|

Ο Στόχος της Συνέπειας στη Ρύθμιση Χοληστερόλης και Τριγλυκεριδίων

Κολάζ από φωτογραφίες. Στο αριστερό μέρος ξύλινα τουβλάκια που σχηματίζουν μια σκάλα και κάθε σκαλί έχει ζωγραφισμένο ένα βέλος με φορά προς τα επάνω, ενώ στο τελευταίο σκαλί βρίσκεται ένας στόχος με ένα βέλος στο κέντρο. Στο δεξιά πάνω μέρος η φωτογραφία με τη συσκευασία του Zeta Colest, και κάτω δεξιά ο τίτλος του άρθρου: Ο Στόχος της Συνέπειας στη Ρύθμιση Χοληστερόλης και Τριγλυκεριδίων.

Η πρόληψη και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας. Απλές – και λίγο πολύ – γνωστές επιλογές με υιοθέτηση κατάλληλης διατροφής και άσκησης,  μπορούν να έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση των τιμών χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων: η διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος. Όμως, για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα υιοθέτηση αυτών των συνηθειών θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη, και όχι πρόσκαιρη. 

Η συνέπεια σε βάθος χρόνου σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι το πολύτιμο “κλειδί” για την επίτευξη του στόχου βελτίωσης των λιπιδίων

Το Πρόβλημα της Δυσλιπιδαιμίας

Η Χοληστερόλη και τα Τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικές και απαραίτητες μορφές λιπιδίων για τον οργανισμό μας. Η Χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, ενώ χρησιμοποιείται για τη σύνθεση Βιταμίνης D,  ορμονών, και των χολικών οξέων (απαραίτητων για τη διάσπαση του διατροφικού λίπους). Από την άλλη τα Τριγλυκερίδια, είναι αποθήκη ενέργειας, και προκύπτουν από τα λιπαρά οξέα και τους υδατάνθρακες της διατροφής μας.

Το πρόβλημα της Δυσλιπιδαιμίας εντοπίζεται όταν τα επίπεδα Χοληστερόλης ή και Τριγλυκεριδίων είναι πέρα των φυσιολογικών τιμών. Συγκεκριμένα οι αυξημένες τιμές της Ολικής Χοληστερόλης, της LDL, και των Τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με μειωμένη HDL, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι μόνο. 

Πόσο μας Αφορά η Δυσλιπιδαιμία;

Η δυσλιπιδαιμία είναι ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 40% των ενηλίκων έχουν διαταραχές στα επίπεδα της χοληστερόλης, γεγονός που έχει να κάνει μεταξύ άλλων και με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ενώ το πλαίσιο οδηγιών για την πρόληψη ή και διαχείριση του προβλήματος της δυσλιπιδαιμίας είναι αρκετά καθορισμένο και επικοινωνείται πολύ συχνά από τους επιστήμονες υγείας, φαίνεται πως μάλλον δεν βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση στον πληθυσμό. 

Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει, εξίσου σημαντικό είναι και το κατά πόσο μένουμε μακροπρόθεσμα “πιστοί” στα μέτρα πρόληψης ή/και διαχείρισης του προβλήματος της δυσλιπιδαιμίας. Έτσι, οι ειδικοί τονίζουν ότι βασικοί πυλώνες για την αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης ή/ και τριγλυκεριδίων είναι η συμμόρφωση αλλά και η συνέπεια σε βάθος χρόνου, στα κατάλληλα για τον καθένα μέτρα διαχείρισης. 

Πρόληψη και Διαχείριση της Δυσλιπιδαιμίας:  Είναι Τρόπος Ζωής

Βασικός παράγοντας για την πρόληψη και διαχείριση των συνεπειών της αυξημένης Χοληστερόλης και των Τριγλυκεριδίων είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο τρόπος ζωής. Η ισορροπημένη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η φυσική άσκηση είναι κατεξοχήν μέτρα που θα πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε για την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Συμπληρωματικά, η φύση μας χαρίζει ένα εύρος φυτικών συστατικών που η χρήση τους φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των λιπιδίων. Εφόσον βέβαια συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, ο γιατρός μπορεί να μας συστήσει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμης σημασίας να αντιληφθούμε ότι τόσο η συμμόρφωση όσο και η συνέπεια στα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης της δυσλιπιδαιμίας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αποτελεσματικότητά τους. Δηλαδή όχι μόνο θα πρέπει να υιοθετήσουμε τις κατάλληλες συστάσεις, αλλά να είμαστε συνεπείς σε βάθος χρόνου ως προς την εφαρμογή τους. 

