Gasdep για τη Δυσπεψία – Πολύτιμος Σύντροφος ενόψει Πάσχα

Πολλά Πασχαλινά φαγητά πάνω στο τραπέζι

Σε λίγες ημέρες έρχεται το Πάσχα, που εκτός από την έντονη θρησκευτικότητα, χαρακτηρίζεται από το γιορτινό τραπέζι, γεμάτο με λαχταριστά εδέσματα. Λίγο η γιορτινή και χαλαρή διάθεση, λίγο η στέρηση της Σαρακοστής για όσους νήστεψαν, ίσως παρασυρθούμε στην υπερφαγία. Ακόμα όμως και αν δεν κάνουμε υπερβολές, είναι φυσικό το στομάχι μας να επιβαρυνθεί λόγω της φύσης των φαγητών, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, γαλακτοκομικά και ζάχαρη.

Και μετά; Έντονη δυσπεψία με φούσκωμα, μετεωρισμό, ναυτία, πόνο στο στομάχι. Συμπτώματα σχετικά συχνά μετά από “βαριά” γεύματα, πόσο μάλλον σε άτομα που βιώνουν χρόνιες διαταραχές της πέψης. 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την διαδικασία της πέψης στο τραπέζι του Πάσχα -και όχι μόνο-;

Προετοιμάζοντας τον οργανισμό μας με τη Φυσική Βοήθεια του Gasdep!

Η λήψη Gasdep πριν το γεύμα, μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση της μεταγευματικής δυσπεψίας. Περιέχει ένα συνδυασμό ποικίλων φυτικών συστατικών, πεπτικών ενζύμων και προβιοτικών, που συμβάλλουν συνεργιστικά στη βελτίωση της πεπτικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, στο Gasdep βρίσκουμε:

Μάραθο (Foeniculum vulgare), Μέντα (Mentha piperita), Άγριο Κύμινο (Carum carvi), Τζίντζερ (Zingiber officinale), Γλυκάνισο (Pimpinella anisum):

Φυτά που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα έχουν αντισπασμωδική δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη. Με βάση την παραδοσιακή τους χρήση σε πεπτικές διαταραχές, έχουν  αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα οφέλη τους  στη βελτίωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως: ο μετεωρισμός (φούσκωμα), ο πόνος στο στομάχι, η συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα (στομάχι και έντερο). (1,2,3,4,5)

Κύμινο (Cumimum cymimum):

Που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε θέματα  δυσπεψίας. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες συμβάλλει στην ταχύτερη γαστρική κένωση (μεταφορά του περιεχομένου του στομάχου στο έντερο), μέσω είτε της επίδρασης στα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη, είτε στην έκκριση της χολής.(6,7)

Αστεροειδή Γλυκάνισο (Illicium verum):

Με διαδεδομένη χρήση στη διαχείριση των γαστρεντερικών διαταραχών.  Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία φαίνεται να έχει γαστροπροστατευτική και σπασμολυτική δράση.(8,9)

Πεπτικά Ένζυμα:

Πρόκειται για ουσίες που οι καταλύουν τη διάσπαση των συστατικών της τροφής σε απλούστερες και χρήσιμες για τον οργανισμό ενώσεις.  Η λήψη τους ως διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης.(10-17)

  • Αμυλάση και Γλυκοαμυλάση: διασπούν το άμυλο, τον υδατάνθρακα που βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων και αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
  • Πρωτεάση: διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών.
  • Λιπάση: διασπά τα λίπη των τροφίμων που καταναλώνουμε.
  • Λακτάση: διασπά τη λακτόζη που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά. Ένα ένζυμο που συχνά απενεργοποιείται μετά από το πέρας της βρεφικής ηλικίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βιώνουμε δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εξωγενής λήψη του μπορεί να μας βοηθήσει στην πέψη της λακτόζης.
  • Κυτταρινάση, Πηκτινάση: Διασπούν τις ουσίες κυτταρίνη και πηκτίνη που βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά. Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει, η λήψη τους ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πέψη αυτών των τροφών.

Προβιοτικό Lactobacillus Acidophilus:

Η λήψη αυτού του στελέχους μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος, της κοιλιακής δυσφορίας και στην πέψη της λακτόζης. (18-22)

Gasdep: O Φυσικός Σύμμαχος της Πέψης  

Το φυσικά συστατικά του Gasdep μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στην πεπτική διαδικασία.  Είτε ταλαιπωρούμαστε από πρόσκαιρα επεισόδια δυσπεψίας, όπως μετά από ένα βαρύ γεύμα, είτε βιώνουμε μια χρόνια κατάσταση. Μιας και το Πασχαλινό τραπέζι πλησιάζει, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις ευχάριστες στιγμές με τους αγαπημένους μας, χωρίς να μας προβληματίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσπεψίας.  Με τη λήψη Gasdep πριν το γεύμα, μπορούμε να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για μια καλύτερη πέψη, και να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι.

