|

Στρες: Ανασφάλεια Αποτυχίας ή Πρόκληση Επιτυχίας;

Κολάζ από φωτογραφίες. Αριστερά ένας νεαρός σπουδαστής σκυμμένος πάνω από βιβλία πιάνει σκυμμένος το κεφάλι του. Δεξιά επάνω οι συσκευασίες των Ansiodep capsules και oral solution. Κάτω δεξιά ο τίτλος του άρθρου: Στρες: Ανασφάλεια αποτυχίας ή πρόκληση επιτυχίας;

Στη ζωή μας υπάρχει μια πληθώρα ερεθισμάτων που μπορεί να μας προκαλέσουν στρες. Τα καθημερινά προβλήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι τα πιο συχνά και μάλλον πιο εύκολα στη διαχείρισή τους. Οι πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους είναι οι στρεσογόνες καταστάσεις που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας και τους στόχους μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προετοιμασία, αλλά και η ίδια η διαδικασία, σε κάθε είδους εξετάσεις όπου αξιολογούνται οι γνώσεις και η κρίση μας. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι φυσικό να προκύπτει το ερώτημα: Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το άγχος σε σύμμαχο για τη βέλτιστη απόδοσή μας; 

Tips για Διαχείριση του Στρες ενόψει Εξετάσεων

  1. Επεξεργασία των συναισθημάτων μας: Το “κλειδί” στην υπόθεση είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες,  η ερμηνεία των συναισθημάτων που μας προκαλεί το στρες. Όταν το ερμηνεύουμε ως παράγοντα κινητοποίησης,.  τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση που μας το προκαλεί ως μια πρόκληση, παρά ως απειλή που προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Έτσι, το άγχος, από ανασταλτικός παράγοντας, μπορεί να γίνεται ένα ισχυρό και ενεργητικό συναίσθημα. Μπορεί να μας ωθήσει δηλαδή να ξεπεράσουμε τους εαυτούς τους, επιδεικνύοντας ισχυρό κίνητρο και καταβάλλοντας ιδιαίτερα αυξημένη προσπάθεια. Οι ελιτ αθλητές είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μελετών που φαίνεται ότι χρησιμοποιούν το στρες ως “σύμμαχό” τους.
  2. Οργάνωση και πρόγραμμα: Η κατάλληλη και με μεθοδικότητα προετοιμασία είναι πάντα ένα εξαιρετικό όπλο επιτυχίας. Η καταγραφή με πλάνο και πρόγραμμα μεμονωμένων βημάτων (όπως για παράδειγμα το “σπάσιμο” της ύλης που έχουμε να μελετήσουμε) σε μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα βήματα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το αίσθημα του στρες και στην αύξηση της παραγωγικότητας.
  3. Αφιερώνουμε χρόνο για πνευματική χαλάρωση: Η ώρα της χαλάρωσης, θα πρέπει να είναι και αυτή αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας μας για την οποιαδήποτε δύσκολη “αποστολή”, όπως οι εξετάσεις ή η αξιολόγηση μιας εργασίας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ένα διάστημα μέσα στην ημέρα που μένουμε μακριά από βιβλία, υπολογιστή, ακόμα και το κινητό μας τηλέφωνο. Μια ώρα για γυμναστική, έναν περίπατο στη φύση, να ακούσουμε ή να παίξουμε μουσική,  είναι μάλλον από τις πιο ευεργετικές ασχολίες για την πνευματική μας ηρεμία.
  4. Γεμίζουμε το πιάτο μας θρεπτικές και υγιεινές τροφές: η διατροφή επηρεάζει την υγεία, όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική. Φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά σε ισορροπία, δίνουμε έμφαση σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. 
  5. Φροντίζουμε τον ύπνο μας, να είναι ποιοτικός και επαρκής. Η σύνδεση του στρες και του ύπνου είναι επιβεβαιωμένη και αμφίδρομη. Το άγχος  για την επερχόμενη αξιολόγηση μπορεί να μη μας αφήσει να κοιμηθούμε ήρεμα, αλλά και ο ανεπαρκής ή διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες.  Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ρουτίνα ύπνου, να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε δηλαδή περίπου τις ίδιες ώρες. Μένουμε μακριά από οθόνες για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο καθώς διεγείρουν το νευρικό σύστημα. 

Ansiodep: Η Απάντηση της Φύσης στο Στρες, το  Άγχος και τις Διαταραχές Διάθεσης

Τα συμπληρώματα διατροφής Ansiodep (Capsules και Oral Solution) είναι συμπληρώματα διατροφής με φυσικές ουσίες. Φυτικά εκχυλίσματα, όπως το Χαμομήλι, ο Κράταιγος, η Aswaghanda, και άλλα, έχουν μελετηθεί την αγχολυτική τους δράση. Χωρίς μάλιστα να έχουν εθιστικές δράσεις ή να μειώνουν την πνευματική μας εγρήγορση. Έτσι, μπορεί να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε στρεσογόνες περιόδους της ζωής μας που μας είναι απαραίτητη η πνευματική ηρεμία και ευεξία.

Πηγές

  1. American Psychological Association (n.d.). Manage your stress. Retrieved from https://www.apa.org/topics/stress/manage
  2. Sharma, M., Rush, S. E., & Mindfulness, P. (2014). Mindfulness-based stress reduction as a stress management intervention for healthy individuals: A systematic review. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 19(4), 271-286.
  3. Stubbs, B., Koyanagi, A., Hallgren, M., & Firth, J. (2017). Physical activity and anxiety: A perspective from the World Health Survey. Journal of Affective Disorders, 208, 545-552.
  4. Clayton, K., Leshner, G., & Chassin, L. (2019). The effects of academic stress on health outcomes in college students. Journal of College Student Development, 60(2), 134-147.
  5. Bouloukaki I, Tsiligianni I, Stathakis G, Fanaridis M, Koloi A, Bakiri E, Moudatsaki M, Pouladaki E, Schiza S. Sleep Quality and Fatigue during Exam Periods in University Students: Prevalence and Associated Factors. Healthcare (Basel). 2023 Aug 25;11(17):2389. doi: 10.3390/healthcare11172389. 

Σας ενδιαφέρει επίσης