Butidep: Τα Οφέλη του Βουτυρικού Οξέος στη Διαχείριση της ΙΦΝΕ

Κολάζ από φωτογραφίες, αριστερά μια απεικόνιση του εντέρου, δεξιά σε η συσκευασία του Butidep και από κάτω σε πλαίσιο ο τίτλος του άρθρου: Butidep: Τα Οφέλη του Βουτυρικού Οξέος στη Διαχείριση της ΙΦΝΕ.

To Butidep είναι ένα καινοτόμο προϊόν με Βουτυρικό Ασβέστιο που συμβάλλει στη συμπληρωματική διαχείριση της Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου. Η πατενταρισμένη τεχνολογία  Βουτυρικού Ασβεστίου DRcaps βραδείας αποδέσμευσης βοηθάει στη σταδιακή απελεύθερωση του στο έντερο, όπου μετατρέπεται σε Βουτυρικό οξύ για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα του. Παράλληλα, η επεξεργασία της πρώτης ύλης για την αποφυγή της δυσάρεστης οσμής του Βουτυρικού, διευκολύνει σημαντικά τη χρήση.  Ο συνδυασμός Βουτυρικού με Γλουταμίνη, Τρυπτοφάνη και Βιταμίνη D ενισχύει τις δράσεις του στον εντερικό φραγμό και την αναστολή της φλεγμονής.

Ας γνωρίσουμε λίγο παραπάνω τις ιδιότητες του Βουτυρικού που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στη διαχείριση της ΙΦΝΕ.

Βουτυρικό οξύ:  Πολύτιμη Ουσία για την Εντερική Υγεία

Το Βουτυρικό οξύ ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFA). Πρόκειται για ενώσεις που παράγονται με φυσικό τρόπο στο παχύ έντερο μέσω της ζύμωσης των διαιτητικών ινών (φυτικές ίνες) από τα βακτήρια του εντέρου που αποικούν φυσιολογικά στο έντερο. Μπορεί επίσης να ληφθεί εξωγενώς ως συμπλήρωμα.  Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την πολύτιμη συμβολή του στην υγεία του εντέρου. 

Συγκεκριμένα συμβάλλει στην 

  • Ακεραιότητα του εντερικού φραγμού
  • Ρύθμιση της Φλεγμονής
  • Αποκατάσταση του Υγιούς Μικροβιώματος

Στη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου,  οι παραπάνω παράγοντες υπόκεινται σε σημαντικές διαταραχές, ενώ παρατηρούνται και μειωμένα επίπεδα Βουτυρικού στο έντερο. Εύλογο λοιπόν αυτή η φυσική ένωση να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ειδικών και για την εξέχουσα θέση που μπορεί να έχει ως συμπληρωματικό μέσο στη διαχείριση των εντερικών φλεγμονών.

Πώς συμβάλλει το Βουτυρικό Στη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου;

Εντερικός Φραγμός

Ο κατεξοχήν ρόλος του είναι να παρέχει ενέργεια στα εντεροκύτταρα που “ντύνουν” το τοίχωμα του εντέρου, έναν δηλαδή από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες του εντερικού φραγμού. Επίσης, φαίνεται ότι μπορεί να επιδρά θετικά στις πρωτεΐνες που ελέγχουν τη διαπερατότητα του εντέρου (claudins) αλλά και στην παραγωγή βλέννας. 

Όπως έχουμε αναλύσει σε σχετικό άρθρο, οι διαταραχές στον εντερικό φραγμό, με αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου,  έχει αναγνωριστεί ως στοιχείο παθογένειας στη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου. 

Αντιφλεγμονώδεις Δράσεις

Πολύ σημαντική φαίνεται πως είναι και η συμμετοχή του Βουτυρικού οξέος στη ρύθμιση της φλεγμονής. Όπως προκύπτει από τις επιστημονικές μελέτες, το Βουτυρικό οξύ συμβάλλει στην αναστολή της υπερ-ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο, χαρακτηριστική τόσο στην Νόσο Crohn αλλά και στην Ελκώδη Κολίτιδα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι βοηθάει στην αναστολή κρίσιμων παραγόντων φλεγμονής, όπως ο NF-κΒ.

