Φυσικοί τρόποι “αποτοξίνωσης” μετά τις διακοπές
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνδυασμένες με χαλαρές στιγμές, χωρίς τις καθημερινές υποχρεώσεις και τους γρήγορους ρυθμούς. Μακριά δηλαδή από παράγοντες που στρεσάρουν το μυαλό και το σώμα μας. Όμως, πολλές φορές αυτή η περίοδος μπορεί να συνδυάζεται και με “ατασθαλίες” που δεν είναι ιδανικές για την υγεία μας.
Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο αποτοξίνωση και πώς μπορούμε στην πράξη να την εφαρμόσουμε μετά τις διακοπές.
Αποτοξίνωση: Ο ρόλος της μείωσης οξειδωτικού στρες
Με τον όρο αποτοξίνωση, υπό αυστηρά ιατρικούς όρους, εννοούμε την απομάκρυνση από τον οργανισμό τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα και άμεσα επικίνδυνων για τη ζωή. Στην καθημερινότητα όμως, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αρκετά συχνά, και άτυπα θα λέγαμε, για να περιγράψει τους τρόπους που μπορούμε να διώξουμε από το σώμα μας ηπιότερες, αλλά μακροπρόθεσμα αρκετά βλαβερές “τοξίνες”.
Τα λιπαρά, η ζάχαρη, το αλκοόλ, το κάπνισμα, είναι παραδείγματα που επιβαρύνουν τον οργανισμό με βλαβερές ουσίες. Χαρακτηριστικές αυτών οι ελεύθερες ρίζες, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας των τοξινών που μπαίνουν στο σώμα μας. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, που οδηγεί σε βλάβες στα κύτταρα. Σε βάθος χρόνου, και χωρίς την κατάλληλη διαχείριση, το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με διάφορα, ακόμα και σοβαρά, θέματα υγείας: καρδιαγγειακά, διαβήτης, παχυσαρκία, χρόνιες φλεγμονές.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συκώτι είναι το κατεξοχήν όργανο που επιβαρύνεται από τις τοξίνες που προέρχονται από τον τρόπο ζωής μας. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα πλέον είναι η λιπώδης διήθηση, η συσσώρευση δηλαδή περιττού λίπους στο ήπαρ. Ένα θέμα που έχει άμεση συσχέτιση με την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά ακόμα και το κάπνισμα. Το οξειδωτικό στρες είναι από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στο πρόβλημα.
Πώς θα εφαρμόσουμε στην πράξη την “αποτοξίνωση” μετά τις διακοπές;
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από τοξίνες και οξειδωτικό στρες που μπορεί να του “φορτώσαμε” τις ημέρες των διακοπών.
Τι να κάνουμε;
- Πίνουμε αρκετό νερό
- Μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα το πράσινο τσάι και άλλα βότανα, όπως το γαϊδουράγκαθο
- Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Αυξάνουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς, βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. μακαρόνια, ρύζι, ψωμί)
- Κοιμόμαστε αρκετά
Τι να αποφύγουμε;
- αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά
- ζάχαρη
- συσκευασμένα και έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, που συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά
- επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ζύμης από λευκό αλεύρι (“λευκό” ρύζι, ψωμί, μακαρόνια)
Hepadep: Συμπληρώνει φυσικά τη λειτουργία του ήπατος
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω ο στόχος αποτοξίνωσης μετά τις διακοπές είναι να ελαφρύνουμε τον οργανισμό και ιδιαίτερα το συκώτι από το οξειδωτικό στρες. Στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και την καλή λειτουργία του ήπατος μπορούν να συμβάλλουν φυσικές ουσίες. Χαρακτηριστική είναι η Σιλυμαρίνη από το Γαϊδουράγκαθο που, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, έχει έντονες αντιοξειδωτικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Τα εκχυλίσματα Αγκινάρας και Φουμαριάς, αλλά και τα αντιοξειδωτικά αμινοξέα Γλουταθειόνη και Μεθειονίνη, μπορούν να συνεισφέρουν επιπλέον στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.
Πηγές
- Reddy OC, van der Werf YD. The Sleeping Brain: Harnessing the Power of the Glymphatic System through Lifestyle Choices. Brain Sci. 2020 Nov 17;10(11):868. doi: 10.3390/brainsci10110868. PMID: 33212927; PMCID: PMC7698404.
- Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18. PMID: 25522674.
- Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x.
- Khan TA, Sievenpiper JL. Controversies about sugars: results from systematic reviews and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes. Eur J Nutr. 2016 Nov;55(Suppl 2):25-43. doi: 10.1007/s00394-016-1345-3. Epub 2016 Nov 30.
- Rutledge SM, Asgharpour A. Smoking and Liver Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2020 Dec;16(12):617-625.
- Healthline. What is a full body detox?