Φυσική Διαχείριση σε Καούρες και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Άνδρας που φαίνεται να πονάει κρατάει το στομάχι του δίπλα από ένα τραπέζι με pancakes

Οι καούρες είναι ένα σύμπτωμα που όπως φαίνεται μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα συχνά. Ειδικά στη χώρα μας, τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων όξινων αναγωγών, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), και γενικότερα δυσπεψίας, είναι αρκετά υψηλά.(1)

Η επιστροφή του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εκτός από καούρες, μπορεί να συνοδεύονται από πόνο στην περιοχή πάνω από το στομάχι, όξινη γεύση στο στόμα, μετεωρισμό και άλλα.  Συνήθως, πρόκειται για ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία, που όμως σαφώς επηρεάζει και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής. Η μη καλή διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και έλκη (πληγές) στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα), με ιδιαίτερα επώδυνα συμπτώματα.

Η παλινδρόμηση σχετίζεται με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών και πικάντικων φαγητών, αλκοόλ, ανθρακούχων ροφημάτων, καφέ και τσαγιού. Επίσης, ενώ η ήπια-μέτρια φυσική άσκηση συνιστάται, καλό είναι είναι να αποφύγουμε την υπερβολικής έντασης γυμναστική όταν έχουμε συμπτώματα παλινδρόμησης. Συνιστάται να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα λίγο πριν τον ύπνο και να ξαπλώνουμε με ελαφριά ανάκλιση. Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και ασπιρίνης φαίνεται επίσης ότι σχετίζεται με την εκδήλωση ΓΟΠ.(2,3,4)

Φυσικά συστατικά που βοηθούν στην παλινδρόμηση και την οισοφαγίτιδα 

Ας δούμε αναλυτικά ποιά είναι και πως δρουν.

Μαστίχα Χίου (Pistacia lentiscus)

Ευρέως διαδεδομένη για την χρήση της από τα αρχαία χρόνια σε θέματα δυσπεψίας. Ανάμεσα σε άλλες δράσεις, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει αναγνωρίσει τη Μαστίχα Χίου για τις φαρμακολογικές της ιδιότητες στη διαχείριση ήπιας δυσπεψίας.(5) Όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της πέψης και στα έλκη του γαστρεντερικού συστήματος.(6,7)

Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra)

Ακόμα ένα συστατικό αναγνωρισμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), για τη μακρόχρονη χρήση του σε γαστρεντερικά προβλήματα.(8) Η Γλυκόριζα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες δρα προστατευτικά στα γαστρεντερικά έλκη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα από τα δραστικά συστατικά της Γλυκόριζας, η γλυκυρριζίνη, μπορεί να προκαλέσει υπέρταση. Για αυτό το λόγο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρώματα με Γλυκόριζα  με μειωμένα περιεκτικότητα σε γλυκυρριζίνη. (9,10)

Σύκο (Ficus carica)

Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες, το Σύκο έχει και αυτό αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εμφανίζει γαστροπροστατευτική δράση, και είναι ωφέλιμο σε φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.(11,12)

Υδροξείδιο του Μαγνησίου και Αλγινικό Νάτριο

Πρόκειται για ανόργανες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ωφέλιμη δράση τους στα προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συγκεκριμένα το Υδροξείδιο του Μαγνησίου δρα ως αντιόξινο, μειώνοντας δηλαδή τη δράση των οξέων του στομάχου.(13,14) Όσον αφορά στο Αλγινικό Νάτριο, δημιουργεί μια παχύρευστη γέλη, η οποία βοηθάει στην αναστολή της παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο. Επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της μεταγευματικής παλινδρόμησης. Μετά το φαγητό σχηματίζεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου (εγγύς μοίρα στομάχου), ο λεγόμενος θύλακας γαστρικού οξέος, που είναι πλούσιος σε οξέα. Το Αλγινικό Νάτριο προστατεύει τον βλεννογόνο του οισοφάγου χάρη στη γέλη που επικαλύπτει αυτό τον σχηματισμό.(15,16)

 Φυσική Προστασία για Παλινδρόμηση και Οισοφαγίτιδα

Εν κατακλείδι, τα φυσικά συστατικά που μελετήσαμε, και τα οποία περιέχονται στο Gastrodep, έχουν αξιόλογη γαστροπροστατευτική δράση. Συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων καούρας, όξινων αναγωγών και οισοφαγίτιδας. Αποτελούν τη φυσική επιλογή στη διαχείριση των προβλημάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. 