Για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, που αποικείται από τρισεκατομμύρια φιλικά και μη μικρόβια, απαιτείται διαρκώς η διατήρηση της λεπτής ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος.  Η ΙΦΝΕ, με την υπερενεργοποίση των μηχανισμών φλεγμονής,  χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από αύξηση των κυττάρων Τh17 (ενεργοποίηση φλεγμονής) και μειωμένα κύτταρα Tregs (έλεγχος της φλεγμονής). Το Βουτυρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των T-κυττάρων Tregs και στην αποκατάσταση της ανισορροπίας μεταξύ Th17 κυττάρων και Tregs, και επομένως στη ρύθμιση της φλεγμονής.(1-5)

Μικροβιόκοσμος 

Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός, το Βουτυρικό οξύ φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Μια δράση που είναι ωφέλιμη στην ΙΦΝΕ, καθώς στις εντερικές  φλεγμονές παρατηρούνται διαταραχές στο μικροβιόκοσμο του εντέρου.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το Βουτυρικό οξύ που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του εντέρου για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών (υποξεία) που οδηγεί σε: επιβίωση των φιλικών βακτηρίων στο έντερο (υποχρεωτικά αναερόβιων) έναντι ευκαιριακά παθογόνων (προαιρετικά αναερόβιων) και τη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.(5)

Butidep: Βουτυρικό Πατενταρισμένης Τεχνολογίας και Συνέργεια Δράσης

Το Butidep είναι ένα Τρόφιμο για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς που μπορεί να συμβάλλει με φυσικό τρόπο στη συμπληρωματική διαχείριση των εντερικών φλεγμονών, σε νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα. Στη Λευκή κάψουλα περιέχεται το Βουτυρικό Ασβέστιο το οποίο μετατρέπεται από βακτήρια του εντέρου στο ωφέλιμο Βουτυρικό Οξύ

Ένα θέμα με τη λήψη Βουτυρικού είναι ότι απορροφάται πολύ γρήγορα από το δωδεκαδάκτυλο, εμποδίζοντας το να φτάσει στο παχύ έντερο.  Επιπλέον, η δυσάρεστη οσμή του Βουτυρικού δυσχαιρένει και μπορεί να περιορίσει την ευκολία της χορήγησής του.(2) Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, το Butidep περιέχει Βουτυρικό Ασβέστιο DRcaps βραδείας αποδέσμευσης για τη σταδιακή απελευθέρωσή του στο έντερο, ώστε να επιτευχθεί αυξημένη απορρόφηση και δράση. Επίσης η πρώτη ύλη έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να καλυφθεί η δυσάρεστη οσμή

Οι δράσεις του Βουτυρικού συμπληρώνονται από τα συστατικά της Μπλε κάψουλας: Γλουταμίνη, Τρυπτοφάνη, Βιταμίνη D που παρουσιάζουν επίσης σημαντικές ευεργετικές δράσεις, τόσο στην αποκατάσταση του εντερικού φραγμού, αλλά και στη ρύθμιση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έτσι, το Butidep αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν που έρχεται να συμπληρώσει με πολύπλευρο τρόπο, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, τη διαχείριση της Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

Πηγές

  1. Facchin S, Vitulo N, Calgaro M, Buda A, Romualdi C, Pohl D, Perini B, Lorenzon G, Marinelli C, D’Incà R, Sturniolo GC, Savarino EV. Microbiota changes induced by microencapsulated sodium butyrate in patients with inflammatory bowel disease. Neurogastroenterol Motil. 2020 Oct;32(10):e13914. doi: 10.1111/nmo.13914. 
  2. Recharla N, Geesala R, Shi XZ. Gut Microbial Metabolite Butyrate and Its Therapeutic Role in Inflammatory Bowel Disease: A Literature Review. Nutrients. 2023 May 11;15(10):2275. doi: 10.3390/nu15102275.
  3. Canani RB, Costanzo MD, Leone L, Pedata M, Meli R, Calignano A. Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases. World J Gastroenterol. 2011 Mar 28;17(12):1519-28. doi: 10.3748/wjg.v17.i12.1519.
  4. Parada Venegas D, De la Fuente MK, Landskron G, González MJ, Quera R, Dijkstra G, Harmsen HJM, Faber KN, Hermoso MA. Short Chain Fatty Acids (SCFAs)-Mediated Gut Epithelial and Immune Regulation and Its Relevance for Inflammatory Bowel Diseases. Front Immunol. 2019 Mar 11;10:277. doi: 10.3389/fimmu.2019.00277.
  5. Sitkin S, Vakhitov T, Pokrotnieks J. Oral butyrate modulates the gut microbiota in patients with inflammatory bowel disease, most likely by reversing proinflammatory metabolic reprogramming of colonocytes. Neurogastroenterol Motil. 2021 Jan;33(1):e14038. doi: 10.1111/nmo.14038.

Σας ενδιαφέρει επίσης