Απώλεια Βάρους: Τα Φαινόμενα Πλατό και Ανακύκλωσης Βάρους (Yo-Yo)

Κολάζ από φωτογραφίες. Αριστερά μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή κρατάει ένα κομμάτι πίτσα. Δεξιά επάνω η συσκευασία το Glicoper και κάτω δεξιά ο τίτλος του άρθρου: Απώλεια Βάρους: Τα Φαινόμενα Πλατό και Ανακύκλωσης Βάρους (Yo-Yo).

Για την απώλεια των περιττών κιλών, η επίτευξη του θερμιδικού ελλείμματος (τρώμε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που ξοδεύει ο οργανισμός),  είναι ο “χρυσός κανόνας”. Όσο απλή και αν ακούγεται η εφαρμογή του, η διατήρηση αυτής της απώλειας  είναι ένα μάλλον αρκετά περίπλοκο θέμα.

Μάλιστα, για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί ένα ζήτημα που δεν έχει βρει ακόμα όλες τις απαντήσεις. 

  • Τι είναι αυτό που εμποδίζει τον οργανισμό να συνεχίσει να χάνει βάρος ενώ βρίσκεται σε θερμιδικό έλλειμμα; 
  • Γιατί, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οδηγούμαστε στην επαναπρόσληψη του βάρους;

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να φωτίσει ορισμένα σημεία που έχουν να κάνουν με την ανταπόκριση του οργανισμού στην δίαιτα απώλειας κιλών, αλλά και να γνωρίσουμε το Glicoper. Ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να γίνει ο  φυσικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. 

Απώλεια Κιλών: Τα Φαινόμενα Πλατό και Ανακύκλωσης Βάρους (Yo-Yo)

Αν και υπάρχουν διάφορα μοντέλα διατροφής για να χάσει κάποιος περιττά κιλά, η κοινή συνισταμένη είναι το θερμιδικό έλλειμμα. Ο οργανισμός δηλαδή να λαμβάνει μέσω της τροφής λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) από εκείνη που καταναλώνει για τις ανάγκες του. Αυτή η κατανάλωση ενέργειας (καύση) αναφέρεται  ως μεταβολικός ρυθμός, και μπορεί να είναι ακόμα και πιο απλές διεργασίες (π.χ. αναπνοή) έως και πιο αυξημένες σε απαιτήσεις (π.χ. γυμναστική). 

Μειώνοντας κάποιος τη θερμιδική πρόσληψη, και πιο απλά την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει, εύλογα θα παρατηρήσει μια απώλεια βάρους σχετικά γρήγορα. Με το με το πέρασμα του χρόνου όμως η απώλεια αυτή θα αρχίσει να μειώνεται, έως ότου φτάσει σε ένα σχετικά σταθερό σημείο. Αυτό το σημείο plateau (πλατό) φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τα σημαντικά ποσοστά που οδηγούνται στην διακοπή της δίαιτας ή/και επαναπρόσληψης του βάρους (φαινόμενο γιο-γιο).

Η ψυχολογική επιβάρυνση του να βλέπει κανείς την απώλεια κιλών να σταματάει είναι από τους πλέον πιθανούς λόγους για τη διακοπή της προσπάθειας. Αντίθετα, η κατανόηση των μηχανισμών που λειτουργεί ο οργανισμός μας, ίσως συμβάλλει σε μια πιο διαρκή και σταθερή προσπάθεια. 

Η “Αντίσταση” του Σώματος στην Απώλεια Βάρους

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες σχετικά με το σημείο plateau, όπου η απώλεια βάρους επιβραδύνεται πολύ ή ακόμα και σταματάει για ένα διάστημα.

Από τη μια είναι η λογική της προσαρμογής του μεταβολικού ρυθμού στις νέες ενεργειακές απαιτήσεις. Όσο μειώνω τη θερμιδική πρόσληψη και χάνουμε κιλά, αρχίζει το σώμα να προσαρμόζεται μειώνοντας και τις καύσεις. Έτσι η εξίσωση πρόσληψης θερμίδων και κατανάλωσής τους αρχίζει να ισορροπεί. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον υπάρχει το περιθώριο ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση υγείας του ατόμου, είτε θα πρέπει να μειωθεί εκ νέου η πρόσληψη ενέργειας , είτε να αυξηθεί η κατανάλωση (π.χ. με πιο εντατική άσκηση). 

