Υπερ-Επεξεργασμένα Τρόφιμα: Τι είναι και πώς σχετίζονται με τη Λιπώδη Διήθηση;

Κολάζ από φωτογραφίες. Αριστάρα μια σειρά από μεγάλα ψυγεία σούπερ μάρκετ γεμάτα από υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Δεξιά επάνω η συσκευασία του Hepadep. Δεξιά κάτω ο τίτλος του άρθρου: Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς σχετίζονται με τη λιπώδη διήθηση;

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Διήθηση αποκτά σύμφωνα με τους ειδικούς ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι φτάνει ακόμα και στο 30%  με αυξητικές τάσεις. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, που δεν σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ, οφείλεται κατεξοχήν στο λεγομενο σύγχρονο τρόπο ζωής, που χαρακτηρίζεται από περίσσεια πρόσληψη θερμίδων και έλλειψη σωματικής άσκησης

Μια πρόσφατη μελέτη όμως καταδεικνύει ότι δεν είναι μόνο οι έξτρα θερμίδες αλλά και ο τύπος των τροφίμων από όπου τις λαμβάνουμε που επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης της λιπώδους διήθησης. Συγκεκριμένα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δυτικής διατροφής, φαίνεται ότι επιδρούν επιβαρυντικά στην συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Μεγάλες ποσότητες πρόσθετων, είτε συντηρητικών είτε γευστικών παραγόντων, φαίνεται ότι διαταράσσουν σημαντικά το μεταβολισμό όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε βάθος χρόνου. Γεγονός που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στην εκδήλωση της μη αλκοολικής διήθησης.

Τι είναι τα Υπερ-Επεξεργασμένα Τρόφιμα;

Η σύγχρονη διατροφή περιλαμβάνει μια πληθώρα από επεξεργασμένα αλλά και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν υποστεί ένα βαθμό επεξεργασίας και όταν τα καταναλώνουμε δεν είναι στην αρχική, φυσική τους κατάσταση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον ο βαθμός επεξεργασίας και η συχνότητα κατανάλωσή τους δεν είναι υπερβολικά. Το σύστημα NOVA είναι μια μέθοδος ταξινόμησης των τροφίμων ανάλογα με το βαθμό και τον τρόπο επεξεργασίας που έχουν υποστεί. 

Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων είναι το ψωμί, ρύζι, τα μακαρόνια, τα κατεψυγμένα λαχανικά, οι κονσερβοποιημένες τροφές. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για τρόφιμα που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα.

Ο διαχωρισμός των επεξεργασμένων  από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επισημάνει τη έντονη διαφορά στην επεξεργασία, την ποιότητα και τελικά την επίδραση στην υγεία μας. Στα υπερ-επεξεργασμένα ανήκουν συνήθως όλα τα συσκευασμένα που είναι έτοιμα να τα καταναλώσουμε χωρίς καθόλου προετοιμασία: σνακς, γλυκά, έτοιμα γεύματα, αναψυκτικά, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ολόκληρα ή το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα ή από συστατικά τροφίμων με αποτέλεσμα να περιέχουν καθόλου ή ελάχιστα άθικτα τρόφιμα.

Πώς σχετίζονται με το Ηπατικό Λίπος;

Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση η μέτρια και αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίζεται σημαντικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης. Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα έλαβαν υπ όψιν τους 9 προηγούμενες μελέτες σε σύνολο 60.961 ατόμων. Ως μέτρια μπορούμε να θεωρήσουμε μια κατανάλωση περίπου στο 30% των ημερήσιων θερμίδων, και υψηλή άνω του 40%. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μάλλον έχουμε στραφεί σημαντικά προς την κατανάλωση υπερ-εξεργασμένων τροφίμων, γεγονός που εξηγεί -εν μέρει τουλάχιστον- και την αύξηση των περιστατικών λιπώδους διήθησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είναι πολύ πυκνές ενεργειακά (περιέχουν πολλές θερμίδες) με “κακής” ποιότητας υδατάνθρακες, λιπαρά και αλάτι, που ενεργοποιούν την αυξημένη λιπογένεση, δηλαδή την αυξημένη δημιουργία λιπώδους ιστού και την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.

Η Καλή Υγεία του Ήπατος είναι στο Χέρι μας

Παρά τις διευκόλυνση που προσφέρουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας η αυξημένη κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση. Το ήπαρ είναι από τα όργανα που πλήττεται ιδιαίτερα από τον τρόπο διατροφής μας, με τα επίπεδα λίπους να αυξάνονται επιβαρύνοντας τη λειτουργία του.

Κι όμως, τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν εκδηλωθεί η μη αλκοολική λιπώδης διήθησης έχουμε μάλλον σημαντικά περιθώρια αναστροφής του προβλήματος. Η υιοθέτηση ενός μοντέλου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και η τακτική γυμναστική μπορεί να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μάλιστα, αποτελούν τον κύριο πυλώνα διαχείρισης του προβλήματος

Σε συνδυασμό με τις ηπατοπροστατευτικές δράσεις φυσικών ουσιών μπορούμε να πετύχουμε  μια ισχυρή προστασία και φροντίδα της ηπατικής υγείας, για παράδειγμα: οι αντιοξειδωτικές και ηπατοπροστατευτικές δράσεις του Γαϊδουράγκαθου, της Αγκινάρας  και της Φουμαριάς, και τα αντιοξειδωτικά L-Γλουταθειόνη, L-Μεθειονίνη

Μάθετε περισσότερα για το Hepadep, τον φυσικό σύμμαχό μας στην προστασία του ήπατος.

  1. Henney AE, Gillespie CS, Alam U, Hydes TJ, Cuthbertson DJ. Ultra-Processed Food Intake Is Associated with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 May 10;15(10):2266. doi: 10.3390/nu15102266. 
  2. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L. The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004.
  3. American Heart Association. Processed vs. ultra-processed food, and why it matters to your health.

Σας ενδιαφέρει επίσης