Διαχείριση του Στρες: 3+1 Τρόποι Επιστημονικά Τεκμηριωμένοι
Αν και το στρες αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, ο τρόπος διαχείρισής του δεν παύει να μας απασχολεί. Πόσο μάλλον όταν εκδηλώνουμε και ψυχοσωματικά συμπτώματα ως συνέπεια του στρες: μυοσκελετικά θέματα, γαστρεντερικές διαταραχές, ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά. Εκτός από το να είναι ενοχλητικά, μπορεί να μας μας αποσπούν και από τις δραστηριότητές μας, ή ακόμα να μειώνουν την απόδοσή μας.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εγρήγορση – σωματική και πνευματική – που φέρνει ένα στρεσογόνο ερέθισμαείναι ως ένα βαθμό απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που μας προκαλεί το στρες: εξετάσεις, επαγγελματικές υποχρεώσεις, πληρωμές λογαριασμών, κίνηση στο δρόμο, διαπροσωπικές συγκρούσεις.
Συμφωνούν όμως και στο γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε την ένταση και τη διάρκεια του στρες που βιώνουμε. Διαφορετικά – και ιδιαίτερα όταν παρουσιάζουμε και σωματικά συμπτώματα – αυτό μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου σημαντικές συνέπειες για τη γενικότερη υγεία μας.(1-3)
Ας δούμε τι λέει η επιστήμη για ορισμένους απλούς τρόπους οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον τρόπο που βιώνουμε το στρες
- Κάνουμε συνειδητές επιλογές στο πιάτο μας: οι έρευνες δείχνουν ότι το μοντέλο διατροφής που επιλέγουμε έχει σημαντική σχέση με το στρες. Για παράδειγμα συστήνεται η υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, καθώς αυτή φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα στρες. Ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο το στρες επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές, οδηγώντας για παράδειγμα σε υψηλότερη κατανάλωση λιπαρών τροφών. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη συσχέτιση είναι το μικροβίωμα του εντέρου, που επηρεάζεται από τη διατροφή και επηρεάζει στη συνέχεια το νευρικό σύστημα.(3,4)
- Ασκούμε το σώμα μας: η φυσική άσκηση, εκτός από τα διαδεδομένα οφέλη στην υγεία μας, λειτουργεί και αγχολυτικά. Αυξάνει τις ενδορφίνες, γνωστές για τη συμβολή τους στην καλή διάθεση και τη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του νευρικού συστήματος. Επιπλέον όμως, φαίνεται ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και τις σωματικές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, μια συστηματική μελέτη ανασκόπησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση 30 λεπτών μέτριας έντασης (με 50% μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αντιδράσεις της αρτηριακής πίεσης σε έναν στρεσογόνο παράγοντα.(3,5,6)
- Πάμε βόλτα στην εξοχή: Πόσοι δεν έχουμε νιώσει πιο ανάλαφροι, πιο αναζωογονημένοι μετά από μια βόλτα στην εξοχή; Η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η φύση στη μείωση του στρες έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που βασίστηκε σε 32 μελέτες η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την πνευματική, ψυχική αλλά και σωματική ευεξία. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ενδεχομένως να οφείλεται ότι στην εξοχή, η απουσία στρεσογόνων ερεθισμάτων λειτουργεί ηρεμιστικά για το νευρικό σύστημα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα θεωρία είναι ότι ερχόμενοι σε επαφή με στοιχεία της φύσης (όπως το νερό και τα φυτά) που αποτέλεσαν κρίσιμους παράγοντες επιβίωσης για τους προγόνους μας το νευρικό σύστημα αισθάνεται ένα είδος ασφάλειας και ηρεμίας.(7)
Ansiodep Capsules: Φυσικές Αγχολυτικές Δράσεις και Πνευματική Ευεξία
Το Ansiodep Capsules είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για θέματα στρες που μπορεί να συνοδεύονται και από ψυχοσωματικές εκδηλώσεις.
Βασίζεται στις αγχολυτικές και μη εθιστικές δράσεις των εκχυλισμάτων από: Κράταιγο, Πασιφλόρα, Withania, California poppy, L-Θεανίνη και Μαγνήσιο.
Ο Κράταιγος έχει αναγνωριστεί από τις επιστημονικές μελέτες για τη συμβολή του στη ρύθμιση των διαταραχών καρδιακών παλμών από στρες. Το Ansiodep capsules περιέχει τον Κράταιγο στην πατενταρισμένη τεχνολογία Phytosome, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και έτσι αυξημένη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, εκτός των αγχολυτικών τους δράσεων, Withania και η L-Θεανίνη βοηθούν στην πνευματική ευεξία.
Το Ansiodep Capsules αποτελεί τη φυσική και αποτελεσματική επιλογή σε θέματα έντονου στρες. Τα συστατικά του βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, αλλά ταυτόχρονα και στην πνευματική διαύγεια, χωρίς να έχουν εθιστικές επιδράσεις. Διαβάστε περισσότερα
Πηγές
- Keskin G. Approach to stress endocrine response: somatization in the context of gastroenterological symptoms: a systematic review. Afr Health Sci. 2019 Sep;19(3):2537-2545. doi: 10.4314/ahs.v19i3.29.
- Mallorquí-Bagué N, Bulbena A, Pailhez G, Garfinkel SN, Critchley HD. Mind-Body Interactions in Anxiety and Somatic Symptoms. Harv Rev Psychiatry. 2016 Jan-Feb;24(1):53-60. doi: 10.1097/HRP.0000000000000085.
- Baban KA, Morton DP. Lifestyle Medicine and Stress Management. J Fam Pract. 2022 Jan;71(Suppl 1 Lifestyle):S24-S29. doi: 10.12788/jfp.0285.
- Beezhold BL, Johnston CS, Daigle DR. Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in seventh day adventist adults. Nutr J. 2010 Jun
- Mikkelsen K, Stojanovska L, Polenakovic M, Bosevski M, Apostolopoulos V. Exercise and mental health. Maturitas. 2017 Dec;106:48-56. doi: 10.1016/j.maturitas.2017.09.003.
- Hamer M, Taylor A, Steptoe A. The effect of acute aerobic exercise on stress related blood pressure responses: a systematic review and meta-analysis. Biol Psychol. 2006 Feb;71(2):183-90. doi: 10.1016/j.biopsycho.2005.04.004.
- Ethan A. McMahan & David Estes (2015) The effect of contact with natural environments on positive and negative affect: A meta-analysis, The Journal of Positive Psychology, 10:6, 507-519, DOI: 10.1080/17439760.2014.994224.