Θερμίδες και Δίαιτα: Ποια η σχέση τους και πώς μας βοηθάει το Glicoper;

Κολάζ από φωτογραφίες. Επάνω τρία πιάτα. Το πιάτο στα αριστερά έχει ένα μήλο με ένα sticker κολλημένο που γράφει 50 θερμίδες. Το πιάτο στο κέντρο έχει κομμάτια σοκολάτας με ένα sticker που γράφει 250 θερμίδες. Το πιάτο δεξιά έχει ένα πορτοκάλι με ένα sticker που γράφει 60 θερμίδες. Κάτω αριστερά η συσκευασία του Glicoper. Κάτω δεξιά ο τίτλος του άρθρου: Θερμίδες και Δίαιτα: Ποια η σχέση τους και πώς μας βοηθάει το Glicoper;

Είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τον όρο «θερμίδες», ειδικά όταν πιάνουμε τη συζήτηση περί δίαιτας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι και πόσο ρόλο παίζουν τελικά στην απώλεια βάρους

Σε αυτό το άρθρο απαντάμε στα βασικά περί θερμίδων και γνωρίζουμε τη φυσική βοήθεια του Glicoper στο ζήτημα του βάρους.

Τι είναι οι θερμίδες;

Η θερμίδα είναι μια μονάδα ενέργειας. Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει, είτε καθόμαστε όλη την ημέρα στο γραφείο, είτε είμαστε επαγγελματίες αθλητές. Και πώς θα πάρουμε αυτή την ενέργεια, δηλαδή τις θερμίδες; Μέσα από την τροφή μας. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα περιέχουν τρεις κατηγορίες συστατικών που μας δίνουν ενέργεια:

-Υδατάνθρακες: 4 θερμίδες ανά γραμμάριο

-Πρωτεΐνες: 4 θερμίδες ανά γραμμάριο

-Λίπη: 9 θερμίδες ανά γραμμάριο

Ποιά η σχέση θερμίδων με το βάρος μας;

Οι θερμίδες που παίρνουμε μέσω της τροφής δίνουν την ενέργεια για να κάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες: από τις πιο βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή, μέχρι και τις πιο απαιτητικές όπως η σκέψη, το περπάτημα, η γυμναστική. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες «καίμε» όπως λέμε θερμίδες, ξοδεύουμε δηλαδή ενέργεια. 

Για να χάσουμε βάρος πρέπει απαραίτητα να πετύχουμε το θερμιδικό έλλειμμα. Να πάρουμε δηλαδή λιγότερη ενέργεια – θερμίδες από το φαγητό σε σχέση με αυτές που ξοδεύει το σώμα μας. Η απώλεια κιλών θα έρθει γιατί θα αναγκαστεί ο οργανισμός να «κάψει» τα αποθέματα ενέργειες που έχει ήδη αποθηκεύσει κυρίως ως λίπος.

Πώς θα πετύχουμε το θερμιδικό έλλειμμα, και άρα την απώλεια βάρους;

Όταν θέλουμε να χάσουμε περιττά κιλά, ένας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Θα πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες που παίρνουμε από το φαγητό. Ο πιο απλός τρόπος είναι να μειώσουμε την ποσότητα των γευμάτων μας. 

Θα πρέπει ακόμα να δίνουμε πολύ σημασία και στην ποιότητα της τροφής. Γιατί; Επειδή κάποια τρόφιμα, ακόμα και σε μικρές μερίδες είναι αυτά που λέμε «ενεργειακά πυκνά». Σε μικρές ποσότητες δηλαδή μπορούν να μας δώσουν πολλές θερμίδες, χωρίς συνήθως να το αντιληφθούμε. Ας πούμε για παράδειγμα ότι σε ένα πιάτο έχουμε μια μεσαίου μεγέθους σοκολάτα γάλακτος ενώ σε ένα  μεγάλο μπολ μια σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο. Παρά τη μικρότερη ποσότητα, η θερμιδική πρόσληψη από τη σοκολάτα  είναι πολύ μεγαλύτερη  (550 kcal) σε σχέση με της σαλάτα (περίπου 300 kcal). Επομένως, είναι καλό να δίνουμε σημασία, ειδικά όταν επιλέγουμε συσκευασμένα τρόφιμα, στην ετικέτα διατροφικών στοιχείων που μας ενημερώνει για τις ποσότητες των θερμίδων (1-5).

Υδατάνθρακες στη Δίαιτα: Ποιος ο ρόλος του Glicoper;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με τις συστάσεις, συνήθως αποτελούν το 45-65% των συνολικών θερμίδων ενός γεύματος. Για παράδειγμα αν σκεφτούμε ένα πιάτο, οι υδατάνθρακες καταλαμβάνουν περίπου τα ½ του πιάτου μας. Σε αυτούς ενδεικτικά ανήκουν τα μακαρόνια, πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα. 

Φυσικά στους υδατάνθρακες ανήκουν και τα γλυκά, όπου θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Καλό είναι να είναι αρκετά περιορισμένη όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η συχνότητα που τα καταναλώνουμε.

Το Glicoper είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής ιδανικό όταν θέλουμε να περιορίσουμε τους υδατάνθρακες, και τις θερμίδες που παίρνουμε από αυτούς. 

Περιέχει εκχύλισμα φύλλων Morus alba το οποίο, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, μειώνει σε σημαντικό βαθμό την πέψη των υδατανθράκων που τρώμε, και άρα την απορρόφηση γλυκόζης και θερμίδων από αυτούς. Πώς; Χάρη στη φυσική ουσία 1-DNJ που μειώνει τη δράση της α-γλυκοσιδάσης. Του ενζύμου δηλαδή που στο έντερο διασπά σε γλυκόζη τους υδατάνθρακες, ώστε να απορροφηθεί στη συνέχεια από τον οργανισμό μας (6).

Έτσι με το Glicoper έχουμε δίπλα μας ένα φυσικό σύμμαχο όταν μας απασχολούν οι θερμίδες  που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες.

  1. Howell S, Kones R. “Calories in, calories out” and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Nov 1;313(5):E608-E612. doi: 10.1152/ajpendo.00156.2017.
  2. Hall KD. What is the required energy deficit per unit weight loss? Int J Obes (Lond). 2008 Mar;32(3):573-6. doi: 10.1038/sj.ijo.0803720.
  3. Bechthold A. Food energy density and body weight. A scientific statement from the DGE. Ernährungs Umschau 61(1): 2–11. doi 10.4455/eu.2014.002
  4. Mayo Clinic. Weight loss: Feel full on fewer calories
  5. Ntalouka F, Tsirivakou A. Morus alba: natural and valuable effects in weight loss management. Front Clin Diabetes Healthc. 2024 Oct 25;5:1395688. doi: 10.3389/fcdhc.2024.1395688. 

Σας ενδιαφέρει επίσης