Ακόμα όμως και αν διαπιστώσουμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τη θετική ανταπόκριση του οργανισμού και τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, δε θα πρέπει αυτό να λειτουργήσει εφησυχαστικά. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια περιστασιακή μείωση των τιμών χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων δεν είναι αρκετή για να προστατέψει τον οργανισμό από τις φθορές που τα αυξημένα λιπίδια μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πλέον πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, δεν είναι μόνο τα ίδια τα λιπίδια που επιδρούν με άμεσο τρόπο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι η συσσώρευση από φλεγμονώδεις φθορές που σε βάθος χρόνου προκαλούν στα αγγεία σημαντικές βλάβες. 

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον από την υιοθέτηση με συνέπεια των μέτρων διαχείρισης της δυσλιπιδαιμίας. Από τους πλέον σημαντικούς ξεχωρίζει η απουσία ενδελεχούς ενημέρωσης για το θέμα και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν οι διάφορες προσεγγίσεις. 

Είναι λοιπόν προφανής η ανάγκη λήψης εμπεριστατωμένης ενημέρωσης και γνώσης για ένα ζήτημα που αφορά όλους, και επιδρά τόσο σημαντικά στην υγεία μας. Πόσο μάλλον όταν σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα φυσικά μέτρα πρόληψης και διαχείρισης τα οποία μπορούν πράγματι να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Zeta Colest: Φυσικές και Αποτελεσματικές δράσεις στη Δυσλιπιδαιμία

Το Zeta Colest είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για περιπτώσεις ήπιας και μέτριας δυσλιπιδαιμίας. Περιέχει: Βερβερίνη (από το φυτό Berberis), Μονακολίνη (από Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού), Σιλυμαρίνη (από το Γαιδουράγκαθο), και Γκουγκουλστερόνες (από το φυτό Guggul). Πρόκειται για ουσίες που σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, μπορεί να βοηθήσουν πολύπλευρα στη μείωση της Ολικής Χοληστερόλης, της LDL και των Τριγλυκεριδίων.

Πηγές

  1. Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Προστατεύω την καρδιά μου.
  2. Mach F, Baigent C, Catapano AL, Koskinas KC, Casula M, Badimon L, Chapman MJ, De Backer GG, Delgado V, Ference BA, Graham IM, Halliday A, Landmesser U, Mihaylova B, Pedersen TR, Riccardi G, Richter DJ, Sabatine MS, Taskinen MR, Tokgozoglu L, Wiklund O; ESC Scientific Document Group. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020 Jan 1;41(1):111-188. doi: 10.1093/eurheartj/ehz455. 
  3. Cox RA, García-Palmieri MR. Cholesterol, Triglycerides, and Associated Lipoproteins. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd ed. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 31. PMID: 21250192.
  4. Clifton PM. Diet, exercise and weight loss and dyslipidaemia. Pathology. 2019 Feb;51(2):222-226. doi: 10.1016/j.pathol.2018.10.013.
  5. Lopes J, Santos P. Determinants of Non-Adherence to the Medications for Dyslipidemia: A Systematic Review. Patient Prefer Adherence. 2021 Aug 24;15:1853-1871. doi: 10.2147/PPA.S319604. 
  6. Clifton PM. Diet, exercise and weight loss and dyslipidaemia. Pathology. 2019 Feb;51(2):222-226. doi: 10.1016/j.pathol.2018.10.013.
  7. Kapourchali FR, Surendiran G, Goulet A, Moghadasian MH. The Role of Dietary Cholesterol in Lipoprotein Metabolism and Related Metabolic Abnormalities: A Mini-review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Oct 25;56(14):2408-15. doi: 10.1080/10408398.2013.842887. 
  8. Baratta F, Angelico F, Del Ben M. Challenges in Improving Adherence to Diet and Drug Treatment in Hypercholesterolemia Patients. Int J Environ Res Public Health. 2023 May 19;20(10):5878. doi: 10.3390/ijerph20105878. 

Σας ενδιαφέρει επίσης