Είναι οι Υδατάνθρακες οι Εχθροί στο Αδυνάτισμα;

Κολάζ από φωτογραφίες. Επάνω διάφορα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: ψωμί ολικής άλεσης, πορτοκάλι, μπανάνα, διάφορα όσπρια. Κάτω αριστερά η συσκευασία του Glicoper. Κάτω δεξιά ο τίτλος του άρθρου: Είναι οι Υδατάνθρακες οι Εχθροί στο Αδυνάτισμα;

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, μια από τις πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις είναι οι δίαιτες που “κόβουν” τους υδατάνθρακες. Είναι όντως οι υδατάνθρακες οι εχθροί στο αδυνάτισμα; Παχαίνουν τελικά τα μακαρόνια, οι πατάτες, το ψωμί και τα γλυκά;

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ίσως παρεξηγημένη αυτή κατηγορία θρεπτικών συστατικών.

Υδατάνθρακες: Βασική Πηγή Ενέργειας – και όχι μόνο

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία κύρια θρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και το λίπος.  Διασπώνται από τον οργανισμό μας σε γλυκόζη που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Επιπλέον, πολυάριθμα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία από βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πολύτιμα δηλαδή στοιχεία για την υγεία μας

Για αυτό και σε ένα κλασικό μοντέλο ισορροπημένης σε θρεπτικά διατροφής, όπως για παράδειγμα η Μεσογειακή, οι υδατάνθρακες αποτελούν συνήθως το 45-65% του πιάτου μας.

Οι Υδατάνθρακες Παχαίνουν: Μύθος ή Αλήθεια;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς παχαίνουμε. Για να βάλει κάποιος βάρος, θα πρέπει να πάρει από το φαγητό, αλλά και τα ροφήματα, περισσότερες θερμίδες από όσες “καίει” το σώμα του

Η θερμίδα είναι μια μονάδα ενέργειας, που μας βοηθάει να μετρήσουμε πόση ενέργεια παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές και πόση ενέργεια ξοδεύει. 

Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας δίνουν τις παρακάτω θερμίδες για κάθε 1 γραμμάριο , 

  • Υδατάνθρακες: 4 θερμίδες (kcal)
  • Πρωτεΐνη: 4 θερμίδες (kcal)
  • Λίπος: 9 θερμίδες (kcal)

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνει κάποιος εύκολα ότι οι υδατάνθρακες μας δίνουν στην ίδια ποσότητα τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με την πρωτεΐνη. Επομένως δεν παχαίνουν περισσότερο. Το λίπος από την άλλη, έχει σημαντικά περισσότερη θερμιδική αξία. Και πάλι όμως σημασία έχουν οι ποσότητες.  

Ο στόχος μας όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να είναι να μειώσουμε τη θερμιδική πρόσληψη. Κι αυτό μπορεί να γίνει από όποιο συστατικό κι αν προέρχονται οι θερμίδες. 

Υδατάνθρακες και Αδυνάτισμα: Η Σημασία της Ποιότητας

Γιατί λοιπόν οι υδατάνθρακες είναι “παρεξηγημένοι”; Εύλογο ερώτημα, αν κάποιος ταυτίζει τη λέξη υδατάνθρακες με γλυκά, πλούσιες σε λιπαρά μακαρονάδες, πίτσες, συσκευασμένα σνακς, προϊόντα ζύμης.  

Αυτού του είδους τα τρόφιμα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επιστημόνων που μελετούν τις αιτίες για τα υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες. Κι αυτό γιατί εκτός του ότι περιέχουν πολλές θερμίδες, μπορεί να διαταράσσουν και τον μεταβολισμό και το αίσθημα πείνας. 

Είναι όμως όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι;

Όχι βέβαια, απαντούν οι επιστήμονες. Υδατάνθρακες περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες και στα λαχανικά, και στα όσπρια, και στα δημητριακά ολικής άλεσης. Τρόφιμα δηλαδή που συνιστάται να καταναλώνουμε στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, αλλά και όταν κάνουμε δίαιτα. Εκτός από τα πολύτιμα συστατικά βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιέχουν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι μια κατηγορία υδατανθράκων που δεν μπορεί να διασπάσει και να πέψει,  ο οργανισμός μας. Όταν βρεθούν στο έντερο, μέρος τους διασπάται από το μικροβίωμα, τα βακτήρια δηλαδή ή αλλιώς εντερική χλωρίδα. Ως αποτέλεσμα απελευθερώνονται ουσίες που σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες βοηθούν πολύπλευρα τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον φαίνεται πως συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού, δηλαδή το πόσο χορτάτοι νιώθουμε από το γεύμα μας.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δώσουμε στους “καλούς” υδατάνθρακες την αξία που τους αρμόζει, ακόμα και όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος (1-3)

Glicoper: Όταν Κάνεις Δίαιτα και Δε Θες να Στερηθείς Τους Υδατάνθρακες

Το Glicoper είναι η επιλογή σου όταν στοχεύεις να περιορίσεις τους υδατάνθρακες, αλλά από την άλλη δεν θες να τους στερηθείς. Κι αυτό γιατί η φυσική ουσία 1-DNJ που περιέχει, από τα φύλλα Λευκής Μουριάς, μειώνει σημαντικά την πέψη των υδατανθράκων. Άρα, μειώνει την απορρόφηση γλυκόζης και θερμίδων από αυτούς (4-8).

Πηγές

  1. Naude CE, Brand A, Schoonees A, Nguyen KA, Chaplin M, Volmink J. Low-carbohydrate versus balanced-carbohydrate diets for reducing weight and cardiovascular risk. Cochrane Database Syst Rev. 2022 Jan 28;1(1):CD013334. doi: 10.1002/14651858.CD013334.pub
  2. Howell S, Kones R. “Calories in, calories out” and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Nov 1;313(5):E608-E612. doi: 10.1152/ajpendo.00156.2017. 
  3. Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):760-1. doi: 10.3945/an.114.006163. PMID: 25398736; PMCID: PMC4224210.
  4. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study.Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2.
  5. Lown M, Fuller R, Lightowler H, Fraser A, Gallagher A, Stuart B, Byrne C, Lewith G. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study. PLoS One. 2017 Feb 22;12(2):e0172239. doi: 10.1371/journal.pone.0172239.
  6. Gheldof N, Francey C, Rytz A, Egli L, Delodder F, Bovetto L, Piccardi N, Darimont C. Effect of Different Nutritional Supplements on Glucose Response of Complete Meals in Two Crossover Studies. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2674. doi: 10.3390/nu14132674.
  7. Thaipitakwong T, Supasyndh O, Rasmi Y, Aramwit P. A randomized controlled study of dose-finding, efficacy, and safety of mulberry leaves on glycemic profiles in obese persons with borderline diabetes. Complement Ther Med. 2020 Mar;49:102292. doi: 10.1016/j.ctim.2019.102292.
  8. Ntalouka F, Tsirivakou A. Morus alba: natural and valuable effects in weight loss management. Front Clin Diabetes Healthc. 2024 Oct 25;5:1395688. doi: 10.3389/fcdhc.2024.1395688.

Σας ενδιαφέρει επίσης