Πηγές

  1. Spantideas N, Drosou E, Bougea A, Assimakopoulos D. Gastroesophageal reflux disease symptoms in the Greek general population: prevalence and risk factors. Clin Exp Gastroenterol. 2016 Jun 21;9:143-9. doi: 10.2147/CEG.S103485.
  2. Dağlı Ü, Kalkan İH. The role of lifestyle changes in gastroesophageal reflux diseases treatment. Turk J Gastroenterol. 2017 Dec;28(Suppl 1):S33-S37. doi: 10.5152/tjg.2017.10. 
  3. Τack J, Pandolfino JE. Pathophysiology of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. 2018 Jan;154(2):277-288. doi: 10.1053/j.gastro.2017.09.047.
  4. Nirwan JS, Hasan SS, Babar ZU, Conway BR, Ghori MU. Global Prevalence and Risk Factors of Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD): Systematic Review with Meta-analysis. Sci Rep. 2020 Apr 2;10(1):5814. doi: 10.1038/s41598-020-62795-1.
  5. European Medicines Agency. European Union herbal monograph on Pistacia lentiscus L., resina (mastic). https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-pistacia-lentiscus-l-resin-mastic_en.pdf, last accessed January 4, 2022.
  6. Pachi VK, Mikropoulou EV, Gkiouvetidis P, Siafakas K, Argyropoulou A, Angelis A, Mitakou S, Halabalaki M. Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Chios mastic gum (Pistacia lentiscus var. Chia, Anacardiaceae): A review. J Ethnopharmacol. 2020 May 23;254:112485. doi: 10.1016/j.jep.2019.112485.
  7. Milia E, Bullitta SM, Mastandrea G, Szotáková B, Schoubben A, Langhansová L, Quartu M, Bortone A, Eick S. Leaves and Fruits Preparations of Pistacia lentiscus L.: A Review on the Ethnopharmacological Uses and Implications in Inflammation and Infection. Antibiotics (Basel). 2021 Apr 12;10(4):425. doi: 10.3390/antibiotics10040425.
  8. European Medicines Agency. Community herbal monograph on Glycyrrhiza glabra L. and/or Glycyrrhiza inflata Bat. and/or Glycyrrhiza uralensis Fisch., radix. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-glycyrrhiza-glabra-l/glycyrrhiza-inflata-bat/glycyrrhiza-uralensis-fisch-radix-first-version_en.pdf, last accessed January 4, 2022.
  9. Pastorino G, Cornara L, Soares S, Rodrigues F, Oliveira MBPP. Liquorice (Glycyrrhiza glabra): A phytochemical and pharmacological review. Phytother Res. 2018 Dec;32(12):2323-2339. doi: 10.1002/ptr.6178.
  10. El-Saber Batiha G, Magdy Beshbishy A, El-Mleeh A, Abdel-Daim MM, Prasad Devkota H. Traditional Uses, Bioactive Chemical Constituents, and Pharmacological and Toxicological Activities of Glycyrrhiza glabra L. (Fabaceae). Biomolecules. 2020 Feb 25;10(3):352. doi: 10.3390/biom10030352. 
  11. Mawa S, Husain K, Jantan I. Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:974256. doi: 10.1155/2013/974256. 
  12. Badgujar SB, Patel VV, Bandivdekar AH, Mahajan RT. Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Ficus carica: a review. Pharm Biol. 2014 Nov;52(11):1487-503. doi: 10.3109/13880209.2014.892515. 
  13. Keith Hillier. Magnesium Hydroxide. Editor(s): S.J. Enna, David B. Bylund, xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. Elsevier, 2007. Pages 1-3. ISBN 9780080552323. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.62090-2.
  14. Robert C. Lowe. Medical management of gastroesophageal reflux disease. GI Motility online (2006) doi:10.1038/gimo54
  15. Leiman DA, Riff BP, Morgan S, Metz DC, Falk GW, French B, Umscheid CA, Lewis JD. Alginate therapy is effective treatment for GERD symptoms: a systematic review and meta-analysis. Dis Esophagus. 2017 May 1;30(5):1-9. doi: 10.1093/dote/dow020. 
  16. Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, Dinçer D, Akyüz F, Dettmar P, Özen H. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol. 2019 Sep;30(Suppl2):109-136. doi: 10.5152/tjg.2019.19677. 

Σας ενδιαφέρει επίσης