Lactodep: Αποτελεσματική Δράση σε Διάρροια και Δυσκοιλιότητα

Μια κάψουλα σε πράσινο φόντο και δίπλα το περιεχόμενο της σε προβιοτικά σε μορφή σκόνης

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για ένα θέμα που μπορεί να απασχολεί πολλούς από εμάς, ενδεχομένως μάλιστα ιδιαίτερα συχνά. Προβλήματα του εντέρου, που εκδηλώνονται με διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, μεταξύ άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων. Θέματα που μας φέρνουν σε αμηχανία και ίσως αδυναμία να διαχειριστούμε, ενώ μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας. 

Σε αυτό το άρθρο, θα αγγίξουμε αυτό το λεπτό για πολλούς ζήτημα, και θα δούμε πώς το Lactodep μπορεί να γίνει ο πολύτιμος φυσικός φίλος του εντέρου. 

Το έντερο και η συμβολή του στην καλή υγεία!

Ιπποκράτης: “Οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο”. 2000 χρόνια μετά, η σύγχρονη επιστήμη, έρχεται να επιβεβαιώσει τον πατέρα της Ιατρικής, αποδίδοντας στο έντερο πρωτεύοντα ρόλο στην υγεία μας. Ο πιο γνωστός, που αφορά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, είναι ένα μόνο μέρος των λειτουργιών του.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο λεγόμενος εντερικός φραγμός, χάρη στη δομή του και στη σύνθεσή του εμποδίζει τα παθογόνα μικρόβια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ένας από τους μηχανισμούς αυτού του φυσικού φραγμού, είναι η παρουσία των φιλικών προς τον οργανισμό μας βακτηρίων, η ονομαζόμενη εντερική χλωρίδα.

Στο έντερο μας αποικεί μια ποικιλία βακτηρίων. Συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού μας, καθώς αναστέλλουν τις λοιμώξεις από παθογόνα μικρόβια. Οι έρευνες δείχνουν ότι συμμετέχουν και στη ρύθμιση διαφόρων ουσιών που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εκδήλωση/ή αναστολή της φλεγμονής. Ακόμα, μέσω ουσιών που παράγουν, συμβάλλουν στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και επιδρούν στο νευρικό σύστημα. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η σύνδεση του εντέρου με το κεντρικό νευρικό σύστημα, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου.(1,2)

Η διαταραχή της ισορροπίας – του αριθμού αλλά και του είδους – των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο έντερο σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Διάρροια ή δυσκοιλιότητα είναι δύο από τις πιο συνήθεις εκδηλώσεις κάποιας εντερικής διαταραχής. Μπορεί να μιλάμε για μια παροδική κατάσταση, χρόνια δυσλειτουργία, ή ακόμα και σοβαρότερες παθολογικές περιπτώσεις.(1,2,3)

Προβιοτικά: Οι πολύτιμοι “στρατιώτες” της εντερικής άμυνας

Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά, για την ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας. Τα προβιοτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν καταναλώνονται σε κατάλληλες ποσότητες μπορούν να προσφέρουν κάποιο όφελος στην υγεία μας.(4) Επίσης, η επιστημονική κοινότητα, συνηγορεί στα κριτήρια που είναι σημαντικά για την αξιοπιστία των προβιοτικών προϊόντων(5), τα οποία ικανοποιούν τα προβιοτικά στελέχη που βρίσκουμε στο Lactodep. 

 • Η σωστή ταξινόμηση των προβιοτικών στελεχών (του είδους) και την κατάθεση τους σε εγκεκριμένες γονιδιωματικές τράπεζες. Πρόκειται με απλά λόγια, για την ακριβή ταυτότητα του προβιοτικού στελέχους που αναγράφεται δίπλα από το όνομά τους. 
 • Η βιωσιμότητά τους στο γαστρεντερικό σύστημα.
 • Η ασφάλεια για τον ανθρώπινο οργανισμό. 
 • Η βιωσιμότητά τους καθόλη τη διάρκεια  παραγωγής, επεξεργασίας και φύλαξης των προϊόντων.

Τι κάνει το Lactodep ξεχωριστό;

Η σύνθεση του Lactodep βασίζεται στη συνεργιστική δράση 3 προβιοτικών στελεχών που έχουν ερευνηθεί για τις δράσεις τους στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Το είδος και ο αριθμός των φιλικών βακτηρίων που περιέχει, σε συνδυασμό και με το σύμπλεγμα βιταμινών Β, μπορούν να συμβάλλουν τόσο σε θέματα εντερικής δυσλειτουργίας, αλλά και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Έτσι τα συστατικά του Lactodep μπορούν να μας ωφελήσουν σε περιπτώσεις διάρροιας λόγω λοίμωξης τους γαστρεντερικού, αλλά και λόγω λήψης αντιβίωσης, ή άλλης πρόσκαιρης διαταραχής. Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει σε χρόνια λειτουργική δυσκοιλιότητα. Ακόμα, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου, αλλά και σε ευρύτερες παθολογικές καταστάσεις όπου εμπλέκεται η διαταραχή της εντερικής χλωρίδας.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη δράση των συστατικών του Lactodep:

Lactobacillus rhamnosus GG

Παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Από τα πλέον μελετημένα προβιοτικά στελέχη σε παιδιά και ενήλικες. Σημαντικό εύρος ερευνών αποκαλύπτουν την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις διάρροιας που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως λοιμώξεις ή λήψη αντιβιοτικών. 