Πηγές

  1. European Medicines Agency. Foeniculi amari fructus.
  2. European Medicines Agency. Menthae piperitae aetheroleum.
  3. European Medicines Agency. Carvi fructus.
  4. European Medicines Agency. Zingiberis rhizoma.
  5. European Medicines Agency. Pimpinella anisum.
  6. Krishnapura Srinivasan, Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects, Food Quality and Safety, Volume 2, Issue 1, March 2018, Pages 1–16, https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyx031
  7. K.S. Muthamma Milan, Hemang Dholakia, Purnima Kaul Tiku, Prakash Vishveshwaraiah. Enhancement of digestive enzymatic activity by cumin (Cuminum cyminum L.) and role of spent cumin as a bionutrient. Food Chemistry. Volume 110, Issue 3. 2008. Pages 678-683. ISSN 0308-8146. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.062.
  8. Wang GW, Hu WT, Huang BK, Qin LP. Illicium verum: a review on its botany, traditional use, chemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2011 Jun 14;136(1):10-20. doi: 10.1016/j.jep.2011.04.051. 
  9. Patra, Jayanta Kumar & Das, & Bose, Sankhadip & Banerjee, Sabyasachi & Chethala N, Vishnuprasad & Rodríguez-Torres, María Del Pilar & Shin, Hanseung. (2020). Star anise ( Illicium verum ): Chemical compounds, antiviral properties, and clinical relevance. Phytotherapy Research. 10.1002/ptr.6614. 
  10. López-Otín C, Bond JS. Proteases: multifunctional enzymes in life and disease. J Biol Chem. 2008;283(45):30433-30437. doi:10.1074/jbc.R800035200
  11. Ingvar T. Bjarnason, Roy A. Sherwood. CHAPTER 12 – Clinical biochemistry of the gastrointestinal tract. Editor(s): William J. Marshall, Marta Lapsley, Andrew P. Day, Ruth M. Ayling. Clinical Biochemistry: Metabolic and Clinical Aspects (Third Edition), Churchill Livingstone, 2014, Pages 214-230. ISBN 9780702051401,https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5140-1.00012-2.
  12. Swami, Onkar & Shah, Neel. (2017). Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. International Journal of Basic & Clinical Pharmacology. 6. 1035. 10.18203/2319-2003.ijbcp20171653. 
  13. Majeed M, Majeed S, Nagabhushanam K, Arumugam S, Pande A, Paschapur M, Ali F. Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2018 Nov;21(11):1120-1128. doi: 10.1089/jmf.2017.4172. 
  14. Jayasekara, Sandhya & Ratnayake, Renuka. (2019). Microbial Cellulases: An Overview and Applications. 10.5772/intechopen.84531. 
  15. Vanitha, Thiraviam & Khan, Mahejibin. (2019). Role of Pectin in Food Processing and Food Packaging. 10.5772/intechopen.83677. 
  16. Anguita-Ruiz A, Aguilera CM, Gil Á. Genetics of Lactose Intolerance: An Updated Review and Online Interactive World Maps of Phenotype and Genotype Frequencies. Nutrients. 2020 Sep 3;12(9):2689. doi: 10.3390/nu12092689. 
  17. Akinfemiwa O, Muniraj T. Amylase. [Updated 2021 Jul 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557738/
  18. Paineau D, Carcano D, Leyer G, Darquy S, Alyanakian MA, Simoneau G, Bergmann JF, Brassart D, Bornet F, Ouwehand AC. Effects of seven potential probiotic strains on specific immune responses in healthy adults: a double-blind, randomized, controlled trial. FEMS Immunol Med Microbiol. 2008 Jun;53(1):107-13. doi: 10.1111/j.1574-695X.2008.00413.x. 
  19. Ringel-Kulka T, Palsson OS, Maier D, Carroll I, Galanko JA, Leyer G, Ringel Y. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis Bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in patients with functional bowel disorders: a double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2011 Jul;45(6):518-25. doi: 10.1097/MCG.0b013e31820ca4d6. 
  20. Masoumi, Seyed Jalil & Mehrabani, Davood & Saberifiroozi, Mehdi & Fattahi, Mohammad & Moradi, Fariba. (2021). The effect of yogurt fortified with Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium sp . probiotic in patients with lactose intolerance. Food Science & Nutrition. 9. 10.1002/fsn3.2145. 
  21. NCBI. BioProject. Lactobacillus acidophilus La-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/bioproject/PRJNA196176, last accessed December 30, 2021.
  22. Stahl B, Barrangou R. Complete Genome Sequence of Probiotic Strain Lactobacillus acidophilus La-14. Genome Announc. 2013;1(3):e00376-13. Published 2013 Jun 20. doi:10.1128/genomeA.00376-13.

Σας ενδιαφέρει επίσης