Η δεύτερη θεωρία, που είναι αρκετά πιο περίπλοκη, έχει να κάνει με το προκαθορισμένο όριο σωματικού βάρους. Σύμφωνα με αυτή, κάθε οργανισμός έχει ένα όριο βάρους κάτω από το οποίο αρχίζει να “αντιδρά” με σημαντική αύξηση της πείνας και άλλες ορμονικές αλλαγές που δυσκολεύουν πολύ την περαιτέρω απώλεια κιλών, αλλά και οδηγούν ευκολότερα στην επαναπρόσληψη του βάρους. 

Πώς μπορεί κανείς να “υπερβεί” τα φαινόμενα αντίστασης στην απώλεια βάρους;

Εξαιρετικής σημασίας είναι η κατανόηση ότι η απώλεια βάρους δεν είναι ένας αγώνα ταχύτητας, αλλά αντοχής. Απαιτεί τη σε βάθος χρόνου προσήλωση στο στόχο, και για αυτό είναι σημαντικό να δεχτεί κανείς την υποστήριξη από ειδικούς όταν αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες. Ορισμένα σημεία “κλειδιά” για την αποτελεσματική υπέρβαση των “φυσικών εμποδίων” που βάζει ο ίδιος ο οργανισμός είναι: 

  • Διαφοροποίηση της διατροφής: είτε σε θερμίδες, είτε σε διαφορετική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνες). Για παράδειγμα η μείωση πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους, και η αύξηση λήψης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερο έλεγχο της πείνας και των μεταβολικών παραγόντων που συμμετέχουν στον έλεγχο του βάρους. 
  • Σωματική δραστηριότητα: όσο περισσότερη κίνηση στη διάρκεια της ημέρας και γυμναστική  άσκηση, >200 λεπτά/εβδομάδα. 
  • Ποιοτικός και επαρκής ύπνος: συμβάλλει σε καλύτερη προσαρμογή των ορμονικών αλλαγών και κατά συνέπεια της πείνας.
  • Διαχείριση του στρες: Το στρες αποτελεί τροχοπέδη στην απώλεια βάρους, καθώς μπορεί πιο εύκολα να οδηγηθεί σε συναισθηματική υπερφαγία, ανακούφιση μέσω κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσιες θερμίδες ή/και σε ζάχαρη, και μείωση της σωματικής δραστηριότητας (άσκησης) (1-5).

Η Φυσική Βοήθεια του Glicoper

Το Glicoper είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής από εκχύλισμα φύλλων λευκής μουριάς (Morus alba) με περιεκτικότητα 5% σε 1-DNJ. 

Αυτή η φυσική ουσία που προσομοιάζει δομικά με τη γλυκόζη, αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό το ένζυμο α-γλυκοσιδάση που πέπτει τους υδατάνθρακες. Η λήψη αυτού του φυσικού εκχυλίσματος έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή σημαντικού μέρους των υδατανθράκων της τροφής (6-8)

Έτσι, βοηθάει στο να πετύχει κανείς ευκολότερα το απαραίτητο θερμιδικό έλλειμμα όταν καταναλώνει γεύματα με υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ψωμί, κ.α.) . Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά στις περιόδους που έχει “κολλήσει” η ζυγαριά.

Πηγές

  1. Kim JY. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr. 2021 Mar 30;30(1):20-31. doi: 10.7570/jomes20065.
  2. Foright RM, Presby DM, Sherk VD, Kahn D, Checkley LA, Giles ED, Bergouignan A, Higgins JA, Jackman MR, Hill JO, MacLean PS. Is regular exercise an effective strategy for weight loss maintenance? Physiol Behav. 2018 May 1;188:86-93. doi: 10.1016/j.physbeh.2018.01.025.
  3. Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213. doi: 10.1016/j.pcad.2018.07.014.
  4. Papatriantafyllou E, Efthymiou D, Zoumbaneas E, Popescu CA, Vassilopoulou E. Sleep Deprivation: Effects on Weight Loss and Weight Loss Maintenance. Nutrients. 2022 Apr 8;14(8):1549. doi: 10.3390/nu14081549.
  5. Geiker NRW, Astrup A, Hjorth MF, Sjödin A, Pijls L, Markus CR. Does stress influence sleep patterns, food intake, weight gain, abdominal obesity and weight loss interventions and vice versa? Obes Rev. 2018 Jan;19(1):81-97. doi: 10.1111/obr.12603.
  6. Wang R, Li Y, Mu W, Li Z, Sun J, Wang B, Zhong Z, Luo X, Xie C, Huang Y. Mulberry leaf extract reduces the glycemic indexes of four common dietary carbohydrates. Medicine (Baltimore). 2018 Aug;97(34):e11996. doi: 10.1097/MD.0000000000011996.
  7. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study. Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2. 
  8. Mahboubi M. Morus alba (mulberry), a natural potent compound in management of obesity. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104341. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104341.

Σας ενδιαφέρει επίσης