Επίσης, το Lactobacillus rhamnosus GG, έχει ερευνηθεί με θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της σεροτονίνης, μιας ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Ακόμα υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις, ότι χάρη στην αντιφλεγμονώδη του δράση, μπορεί να είναι χρήσιμο στην ελκώδη κολίτιδα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ωφέλιμη δράση του Lactobacillus rhamnosus GG και σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας, μιας κατάστασης που σχετίζεται με διαταραχές στην εντερική χλωρίδα.(4,5)

Bifidobacterium lactis

Εμφανίζει ποικίλες ευεργετικές δράσεις στην λειτουργία του εντερικού φραγμού. Τόσο με τις αντιβακτηριακές ιδιότητες που παρουσιάζει, όσο και με τη συμμετοχή του στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα περιστατικά διάρροιας. Επίσης, ωφέλιμη είναι η δράση του σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, μέσω της σεροτονίνης και της ρύθμισης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.(6,7,8)

Lactobacillus bulgaricus

Αποτελεί ένα από τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση γάλακτος και την παραγωγή γιαουρτιού. Παρουσιάζει αντιμικροβιακές δράσεις, και συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Όπως φαίνεται, μπορεί να συμβάλλει, στην  αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.(9,10) Επομένως, το στέλεχος Lactobacillus bulgaricus μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εντερικού φραγμού, και κατ’επέκταση στην εντερική κινητικότητα.

Οι δράσεις των προβιοτικών στελεχών του Lactodep συμπληρώνονται με το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β. Ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες, αυτές οι Βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.(11)

Φροντίζουμε το Έντερό μας με Lactodep

Όπως είδαμε, η εντερική χλωρίδα είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας υγείας του οργανισμού μας. Όσο κι αν είναι αμήχανο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυναμικά ένα ενδεχόμενο πρόβλημα εντερικής δυσλειτουργίας. Τα συστατικά του Lactodep, μπορούν με τη συνεργιστική τους δράση να βελτιώσουν συμπτώματα διάρροιας ή και δυσκοιλιότητας, διαφόρων αιτιολογιών. Καθώς συμμετέχουν και στο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να μας βοηθήσουν και στην διαχείριση των λοιμώξεων ή και φλεγμονών του εντέρου, και γενικότερα στην καλύτερη υγεία!

Πηγές

 1. Hornbuckle WE, Simpson KW, Tennant BC. Gastrointestinal Function. Clinical Biochemistry of Domestic Animals. 2008;413-457. doi:10.1016/B978-0-12-370491-7.00014-3
 2. Assimakopoulos SF, Triantos C, Maroulis I, Gogos C. The Role of the Gut Barrier Function in Health and Disease. Gastroenterology Res. 2018;11(4):261-263. doi:10.14740/gr1053w
 3. Cleveland Clinic. Gastrointestinal Diseases., https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7040-gastrointestinal-diseases, last accessed February 11, 2022.
 4. Segers ME, Lebeer S. Towards a better understanding of Lactobacillus rhamnosus GG–host interactions. Microb Cell Fact. 2014 Aug 29;13 Suppl 1(Suppl 1):S7. doi: 10.1186/1475-2859-13-S1-S7.
 5. Capurso L. Thirty Years of Lactobacillus rhamnosus GG: A Review. J Clin Gastroenterol. 2019 Mar;53 Suppl 1:S1-S41. doi: 10.1097/MCG.0000000000001170. 
 6. Waller PA, Gopal PK, Leyer GJ, Ouwehand AC, Reifer C, Stewart ME, Miller LE. Dose-response effect of Bifidobacterium lactis HN019 on whole gut transit time and functional gastrointestinal symptoms in adults. Scand J Gastroenterol. 2011 Sep;46(9):1057-64. doi: 10.3109/00365521.2011.584895. 
 7. Ibarra A, Latreille-Barbier M, Donazzolo Y, Pelletier X, Ouwehand AC. Effects of 28-day Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019 supplementation on colonic transit time and gastrointestinal symptoms in adults with functional constipation: A double-blind, randomized, placebo-controlled, and dose-ranging trial. Gut Microbes. 2018;9(3):236-251. doi: 10.1080/19490976.2017.1412908. 
 8. Cheng J, Laitila A, Ouwehand AC. Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019 Effects on Gut Health: A Review. Front Nutr. 2021;8:790561. Published 2021 Dec 14. doi:10.3389/fnut.2021.790561
 9. Oyeniran, A., Gyawali, R., Aljaloud, S. O., Krastanov, A., & Ibrahim, S. A. (2020). Probiotic Characteristics and Health Benefits of the Yogurt Bacterium Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus. In S. A. Ibrahim, T. Zimmerman, & R. Gyawali (Eds.), Current Issues and Challenges in the Dairy Industry. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.86939
 10. Kok CR, Hutkins R. Yogurt and other fermented foods as sources of health-promoting bacteria. Nutr Rev. 2018 Dec 1;76(Suppl 1):4-15. doi: 10.1093/nutrit/nuy056. 
 11. Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555.

Σας ενδιαφέρει επίσης