Πασχαλινά Εδέσματα και Δυσπεψία. Υπάρχουν φυσικές ουσίες που βοηθούν;
Ο μετεωρισμός, το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος, και η δυσφορία είναι συμπτώματα που όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε στο Πασχαλινό τραπέζι. Ίσως όμως, ειδικά στις γιορτινές αυτές ημέρες, να είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε διατροφικές ατασθαλίες, όπως η υπερκατανάλωση φαγητού ή τα βαριά σε λιπαρά – και όχι μόνο – γεύματα.
Παρακάτω θα γνωρίσουμε το ρόλο του Gasdep στη δυσπεψία και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί.
Ποιά φυσικά συστατικά και με ποιό τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ;
Φυσικά Συστατικά ενάντια στη Δυσπεψία και τον Μετεωρισμό
Φυτικά εκχυλίσματα
Αρκετά φυτικά εκχυλίσματα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα για τις σπασμολυτικές ιδιότητες και τις δράσεις τους ενάντια σε συμπτώματα συσσώρευσης αερίων, φουσκώματος, και κοιλιακού πόνου από δυσπεψία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Μέντα, το Τζίντζερ, και τον Μάραθο.(1-4)
Πεπτικά ένζυμα
Για την πέψη της τροφής, ο οργανισμός μας διαθέτει μια ποικιλία διαφορετικών ενζύμων που διασπούν τα θρεπτικά συστατικά: για παράδειγμα αμυλάση για τους υδατάνθρακες, πρωτεάση για τις πρωτεΐνες, λιπάση για τα λίπη). Η ομαλή πέψη, βασίζεται στις δράσεις αυτών των ενζύμων. Όταν όμως κάνουμε ένα βαρύ γεύμα, είτε σε ποσότητα είτε σε ποιότητα (για παράδειγμα με πολλά λιπαρά), η πέψη επιβαρύνεται με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη μη καλή διάσπαση της τροφής(5-10).
Προβιοτικά
Με τον όρο προβιοτικά οι επιστήμονες αναφέρονται σε βακτηριακά στελέχη που είναι φιλικά προς τον οργανισμό και προάγουν με κάποιο τρόπο την υγεία. Το εντερικό μικροβίωμα, ή αλλιώς εντερική χλωρίδα, αφορά στο σύνολο των μικροοργανισμών που αποικούν στο έντερό μας και μπορούν να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους την υγεία. Όσον αφορά στην πέψη διάφορα βακτηριακά στελέχη, όπως του γένους Lactobacillus, έχουν βρεθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν σε συμπτώματα φουσκώματος(11-15)
Η Θέση του Gasdep στο Πασχαλινό Τραπέζι
Το Gasdep είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ένα συνδυασμό φυτικών εκχυλισμάτων, πεπτικών ενζύμων και το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus acidophilus. Με μια κάψουλα πριν το φαγητό, αποτελεί το φυσικό συμπλήρωμα της πέψης και στο Πασχαλινό τραπέζι.
Πηγές
- European Medicines Agency. Menthae piperitae aetheroleum.
- Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, Saps M. Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials. Nutrients. 2018 Nov 9;10(11):1715. doi: 10.3390/nu10111715.
- European Medicines Agency. Zingiberis rhizoma.
- Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, Saps M. Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials. Nutrients. 2018 Nov 9;10(11):1715. doi: 10.3390/nu10111715.
- European Medicines Agency. Foeniculi amari fructus.
- Das B, Rabalais J, Kozan P, Lu T, Durali N, Okamoto K, McGeough MD, Lee BJ, Barrett KE, Marchelletta R, Sivagnanam M. The effect of a fennel seed extract on the STAT signaling and intestinal barrier function. PLoS One. 2022 Jul 8;17(7):e0271045. doi: 10.1371/journal.pone.0271045.
- López-Otín C, Bond JS. Proteases: multifunctional enzymes in life and disease. J Biol Chem. 2008;283(45):30433-30437. doi:10.1074/jbc.R800035200.
- Ingvar T. Bjarnason, Roy A. Sherwood. CHAPTER 12 – Clinical biochemistry of the gastrointestinal tract.Editor(s): William J. Marshall, Marta Lapsley, Andrew P. Day, Ruth M. Ayling. Clinical Biochemistry: Metabolic and Clinical Aspects (Third Edition), Churchill Livingstone, 2014, Pages 214-230.
- Swami, Onkar & Shah, Neel. (2017). Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. International Journal of Basic & Clinical Pharmacology. 6. 1035. 10.18203/2319-2003.ijbcp20171653.
- Majeed M, Majeed S, Nagabhushanam K, Arumugam S, Pande A, Paschapur M, Ali F. Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2018 Nov;21(11):1120-1128. doi: 10.1089/jmf.2017.4172.
- Jayasekara, Sandhya & Ratnayake, Renuka. (2019). Microbial Cellulases: An Overview and Applications.10.5772/intechopen.84531.
- Vanitha, Thiraviam & Khan, Mahejibin. (2019). Role of Pectin in Food Processing and Food Packaging. 10.5772/intechopen.83677.
- Sanders ME, Klaenhammer TR. Invited review: the scientific basis of Lactobacillus acidophilus NCFM functionality as a probiotic. J Dairy Sci. 2001 Feb;84(2):319-31. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(01)74481-5.
- Ringel-Kulka T, Palsson OS, Maier D, Carroll I, Galanko JA, Leyer G, Ringel Y. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis Bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in patients with functional bowel disorders: a double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2011 Jul;45(6):518-25. doi: 10.1097/MCG.0b013e31820ca4d6.
- Masoumi, Seyed Jalil & Mehrabani, Davood & Saberifiroozi, Mehdi & Fattahi, Mohammad & Moradi, Fariba. (2021). The effect of yogurt fortified with Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium sp . probiotic in patients with lactose intolerance. Food Science & Nutrition. 9. 10.1002/fsn3.2145.
- NCBI. BioProject. Lactobacillus acidophilus La-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/bioproject/PRJNA196176, last accessed December 30, 2021.
- Stahl B, Barrangou R. Complete Genome Sequence of Probiotic Strain Lactobacillus acidophilus La-14. Genome Announc. 2013;1(3):e00376-13. Published 2013 Jun 20. doi:10.1128/genomeA.00376-13