την περίσσεια ενέργειας (θερμίδων) που δε χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να έχει απόθεμα στην περίπτωση ανάγκης. 

Πότε και Γιατί έχουμε Ζήτημα με Χοληστερόλη και Τριγλυκερίδια ;

Όταν διαταραχθούν τα επίπεδα τους πέραν των φυσιολογικών ορίων και γίνουν εν δυνάμει βλαβερά. 

Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μεταφέρονται από το ήπαρ, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε όλη την περιφέρεια του σώματος για να καλύψουν τις ανάγκες των κυττάρων. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των λιποπρωτεϊνών. Κύριος τύπος μιας τέτοιας λιποπρωτεΐνης είναι η LDL. Επειδή έχει την τάση να οξειδώνεται προκαλώντας βλάβες στα αγγεία όταν είναι σε περίσσεια χαρακτηρίζεται και ως “κακή”. Αντίστοιχα, η HDL είναι ο τύπος της λιποπρωτεΐνης που μεταφέρει την περίσσεια χοληστερόλης από την περιφέρεια πίσω στο ήπαρ με τελικό στόχο την απομάκρυνσή της από τον οργανισμό. Για αυτό και χαρακτηρίζεται συχνά ως “καλή” χοληστερόλη. 

Ενδεικτικά οι φυσιολογικές τιμές των λιπιδίων είναι:

  • Ολική Χοληστερόλη: <200 mg/dL
  • LDL: <100-130 mg/dL
  • Τριγλυκερίδια: <150 mg/dL
  • HDL: >40 mg/dL

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο γιατρός μας μπορεί να  προσαρμόσει το εύρος των τιμών ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, αλλά κυρίως τη συνύπαρξη άλλων προβλημάτων όπως: υπάρχοντα καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτης, κ.α.

Αυξημένες τιμές ολικής χοληστερόλης, LDL, ή/και τριγλυκεριδίων, με ή χωρίς την μειωμένη HDL,  ορίζουν σε γενικές γραμμές την κατάσταση της δυσλιπιδαιμίας. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ζήτημα διαταραχής των λιπιδίων , το οποίο εφόσων παραμείνει χωρίς κατάλληλη διαχείριση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Ιδιαίτερο ρόλο στη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας αλλά και στην επίπτωση που μπορεί να έχει φαίνεται ότι παίζει ο τρόπος ζωής.

Πώς σχετίζεται ο τρόπος ζωής με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος;

Διατροφή, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν εξαιρετικά σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Εκτεταμένες  επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη συσχέτιση του τρόπου ζωής με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Νεότερα μάλιστα δεδομένα φέρνουν στο φως τους μηχανισμούς που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Αδιαμφισβήτητα, οι διαταραχές στα επίπεδα των λιπιδίων αποτελούν κρίσιμο επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.  Όμως δεν είναι το μόνο θέμα. Όπως φαίνεται από τις έρευνες, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που μπορεί να προκαλεί ο τρόπος ζωής είναι κρίσιμα επίσης “συστατικά” του προβλήματος. 

Αντίθετα, προστατευτικοί παράγοντες για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος  είναι: η διατροφή που βασίζεται σε φυτικής και φυσικής προέλευσης τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες), είναι περιορισμένη σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη,  η τακτική άσκηση μέτριας έντασης (20-40 λεπτά ημερησίως), η αποφυγή του καπνίσματος, και ο έλεγχος του βάρους σώματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνδυασμό καθημερινών συνηθειών που λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μέσα και προστατεύουν σημαντικά την καρδιά και τα αγγεία από τις βλάβες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διατροφή και την άσκηση, μπορούν να συμβάλλουν και στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων.

Είναι ο Τρόπος Ζωής η Φυσική Πρόληψη για Καρδιαγγειακές παθήσεις;

Ναι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει την ανάγκη πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Οι κατευθυντήριες γραμμές των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο συνηγορούν επίσης για τον εξαιρετικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι καθημερινές επιλογές μας. Για αυτό και σε περιπτώσεις ήπιας-μέτριας δυσλιπιδαιμίας (εφόσων δεν συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου) το βασικότερο τρίπτυχο της φυσικής προσέγγισης που συνιστούν οι ειδικοί είναι: καλή διατροφή, άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος.

Zeta Colest: Φυσικός Σύμμαχος σε Χοληστερόλη και Τριγλυκερίδια

Το Zeta Colest είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.  

Οι φυσικές ουσίες Βερβερίνη, Μονακολίνη, Σιλυμαρίνη, και Γκουγκουλστερόνες, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες δρουν πολύπλευρα στη:

  • Μείωση σύνθεσης της χοληστερόλης
  • Μείωση απορρόφησης της διατροφικής χοληστερόλης
  • Μείωση σύνθεσης και αύξηση διάσπασης των τριγλυκεριδίων
  1. Lee Y, Siddiqui WJ. Cholesterol Levels. [Updated 2023 Jul 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: 
  2. Rippe JM. Lifestyle Strategies for Risk Factor Reduction, Prevention, and Treatment of Cardiovascular Disease. Am J Lifestyle Med. 2018 Dec 2;13(2):204-212. doi: 10.1177/1559827618812395.
  3. Tsoupras A, Lordan R, Zabetakis I. Inflammation, not Cholesterol, Is a Cause of Chronic Disease. Nutrients. 2018;10(5):604. Published 2018 May 12. doi:10.3390/nu10050604.
  4. Liu C, Dhindsa D, Almuwaqqat Z, Ko YA, Mehta A, Alkhoder AA, Alras Z, Desai SR, Patel KJ, Hooda A, Wehbe M, Sperling LS, Sun YV, Quyyumi AA. Association Between High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels and Adverse Cardiovascular Outcomes in High-risk Populations. JAMA Cardiol. 2022 Jul 1;7(7):672-680. doi: 10.1001/jamacardio.2022.0912.
  5. Kjeldsen EW, Nordestgaard LT, Frikke-Schmidt R. HDL Cholesterol and Non-Cardiovascular Disease: A Narrative Review. Int J Mol Sci. 2021 Apr 27;22(9):4547. doi: 10.3390/ijms22094547.
  6. Laufs U, Parhofer KG, Ginsberg HN, Hegele RA. Clinical review on triglycerides. Eur Heart J. 2020 Jan 1;41(1):99-109c. doi: 10.1093/eurheartj/ehz785. 

Σας ενδιαφέρει επίσης