Αυξημένη Χοληστερίνη; Ας δούμε το θέμα αλλιώς!
Διαβάζοντας τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων διαπιστώνουμε ότι οι τιμές των λιπιδίων μας εμφανίζουν απόκλιση από τις φυσιολογικές. Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, αφού:
- Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. Υπολογίζεται πως περίπου το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν θέμα με τις τιμές χοληστερίνης και εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό αυτών δεν το γνωρίζουν. (1)
- Υπάρχουν φυσικές, αποτελεσματικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις. Εκτός από την περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητο να πάρουμε φαρμακευτικά σκευάσματα (στατίνες), είναι σημαντικό να ενημερωθούμε σχετικά με τους φυσικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την κατάσταση του λιπιδαιμικού μας προφίλ.
Βελτιώνουμε τον Τρόπος Ζωής μας με:
Ισορροπημένη και Υγιεινή Διατροφή
Για τη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων και της υγείας του καρδιαγγειακού, αναφέρεται συχνά ως πρότυπο το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, που περιλαμβάνει γενικά (2,3,4):
- Καθημερινή κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, και τα φρούτα, οι ξηροί καρποί. Αποφυγή τρανς-λιπαρών (επεξεργασμένες τρόφιμα, τηγανητά, προϊόντα από ταχυφαγεία κ.α.). Μετριασμένη κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών (κόκκινο κρέας πλήρη γαλακτοκομικά, κ.α.).
- Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ο “υγρός χρυσός” της Μεσογειακής διατροφής να είναι συστατικό σε κάθε κυρίως γεύμα.
- Όσoν αφορά στο αλκοόλ, καλό θα είναι να προτιμάμε το κόκκινο κρασί επειδή είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης. Όμως, η συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης θα πρέπει να προσαρμόζονται κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού μας.
Άσκηση
Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η τακτική φυσική άσκηση ωφελεί σημαντικά στην υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, συμβάλλει εξαιρετικά στην αύξηση της HDL χοληστερίνης, ενώ βοηθά και στη μείωση της LDL, και των τριγλυκεριδίων. Μια γενική σύσταση είναι να κάνουμε 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την ημέρα, για κάθε ημέρα, αν είναι εφικτό.(2,5) Για να μείνουμε συνεπείς, καλό είναι να σκεφτούμε δημιουργικά, εντάσσοντας για παράδειγμα επιπλέον μια δραστηριότητα που μας προσφέρει και διασκέδαση: jogging ή περπάτημα στη φύση, χορός, ή να ασχοληθούμε ενεργά με ένα άθλημα που μας αρέσει να παρακολουθούμε και ως θεατές.
Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
Στην περίπτωση που έχουμε περιττό βάρος, θα συμβάλλει σημαντικά η απώλεια κιλών και κατ’επέκταση λίπους, ώστε να βελτιωθούν οι τιμές των λιπιδίων.Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση, είναι οι κατεξοχήν συστάσεις για την απώλεια του περιττού βάρους. (2)
Αποφυγή του καπνού
Διαδεδομένα είναι τα οφέλη που έχει η διακοπή του καπνίσματος για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες, για αυτό σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να αποφεύγουμε όσο είναι εφικτό την έκθεσή μας στον καπνό. (2,6)
Διαχείριση του άγχους
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος λειτουργεί επιβαρυντικά στην υγεία της καρδιάς μας (και όχι μόνο). Το χρόνιο στρες ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσει αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Για αυτό είναι σημαντικό να βρίσκουμε καθημερινά τρόπους αποφόρτισης από το άγχος. Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, όπως και μια καθημερινή ρουτίνα χαλάρωσης (διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική, κάντε γιόγκα, ή διαλογισμό). Σημαντικό επίσης είναι να χτίζουμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.(7)
Φυτικά Συμπληρώματα – τα “Δώρα” της Φύσης
Η σοφία της φύσης έχει χαρίσει στον άνθρωπο ένα θησαυρό από φυσικά συστατικά, που όπως αποδεικνύει η επιστήμη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα αλλά και ασφαλή στη χρήση τους για το πρόβλημα της χοληστερίνης και κατ’ επέκταση την προστασία του καρδιαγγειακού.
Μονακολίνη Κ
Το Red Yeast Rice (Μαγιά Κόκκινου ρυζιού) είναι το προϊόν της ζύμωσης του λευκού ρυζιού (Oryza sativa) με το ζυμομύκητα Monascus Purpureus. Η δράση του όσον αφορά στη μείωση της χοληστερίνης οφείλεται κυρίως στο συστατικό που ονομάζεται Mονακολίνη K. Η ουσία αυτή αναστέλλει το ένζυμο HMG CoA αναγωγάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της ενδογενούς χοληστερίνης στο ήπαρ. Το φυσικό αυτό συστατικό έχει παρόμοια δράση με τις συνθετικές στατίνες, τα φάρμακα που χορηγούνται σε περιπτώσεις σοβαρής δυσλιπιδιαμίας, όπου δεν επαρκούν τα φυσικά μέτρα αντιμετώπισης ή συντρέχουν επιπλέον λόγοι.
