|

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Η Γνώση είναι Ζωή με Υγεία

Κολάζ από φωτογραφίες. Αριστερά επάνω δύο ζευγάρια χέρια που αγκαλιάζουν μια μινιατούρες καρδιάς. Κάτω αριστερά ο τίτλος του άρθρου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Η Γνώση είναι Ζωή με Υγεία. Δεξιά η συσκευασία του Zeta Colest.

Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και η προσοχή μας στρέφεται στην προστασία της υγείας της καρδιάς μας. Αν και γνωρίζουμε τη σημαντικότητά της, φαίνεται από τα στατιστικά, ότι αρκετοί έχουμε ελλιπή ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και διαχείριση της υγείας της καρδιάς. 

Κάτι που είναι σημαντικό να βελτιώσουμε, καθώς το πιο συχνό πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιά, η αθηροσκλήρωση, επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο της ζωής μας.

Γνωρίζοντας περισσότερα, είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Αθηροσκλήρωση: Η σιωπηλή διαταραχή του καρδιαγγειακού συστήματος

Ο όρος αθηροσκλήρωση (ή αθηρωμάτωση) αναφέρεται στο φαινόμενο στένωσης και σκλήρυνσης των αρτηριών, λόγω της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας. Δημιουργείται δηλαδή στα τοιχώματα των αρτηριών ένας σχηματισμός που στενεύει τη διάμετρό τους, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς το να παρέχεται αίμα στην καρδιά και όλα τα όργανα είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα ένα μέρος της αθηρωματικής πλάκας να σπάσει, με τον κίνδυνο ο θρόμβος που θα προκύψει να “φράξει” μικρότερα αγγεία. 

Συχνά, η αθηροσκλήρωση αναφέρεται ως “σιωπηλό” πρόβλημα, καθώς εξελίσσεται σε βάθος χρόνου και δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να είναι πολύ έντονο το πρόβλημα. Ίσως αρκετοί γνωρίζουν τις πιο ακραίες πιθανές επιπτώσεις της αθηρωμάτωσης, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Ο πιο διαδεδομένος μάλλον παράγοντας που οδηγεί στην αθηρωμάτωση είναι η υψηλή χοληστερόλη, και ειδικά η “κακή” LDL χοληστερόλη. Αυτή έχει την τάση να αλλάζει σε μια βλαβερή (οξειδωμένη) μορφή και να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αγγείων. Επίσης και τα αυξημένα τριγλυκερίδια σχετίζονται με την ανάπτυξη αθηρωμάτωσης. Οι ενώσεις αυτές ενεργοποιούν μια χρόνια φλεγμονή και οξειδωτικό στρες που επιφέρει σημαντικές βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων. Οι διαταραχές αυτές ανήκουν στη λεγόμενη δυσλιπιδαιμία. Ακόμα η παχυσαρκία, ο διαβήτης, και η υπέρταση, είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στην εκδήλωση και τις επιπτώσεις της αρτηριοσκλήρωσης.

Διατροφή και Άσκηση:  Πρωταγωνιστές στην Προστασία του Καρδιαγγειακού

Ο τρόπος ζωής μας είναι η πιο συχνή αιτία για τα προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία. Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν μάλιστα τους πρωταγωνιστές για την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων. 

Η επιλογή ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής έχει ιδιαίτερη σημασία στο να προλάβουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην αθηρωμάτωση.

Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης δημητριακά, ελαιόλαδο, και τακτική κατανάλωση οσπρίων και λιπαρών ψαριών, είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Δεν είναι τυχαίο που η Μεσογειακή διατροφή συστήνεται σε περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας. Και όχι μόνο. Παρουσιάζει ωφέλιμα αποτελέσματα και σε καταστάσεις διαβήτη και υπέρτασης. 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα μιας δίαιτας που βασίζεται σε τρόφιμα από φυτικές και φυσικές πηγές, είναι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις των ουσιών που περιέχουν. Κι αυτό γιατί δρουν ενάντια στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που όπως αναφέραμε παραπάνω προκαλούν το πρόβλημα της αθηρωμάτωσης.

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι επίσης πολύ ωφέλιμη στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τόσο για τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αλλά και των υπόλοιπων μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση.

Να προσθέσουμε βέβαια και τη διακοπή του καπνίσματος ως εξέχουσα σημαντική  για την υγεία των αγγείων και της καρδιάς. Στην περίπτωση των καπνιστών, το καρδιαγγειακό σύστημα επιβαρύνεται πολύ λόγω της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονές. 

Ενημέρωση & Δράση στη Φυσική Προστασία της Καρδιάς

Για να προσφέρουμε την υγεία που αξίζει στην καρδιά μας είναι σημαντικό να ενημερωθούμε και να δράσουμε. Όσο πιο νωρίς αντιληφθούμε την αξία του υγιεινού και φυσικού τρόπου ζωής τόσο πιο έγκαιρα θα δούμε τα αποτελέσματα στην υγεία μας.  Ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος (συνήθως ετήσιος) για τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια  είναι πολύτιμος γιατί αντανακά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας.

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε δίπλα μας το Zeta Colest. Ένα συμπλήρωμα διατροφής από φυσικά εκχυλίσματα με Βερβερίνη, Μονακολίνη, Guggul, και Σιλυμαρίνη. Φυσικές ουσίες που, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, συμβάλλουν στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Πηγές

  1. Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Προστατεύω την καρδιά μου.
  2. Daponte-Codina A, Knox EC, Mateo-Rodriguez I, Seims A, Regitz-Zagrosek V, Maas AHEM, White A, Barnhoorn F, Rosell-Ortiz F. Gender and Social Inequalities in Awareness of Coronary Artery Disease in European Countries. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan 26;19(3):1388. doi: 10.3390/ijerph19031388. 
  3. Mach F, Baigent C, Catapano AL, Koskinas KC, Casula M, Badimon L, Chapman MJ, De Backer GG, Delgado V, Ference BA, Graham IM, Halliday A, Landmesser U, Mihaylova B, Pedersen TR, Riccardi G, Richter DJ, Sabatine MS, Taskinen MR, Tokgozoglu L, Wiklund O; ESC Scientific Document Group. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020 Jan 1;41(1):111-188. doi: 10.1093/eurheartj/ehz455.
  4. Balling M, Afzal S, Davey Smith G, Varbo A, Langsted A, Kamstrup PR, Nordestgaard BG. Elevated LDL Triglycerides and Atherosclerotic Risk. J Am Coll Cardiol. 2023 Jan 17;81(2):136-152. doi: 10.1016/j.jacc.2022.10.019.
  5. Clifton PM. Diet, exercise and weight loss and dyslipidaemia. Pathology. 2019 Feb;51(2):222-226. doi: 10.1016/j.pathol.2018.10.013.

Σας ενδιαφέρει επίσης