| | |

Ατοπία: Η Βοήθεια της Φύσης σε ένα Πολύπλοκο Πρόβλημα

Μητέρα κρατάει το χέρι παιδιού στη φύση

Ατοπική Δερματίτιδα, Αλλεργική Ρινίτιδα, Αλλεργικό Άσθμα. Η λεγόμενη ατοπική πορεία (atopic march), ή ατοπική τριάδα. Προβλήματα που αν και μας ταλαιπωρούν με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα, ίσως να μην είμαστε ενημερωμένοι για την ισχυρή σύνδεση της παθογένειας τους. 

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα πως συσχετίζονται αλλά και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν τα φυσικά συστατικά των προϊόντων της σειράς Dermadep (Cleanser, Top Crema), και του Allerdep καθώς και τα προβιοτικά του Lactodep.

Ατοπία: Από τη Δερματίτιδα στην Αλλεργία 

Η Ατοπική Δερματίτιδα, η πλέον συχνή φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος, αποτελεί το πρώτο μέλος της ατοπικής τριάδας. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις έναρξης στην ενήλικη ζωή, είναι πολύ πιο συχνή στα παιδιά, ιδιαίτερα βρεφικής ηλικίας. Όμως, το 50% των παιδιών μάλλον θα την ξεπεράσουν πλήρως μεγαλώνοντας.(1)

Αυτό που ίσως δεν μας είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι η συσχέτιση της Ατοπικής Δερματίτιδας με την αλλεργική ευαισθητοποίηση του οργανισμού. Παιδιά που ταλαιπωρούνται από το ατοπικό έκζεμα εμφανίζουν συχνά τροφικές αλλεργίες. Ιδιαίτερη αξιοσημείωτη όμως φαίνεται πως είναι η σχέση εξέλιξης στο πέρασμα του χρόνου από την Ατοπική Δερματίτιδα σε άλλες εκδηλώσεις Ατοπίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 50% των παιδιών που ταλαιπωρήθηκαν με σοβαρές εκδηλώσεις ατοπικού εκζέματος πριν την ηλικία των 2 ετών, εκδηλώνουν Αλλεργική Ρινίτιδα ή/και Αλλεργικό Άσθμα τα επόμενα χρόνια.(1,2)

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την παθογένεια αυτών των προβλημάτων ποικίλουν και μάλλον δρουν με αθροιστικό τρόπο. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ορισμένους σημαντικούς μηχανισμους που εμπλέκονται στην εκδήλωση του πρώτου βήματος της Ατοπικής πορείας, στην Ατοπική Δερματίτιδα.(1-6)

 • Διαταραχές στο δερματικό φραγμό, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η γενετική προδιάθεση φαίνεται να συμβάλλει στις διαταραχές του δερματικού φραγμού, από μεταλλάξεις στα γονίδια της δομικής πρωτεΐνης του δέρματος που λέγεται φιλαγκρίνη. 
 • Δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα είδος απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιεί υπερβολικά διάφορους φλεγμονώδεις παράγοντες (παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης IgE από τα Th2 κύτταρα και “καταρράκτη” παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών, κ.α.)
 • Ανισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος και του εντέρου. Στο δέρμα και το έντερό μας ζει φυσιολογικά και σε ισορροπία ένα μεγάλο εύρος από πληθυσμούς μικροοργανισμών (μικροβίωμα). Τα φιλικά προς τον οργανισμό μας βακτήρια, μας προστατεύουν από λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν τα παθογόνα μικρόβια. Επίσης, συμμετέχουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δυσβίωση του μικροβιώματος περιγράφει την κατάσταση ανισορροπίας που μπορεί να προκύψει στον αριθμό και το είδος αυτών των πληθυσμών. Αποτέλεσμα είναι ο αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων και φλεγμονών που επιτείνουν τον κίνδυνο ατοπικού εκζέματος.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες:  έκθεση σε προϊόντα επαγγελματικού καθαρισμού, το κλίμα, η ρύπανση, η διατροφή, τα αντιβιοτικά φαίνεται να αλληλεπιδρούν με τους παραπάνω παράγοντες,  επηρεάζοντας την πιθανότητα εκδήλωσης Ατοπικής Δερματίτιδας.

Εξαιτίας της διαταραγμένης λειτουργίας του δερματικού φραγμού στην Ατοπική Δερματίτιδα, μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό διάφορα αλλεργιογόνα (που βρίσκονται σε τρόφιμα, ή στον αέρα). Αυτές οι ουσίες ενδεχομένως προκαλέσουν μια περαιτέρω ενεργοποίηση της IgE, κυττάρων και φλεγμονωδών ουσιών του ανοσοποιητικού. Οι σημαντικά αυξημένοι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να περάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο πεπτικό ή αναπνευστικό σύστημα και να το ευαισθητοποιήσουν σε μια υπερβολική ενεργοποίηση ανοσολογικών αντιδράσεων. Έτσι, να οδηγηθούμε σταδιακά στις εκδηλώσεις τροφικών αλλεργιών της βρεφικής ηλικίας, και Αλλεργικής Ρινίτιδας ή/και Αλλεργικού Άσθματος στη μετέπειτα ζωή(2,5).

