| |

Βερβερίνη: Μια Φυτική Ουσία με Πολύτιμα Οφέλη για το Καρδιαγγειακό

ένα κλαρί από το φυτό Berberis με κόκκινους καρπούς

Το άκουσμα της ουσίας Βερβερίνης ίσως τους περισσότερους μας ξενίζει, καθώς μάλλον δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την προέλευσή και τις ιδιότητές της. Όμως πρόκειται για μια φυτική ουσία που, όπως δείχνουν τα εκτενή επιστημονικά δεδομένα, εμφανίζει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα ωφέλιμη φαίνεται πως είναι η πολύπλευρη και ασφαλής δράση της στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τι είναι αυτή η ουσία και πως μπορεί να μας βοηθήσει.

Βερβερίνη: από την Παραδοσιακή Χρήση στις Σύγχρονες Επιστημονικές Μελέτες

Η Βερβερίνη ανήκει στα αλκαλοειδή, οργανικές ενώσεις που παράγουν τα φυτά για να αναπτυχθούν αλλά και να προστατευτούν από βλαβερούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Παράγεται από διάφορες ποικιλίες του γένους Berberis, όπως το Berberis aristata. Πρόκειται για είδη φυτών που συναντάμε σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για διάφορα θέματα υγείας, όπως διαταραχές στο μεταβολισμό,  διάρροια, δερματικά προβλήματα, και άλλα πολλά.

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα φυτά, που η παραδοσιακή τους χρήση επιδεικνύει πολύπλευρες και αποτελεσματικές δράσεις στην υγεία μας, οι σύγχρονοι επιστήμονες μελετούν εδώ και αρκετά χρόνια τη Βερβερίνη.  Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές τις μελέτες δείχνουν πως πρόκειται για μια ουσία με πολυάριθμες φαρμακολογικές ιδιότητες: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιλιπιδαιμικές, αντιυπερτασικές, και πολλές ακόμα.(1,2)

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στις ευρέως μελετημένες δράσεις της Βερβερίνης στην προστασία του Καρδιαγγειακού συστήματος.

Ευεργετικές Δράσεις της Βερβερίνης:

Στο Μεταβολισμό των Λιπιδίων

Οι ωφέλιμες ιδιότητες της Βερβερίνης στη βελτίωση των λιπιδίων, αποτελούν από τις πιο αναγνωρισμένες δράσεις της. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες (εργαστηριακές και κλινικές μελέτες), η φυτική αυτή ουσία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της Ολικής και LDL Χοληστερόλης, των Τριγλυκεριδίων, αλλά και ενδεχομένως στη μερική αύξηση της HDL

Ιδιαίτερα αξιόλογος είναι ο τρόπος που συμβάλλει στη βελτίωση της δυσλιπιδαιμίας. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει μια πλειοτροπική δράση. Συγκεκριμένα, προάγει την αύξηση των υποδοχέων LDL χοληστερόλης στο ήπαρ αλλά και μειώνει την αποδόμησή τους. Αποτέλεσμα είναι η αυξημένη πρόσληψη χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος.  Ταυτόχρονα προάγει την απομάκρυνσή της από το ήπαρ μέσω της σύνθεσης χολικών οξέων. Φαίνεται ακόμα να μειώνει την πρόσληψη χοληστερόλης από το έντερο, αλλά και τη σύνθεση τριγλυκεριδίων από το ήπαρ.(2-7))

Στο Μεταβολισμό της Γλυκόζης

Αρκετά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν για την ωφέλιμη δράση της Βερβερίνης στη ρύθμιση της γλυκόζης. Εκτός από την επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ, που σαφώς επηρεάζει θετικά και τη ρύθμιση της ινσουλινοαντίστασης, φαίνεται πως η Βερβερίνη επιδρά και με πιο άμεσο τρόπο στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι επιστήμονες αποδίδουν την αντιδιαβητική της δράση σε διάφορους πιθανούς μηχανισμούς, όπως μεταξύ άλλων την αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη, τη διέγερση της γλυκόλυσης σε κύτταρα περιφερικών ιστών, την αναστολή σύνθεσης γλυκόζης (γλυκονεογένεση) στο ήπαρ. Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών δείχνουν ότι η Βερβερίνη μπορεί να συμβάλλει σε μείωση της γλυκόζης του αίματος (νηστείας και μεταγευματικής) και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C).(2,3,5,6)

