Μεταγευματική Γλυκόζη και Διαβήτης. Πώς βοηθάει το Morus alba;
Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από το γεύμα είναι μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ελέγχεται σε περιπτώσεις προδιαβήτη και Διαβήτη. Επηρεάζεται ιδιαίτερα από το είδος και την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει κανείς, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικέςεπιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το Morus alba αποτελεί το φυσικό μας σύμμαχο ενάντια στην αυξημένη μεταγευματική γλυκόζη. Η φυσική ουσία 1-DNJ που περιέχει εμποδίζει την διάσπαση σημαντικής ποσότητας των υδατανθράκων του γεύματος. Έτσι, μειώνει και την απελευθέρωση της ανάλογης ποσότητας γλυκόζης από αυτούς στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο μας βοηθάει να έχουμε πιο ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων.
Μετρήσεις Γλυκόζης στον Διαβήτη: Γιατί να δίνουμε σημασία στη Μεταγευματική Γλυκόζη;
Οι μετρήσεις που λαμβάνονται συνήθως υπόψιν για τη διάγνωση του προδιαβήτη και Διαβήτη, αλλά και για τον έλεγχο της ανταπόκρισης στην αγωγή, είναι η γλυκόζη νηστείας και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Η γλυκόζη νηστείας, που προϋποθέτει ότι δεν έχουμε γευματίσει για περίπου 10-12 ώρες είναι μια “φωτογραφία” της στιγμής, και επηρεάζεται άμεσα από τα γεύματα της προηγούμενης μέρας. Για αυτό η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) θεωρείται μια πιο αξιόπιστη μέτρηση, καθώς αντανακλά το μέσο όρο των τιμών της γλυκόζης στο αίμα μας το τελευταίο 2μηνο-3μηνο.
Όμως οι ειδικοί τονίζουν την εξαιρετική σημασία που παίζει και η μέτρηση της μεταγευματικής γλυκόζης. Επειδή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στα σήματα της ινσουλίνης, ή και η ινσουλίνη δεν επαρκεί, μπορεί να παρουσιάζονται αρκετά αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι το φαινόμενο της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας (αυξημένη γλυκόζη στο 2ωρο μετά το γεύμα με τιμές >140-180 mg/dL ), μπορεί να συμβαίνει ακόμα και όταν οι τιμές γλυκόζης νηστείας είναι μέσα στο φυσιολογικό όριο.
Η μεταγευματική γλυκόζη φαίνεται να συμβάλλει εξαιρετικά σημαντικά στις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (ακόμα και στο 70%), σε περιπτώσεις όπου οι τιμές της HbA1C είναι <7%, για παράδειγμα όταν δεν υπάρχει ιδανικός έλεγχος του διαβήτη με αγωγή. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη μεταγευματική γλυκόζη είναι από τα πρώτα σημάδια διαταραχής στο μεταβολισμό της γλυκόζης στον Διαβήτη τύπου 2.
Η αυξημένη μεταγευματική γλυκόζη είναι σημαντικό να ελεγχθεί. Το να μη γνωρίζει κάποιος τα επίπεδα μεταγευματικής γλυκόζης, μπορεί να “αποκρύψει” το αν πραγματικά υπάρχει καλή διαχείριση της κατάστασης, με ή χωρίς αγωγή. Επίσης, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία του καρδιαγγειακού, μάλιστα όχι μόνο σε περιπτώσεις διαβήτη, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες τόσο οι μη φυσιολογικά αυξημένες κορυφές αλλά και οι απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα τοξικές για τον οργανισμό, και ιδιαίτερα τα αγγεία. Φαίνεται ότι αυξάνουν πολύ το οξειδωτικό στρες και τους παράγοντες φλεγμονής και ενοχοποιούνται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες.
Morus alba: Η Βοήθεια της Φύσης στην Μεταγευματική Γλυκόζη
Το Morus alba (Λευκή Μουριά) έχει μελετηθεί εκτεταμένα από τους επιστήμονες για τις ιδιότητες του στην μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης.
Περιέχει μια φυσική ουσία, την 1-DNJ, η οποία προσομοιάζει με την γλυκόζη. Έτσι “ξεγελάει” και δεσμεύει το ένζυμο πέψης των υδατανθράκων, α-γλυκοσιδάση, εμποδίζοντάς το να διασπάσει σημαντικό ποσοστό υδατανθράκων. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η απελευθέρωση, και άρα η απορρόφηση σημαντικής ποσότητας γλυκόζης από αυτούς.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Morus alba με 5% 1-DNJ μπορεί να οδηγήσει σε έως 40% μείωση στην κορυφή της μεταγευματικής γλυκόζης. Για αυτό και αποτελεί τη φυσική επιλογή στο γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες.
Πηγές
- Hershon KS, Hirsch BR, Odugbesan O. Importance of Postprandial Glucose in Relation to A1C and Cardiovascular Disease. Clin Diabetes. 2019 Jul;37(3):250-259. doi: 10.2337/cd18-0040.
- Hanssen NMJ, Kraakman MJ, Flynn MC, Nagareddy PR, Schalkwijk CG, Murphy AJ. Postprandial Glucose Spikes, an Important Contributor to Cardiovascular Disease in Diabetes? Front Cardiovasc Med. 2020 Sep 18;7:570553. doi: 10.3389/fcvm.2020.570553.
- Madsbad S. Impact of postprandial glucose control on diabetes-related complications: How is the evidence evolving? J Diabetes Complications. 2016 Mar;30(2):374-85. doi: 10.1016/j.jdiacomp.2015.09.019.
- Jarvis PRE, Cardin JL, Nisevich-Bede PM, McCarter JP. Continuous glucose monitoring in a healthy population: understanding the post-prandial glycemic response in individuals without diabetes mellitus. Metabolism. 2023 Sep;146:155640. doi: 10.1016/j.metabol.2023.155640.