image - Ατοπία: Η Βοήθεια της Φύσης σε ένα Πολύπλοκο Πρόβλημα - Herbalist

Ευεργετικές Δράσεις Φυσικών Συστατικών & Προβιοτικών

Η Ατοπία είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόβλημα. Εξαιτίας του φάσματος των διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει σε βάθος χρόνου, επιβαρύνει σημαντικά και πολύπλευρα την ποιότητα της ζωής μας. Για αυτό είναι κρίσιμο να αναζητήσουμε την έγκαιρη και κατάλληλη ενημέρωση από τον γιατρό μας. Η πρώιμη διάγνωση της Ατοπικής Δερματίτιδας, αποκτά εξαιρετική σημασία, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση μελλοντικής εκδήλωσης αλλεργιών.(2)

Όπως και σε άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, έτσι και στην περίπτωση της Ατοπίας η Φύση μπορεί να μας βοηθήσει προσφέροντας μια ποικιλία συστατικών με πολύτιμες ευεργετικές δράσεις

Dermadep Cleanser & Dermadep Top Crema για την Ατοπική Δερματίτιδα

Τα προϊόντα  Dermadep (Cleanser & Top Crema) βασίζονται σε φυσικά συστατικά που έχουν ωφέλιμες για το δέρμα δράσεις. Χάρη στη σύνθεσή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα του δέρματος όλης της οικογένειας. Τα φυσικά συστατικά που περιέχουν μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της Ατοπικής Δερματίτιδας, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτιών που τα προκαλούν. Παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Παράγοντες κρίσιμοι για την εκδήλωση και εξέλιξη της Ατοπικής Δερματίτιδας. Μάθετε περισσότερα

Allerdep Spray για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Η σύνθεση του Allerdep Spray μπορεί να μας βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά και την αναστολή των φλεγμονωδών παραγόντων που εμπλέκονται στην Αλλεργική Ρινίτιδα. Το Υπέρτονο Διάλυμα συμβάλλει στην ρινική αποσυμφόρηση, ενώ το μείγμα φυσικών συστατικών με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, και αναπλαστικές δράσεις μας βοηθάει στην ολιστική διαχείριση του προβλήματος. Μάθετε περισσότερα

Lactodep για την Ενίσχυση του Εντερικού Φραγμού

Όπως είδαμε, η καλή λειτουργία του εντερικού φραγμού φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα της Ατοπίας. To διατροφικό συμπλήρωμα Lactodep, χάρη στα προβιοτικά στελέχη που περιέχει συμβάλλει στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού. Μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν ανισορροπιών στο μικροβίωμα του εντέρου που συμβάλλουν στην εκδήλωση της Ατοπίας. Ιδιαίτερα το στέλεχος Lactobacillus rhamnosus GG, έχει μελετηθεί για την ευεργετική του δράση στη διαχείριση της Ατοπικής Δερματίτιδας. Οι Βιταμίνες Β που περιέχει το Lactodep ολοκληρώνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάθετε περισσότερα

Ολιστική Διαχείριση των Ατοπικών Διαταραχών

Η Ατοπία αποτελεί για τη σύγχρονη επιστήμη μια πρόκληση τόσο στο πεδίο της κατανόησης των αιτιών που την προκαλούν, όσο και στην έγκαιρη και κατάλληλη διαχείρισή τους. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει  διάφορα στοιχεία για το πολύπλοκο δίκτυο μηχανισμών που εμπλέκονται στις διάφορες εκφάνσεις της Ατοπίας, με κοινούς παρονομαστές: 

 • τη διαταραχή στο δερματικό και εντερικό φραγμό
 •  την υπερβολική ανοσολογική και φλεγμονώδη απόκριση

Τα φυσικά συστατικά που έχουμε στη διάθεσή μας, τα προβιοτικά στελέχη, και οι Βιταμίνες Β μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των εκδηλώσεων της Ατοπίας, στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση των παραγόντων που την προκαλούν.

Πηγές

 1. Torres T, Ferreira EO, Gonçalo M, Mendes-Bastos P, Selores M, Filipe P. Update on Atopic Dermatitis. Acta Med Port. 2019 Sep 2;32(9):606-613. doi: 10.20344/amp.11963. 
 2. Yang L, Fu J, Zhou Y. Research Progress in Atopic March. Front Immunol. 2020;11:1907. Published 2020 Aug 27. doi:10.3389/fimmu.2020.01907
 3. David Boothe W, Tarbox JA, Tarbox MB. Atopic Dermatitis: Pathophysiology. Adv Exp Med Biol. 2017;1027:21-37. doi: 10.1007/978-3-319-64804-0_3. 
 4. Kim J, Kim BE, Leung DYM. Pathophysiology of atopic dermatitis: Clinical implications. Allergy Asthma Proc. 2019 Mar 1;40(2):84-92. doi: 10.2500/aap.2019.40.4202. 
 5. Diaz-Cabrera NM, Sánchez-Borges MA, Ledford DK. Atopy: A Collection of Comorbid Conditions. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021 Nov;9(11):3862-3866. doi: 10.1016/j.jaip.2021.09.002.
 6. Lee SY, Lee E, Park YM, Hong SJ. Microbiome in the Gut-Skin Axis in Atopic Dermatitis. Allergy Asthma Immunol Res. 2018;10(4):354-362. doi:10.4168/aair.2018.10.4.354

Σας ενδιαφέρει επίσης