Οι εκτεταμένες κλινικές έρευνες δείχνουν ότι το Red Yeast Rice μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL, συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων, και μπορεί να οδηγήσει σε μερική αύξηση της καλής HDL χοληστερίνης.(8,9)
Βερβερίνη
Η Βερβερίνη, είναι ένα φυτικό αλκαλοειδές και προέρχεται από το είδος των φυτών Berberis. Εμφανίζει πλειοτροπική δράση στη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων. Συγκεκριμένα, αυξάνει τους υποδοχείς LDL στο ήπαρ, μέσω σταθεροποίησης της έκφρασης τους και μείωση της αποδόμησης τους (αναστολή του ενζύμου PCSK9). Ακόμα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι συμβάλλει στη μειωμένη απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης και μειωμένη σύνθεση της ενδογενούς χοληστερόλης. Παράλληλα φαίνεται ότι η Βερβερίνη βοηθά και στην μειωμένη σύνθεση των τριγλυκερίδιων.
Η Βερβερίνη έχει μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα που έχει η λήψη της στη μείωση της της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων.(10,11)
Gugul
Πρόκειται για μια κιτρινωπή κολλώδης ρητίνη που παράγεται από το μικρό ακανθώδες δέντρο Commiphora mukul. Η φυτική αυτή ουσία περιέχει λιπιδικές ενώσεις που ονομάζονται Guggulsterones και οι οποίες φαίνεται να προκαλούν αύξηση της απομάκρυνσης χοληστερίνης από τον οργανισμό, μέσω μεγαλύτερης παραγωγής χολικών οξέων.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ουσίες του Guggul δρουν ωφέλιμα στη μείωση της ολικής χοληστερίνης, της LDL, των τριγλυκεριδίων, και αύξηση της HDL χοληστερίνης.(12,13)
Σιλυμαρίνη
Από τους καρπούς του γαιδουράγκαθου (Silybum marianum) εξάγεται η Σιλυμαρίνη, ένα φυτικό, αντιοξειδωτικό, και αντιφλεγμονώδες συστατικό που έχει μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί ευρέως για την ικανότητα του να προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, τις φλεγμονές και να συμβάλλει στην αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων. Από τις επιστημονικές έρευνες προκύπτει επίσης η αποτελεσματική δράση της σιλυμαρίνης στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ με μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL, των τριγλυκεριδίων, καθώς και αύξηση της HDL.(14,15)
Είναι ασφαλή τα φυτικά συμπληρώματα για τη χοληστερίνη;
Όλα τα παραπάνω φυτικά συστατικά έχουν μελετηθεί για την ασφαλή χρήση τους και την ανεκτικότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό όσον αφορά στις παρενέργειες.
Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Mονακολίνη K. Ενώ παρουσιάζει παρόμοια βιοχημική δράση με την λοβαστατίνη, η μονακολίνη K σχετίζεται με ελάχιστο σε σχέση με τις στατίνες ποσοστό για τις αντίστοιχες παρενέργειες σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες. (8,9)
Ανάλογα αποτελέσματα έχουν προκύψει για τη γενικά ασφαλή χρήση της Βερβερίνης(10,11), του Guggul (12,13),και της Σιλυμαρίνης στη βελτίωση των λιπιδαιμικών τιμών.(14,15)
Το ήπαρ αποτελεί το χημικό εργοστάσιο του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο να επιτελεί το μεταβολισμό των φαρμάκων (ακόμα και των φυτικών) και απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται ως φυσικό αποτέλεσμα αυτού του μεταβολισμού. Έτσι, πολύ συχνά μπορεί να επιβαρύνεται με επιπλέον τοξίνες. Για αυτό το λόγο η χρήση της σιλυμαρίνης σε φυτικά συμπληρώματα μπορεί να αποδειχθεί επιπλέον ευεργετική χάρη στην ηπατοπροστατευτική της δράση.
Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε προϊόν που παίρνουμε, ακόμα και φυτικό, ενδεχομένως σε περιπτώσεις να προκαλέσει ανεπιθύμητες δράσεις. Για αυτό το λόγο είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό μας για θέματα υγείας.
Τελικά…φυσικά και μπορούμε!
Διαβάζοντας τα παραπάνω είναι προφανές πόσο σημαντικά όπλα έχουμε στη φαρέτρα μας στον “πόλεμο” κατά της αυξημένης χοληστερίνης και των λιπιδίων γενικότερα.
- Είναι εφικτό να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ με απόλυτα φυσικό τρόπο.
- Τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να γίνουν ο πολύτιμος σύμμαχος μας. To Zeta Colest, σχεδιάστηκε με βάση την αποτελεσματική και συνεργιστική δράση των φυσικών συστατικών του.
- Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε θετική ψυχολογία και να μείνουμε προσηλωμένοι με αφοσίωση και συνέπεια στο στόχο μας.
- Να βλέπουμε το “δάσος και όχι το δέντρο”: Το να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις θα είναι απλά η αντανάκλαση των προσπαθειών μας. Η πιο ουσιαστική επιτυχία θα είναι μια πιο υγιής καρδιά και κατά συνέπεια πιο υγιής και χαρούμενη ζωή.
Πηγές
- World Health Organization. The Global Health Observatory. Raised Cholesterol. https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3236 (accessed November 17, 2021)
- Authors/Task Force Members; ESC Committee for Practice Guidelines (CPG); ESC National Cardiac Societies. 2019 ESC/EAS guidelines for the management of dyslipidaemias: Lipid modification to reduce cardiovascular risk. Atherosclerosis. 2019 Nov;290:140-205. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2019.08.014. Epub 2019 Aug 31. Erratum in: Atherosclerosis. 2020 Jan;292:160-162. Erratum in: Atherosclerosis. 2020 Feb;294:80-82. PMID: 31591002.
- Papadaki A, Nolen-Doerr E, Mantzoros CS. The Effect of the Mediterranean Diet on Metabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials in Adults. Nutrients. 2020 Oct 30;12(11):3342. doi: 10.3390/nu12113342. PMID: 33143083; PMCID: PMC7692768.
- The Mediterranean Diet Organization: The Mediterranean Diet. http://www.mediterradiet.org/nutrition/mediterranean_diet_pyramid, (accessed November 17, 2021)
- Mann S, Beedie C, Jimenez A. Differential effects of aerobic exercise, resistance training and combined exercise modalities on cholesterol and the lipid profile: review, synthesis and recommendations. Sports Med. 2014;44(2):211-221. doi:10.1007/s40279-013-0110-5
- Attard R, Dingli P, Doggen CJM, Cassar K, Farrugia R, Wettinger SB. The impact of passive and active smoking on inflammation, lipid profile and the risk of myocardial infarction. Open Heart. 2017;4(2):e000620. Published 2017 Aug 8. doi:10.1136/openhrt-2017-000620
- WebMD: Stress and Cholesterol: Is There a Link? https://www.webmd.com/cholesterol-management/stress-cholesterol-link, (accessed November 17, 2021)
- Fogacci F, Banach M, Mikhailidis DP, Bruckert E, Toth PP, Watts GF, Reiner Ž, Mancini J, Rizzo M, Mitchenko O, Pella D, Fras Z, Sahebkar A, Vrablik M, Cicero AFG; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group; International Lipid Expert Panel (ILEP). Safety of red yeast rice supplementation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 May;143:1-16. doi: 10.1016/j.phrs.2019.02.028. Epub 2019 Mar 4. PMID: 30844537.
- Cicero AFG, Fogacci F, Zambon A. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb 9;77(5):620-628. doi: 10.1016/j.jacc.2020.11.056. PMID: 33538260.
- Wang Y, Zidichouski JA. Update on the Benefits and Mechanisms of Action of the Bioactive Vegetal Alkaloid Berberine on Lipid Metabolism and Homeostasis. Cholesterol. 2018 Jul 2;2018:7173920. doi: 10.1155/2018/7173920.
- Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberine and barberry (Berberis vulgaris): A clinical review. Phytother Res. 2019 Mar;33(3):504-523. doi: 10.1002/ptr.6252.
- Deng R. Therapeutic effects of guggul and its constituent guggulsterone: cardiovascular benefits. Cardiovasc Drug Rev. 2007 Winter;25(4):375-90. doi: 10.1111/j.1527-3466.2007.00023.x. PMID: 18078436.
- Urizar NL, Moore DD. GUGULIPID: a natural cholesterol-lowering agent. Annu Rev Nutr. 2003;23:303-13. doi: 10.1146/annurev.nutr.23.011702.073102. Epub 2003 Feb 26. PMID: 12626688.
- Xiao F, Gao F, Zhou S, Wang L. The therapeutic effects of silymarin for patients with glucose/lipid metabolic dysfunction: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2020;99(40):e22249. doi:10.1097/MD.0000000000022249
- Trappoliere M, Caligiuri A, Schmid M, Bertolani C, Failli P, Vizzutti F, Novo E, di Manzano C, Marra F, Loguercio C, Pinzani M. Silybin, a component of sylimarin, exerts anti-inflammatory and anti-fibrogenic effects on human hepatic stellate cells. J Hepatol. 2009 Jun;50(6):1102-11. doi: 10.1016/j.jhep.2009.02.023. Epub 2009 Apr 5. PMID: 19398228.