Στην Αθηρωμάτωση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση που φαίνεται να έχει Βερβερίνη ενάντια στην Αθηρωμάτωση. Εύλογο θα σκεφτεί κανείς λαμβάνοντας υπόψη τις ωφέλιμες ιδιότητες της στη βελτίωση του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης. Όμως, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η Βερβερίνη με την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική της δράση επιδρά ανασταλτικά και στους ενδοθηλιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόκληση της αθηροσκλήρωσης. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, μέσω της αναστολής των μορίων προσκόλλησης (ICAM), του πολλαπλασιασμού και μετανάστευσης των  αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων (VSCM), και παραγόντων φλεγμονής (IL-6, CRP).(3,8)

Στην Αρτηριακή Πίεση

Μια από τις παραδοσιακές χρήσεις της Βερβερίνης αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την αντιυπερτασική της δράση. Κλινικές μελέτες σε ασθενείς με υπέρταση, έδειξαν ότι η Βερβερίνη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της διαστολικής και συστολικής πίεσης. Αυτό αποδίδεται στην αγγειοδιασταλτική της δράση, καθώς φαίνεται ότι επιδρά στο ενδοθήλιο αλλά και στο υποκείμενο υπόστρωμα των λείων μυικών κυττάρων προάγοντας την χαλάρωση τους.(3,7)

Βερβερίνη: Φυσική Προστασία του Καρδιαγγειακού Συστήματος

Τα εκτενή επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τις ωφέλιμες ιδιότητες της Βερβερίνης σε εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες υγείας για το Καρδιαγγειακό μας σύστημα: τη βελτίωση της δυσλιπιδαιμίας, το μεταβολισμό της γλυκόζης, και της αρτηριακής πίεσης.  Χάρη σε αυτές τις δράσεις, αλλά και με βάση την άμεση επίδραση σε ενδοθηλιακούς παράγοντες, η Βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει και στην προστασία των αγγείων από την αθηρωμάτωση. Οι επιστημονικές μελέτες συνηγορούν και στο καλό προφίλ ασφάλειας που εμφανίζει η λήψη Βερβερίνης. 

Το Zeta Colest, βασίζεται σε αυτές τις φυσικές ιδιότητες της Βερβερίνης από το φυτό Berberis, και των ανάλογων δράσεων των υπόλοιπων φυσικών συστατικών που περιέχει (Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού, Γαϊδουράγκαθο, και Guggul). Συστατικά που μπορούν με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο να συμβάλλουν στην  προστασία του Καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Πηγές

  1. Potdar D, Hirwani RR, Dhulap S. Phyto-chemical and pharmacological applications of Berberis aristata. Fitoterapia. 2012 Jul;83(5):817-30. doi: 10.1016/j.fitote.2012.04.012.
  2. Song D, Hao J, Fan D. Biological properties and clinical applications of berberine. Front Med. 2020 Oct;14(5):564-582. doi: 10.1007/s11684-019-0724-6.
  3. Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberine and barberry (Berberis vulgaris): A clinical review. Phytother Res. 2019 Mar;33(3):504-523. doi: 10.1002/ptr.6252.
  4. Derosa G, D’Angelo A, Bonaventura A, Bianchi L, Romano D, Maffioli P. Effects of berberine on lipid profile in subjects with low cardiovascular risk. Expert Opin Biol Ther. 2013 Apr;13(4):475-82. doi: 10.1517/14712598.2013.776037.
  5. Lan J, Zhao Y, Dong F, Yan Z, Zheng W, Fan J, Sun G. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015 Feb 23;161:69-81. doi: 10.1016/j.jep.2014.09.049.
  6. Zhou M, Deng Y, Liu M, Liao L, Dai X, Guo C, Zhao X, He L, Peng C, Li Y. The pharmacological activity of berberine, a review for liver protection. Eur J Pharmacol. 2021 Jan 5;890:173655. doi: 10.1016/j.ejphar.2020.173655. 
  7. Xia LM, Luo MH. Study progress of berberine for treating cardiovascular disease. Chronic Dis Transl Med. 2016 Jan 12;1(4):231-235. doi: 10.1016/j.cdtm.2015.11.006.
  8. Rui R, Yang H, Liu Y, et al. Effects of Berberine on Atherosclerosis. Front Pharmacol. 2021;12:764175. Published 2021 Nov 26. doi:10.3389/fphar.2021.764175

Σας ενδιαφέρει επίσης