5+1 τρόποι να διώξουμε τη Μελαγχολία μετά τις Γιορτές

'Ένας νεαρός χαμογελαστός άνδρας δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο και τη συσκευασία του Ansiodep oral solution.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων πέρασαν και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα. Η ρουτίνα διαδέχεται γιορτινές ημέρες που είναι γεμάτες με χαρά, λιχουδιές, δώρα,  όμορφες στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους. Αυτή η έντονη αντίφαση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ψυχολογία ορισμένων ανθρώπων. 

Αν η επιστροφή από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σας βρίσκει με έντονη μελαγχολία, πεσμένη ενέργεια και διάθεση, και άγχος,  αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο σε εσάς! Θα δούμε παρέα μερικούς απλούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και όχι μόνο. Μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση σας μπορεί ήδη να βλέπετε το τέλος των φετινών γιορτών σαν ευκαιρία για μια νέα καλύτερη αρχή

1. Ανάλυσέ το

Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτούμε γιατί νιώθουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα της μελαγχολίας και του άγχους. Τι είναι αυτό που “ενοχλεί” το μυαλό μας;

Με δεδομένο ότι περάσαμε όμορφα τις γιορτινές ημέρες, θα ήταν φυσικό να νιώθουμε γεμάτοι, ευγνώμονες και αισιόδοξοι. Αν αυτό δε συμβαίνει τότε καλό είναι να πάρουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε την κατάσταση που βιώνουμε μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και μας “ρίχνει”. 

2. Άλλαξέ το ή Διαχειρίσου το

Αν ανακαλύψαμε ότι κάτι μας ενοχλεί έντονα στην καθημερινότητα, μπορούμε να βρούμε τρόπους να το αλλάξουμε ή να το διαχειριστούμε. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την αιτία και το κίνητρο στις καθημερινές μας συνήθειες. 

Είτε μιλάμε για την εργασία, για στείρες υποχρεώσεις, είτε για ανθυγιεινές συνήθειες, είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε: μπορούμε να απαλλαγούμε από περιττά φορτία ή μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα διαχειριστούμε μειώνοντας τη ψυχολογική επιβάρυνση που μας προκαλούν άγχος και διαταραχές διάθεσης.

3. Σκέψου κάτι νέο

Γυμναστική, υγιεινή διατροφή, ένα νέο χόμπι, είναι τρόποι που μπορούν να “ξεκολλήσουν” το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις και να λειτουργήσουν αγχολυτικά. Επιπλέον, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη και για την υγεία μας. 

4. Βάλε πρόγραμμα

Φτιάξτε ένα βασικό πρόγραμμα (για την εργασία, για το σπίτι, για τα χόμπι σας, ακόμα και για τις ώρες ύπνου) σκεπτόμενοι πάντα τις δυνατότητες, τα όρια σας και την ενέργεια που έχετε. 

Προσοχή: Χωρίς αυτό το πρόγραμμα να λειτουργήσει καταπιεστικά. Σκεφτείτε το πλάνο σαν εργαλείο που θα εξυπηρετήσει καλύτερα εσάς, και όχι σαν κάτι που κυβερνάει την καθημερινότητάς σας προκαλώντας σας επιπλέον άγχος. 

5. Επικοινώνησε

Το να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας είναι βασικός παράγοντας ψυχικής υγείας. Οι γιορτινές μέρες έφυγαν, όχι όμως και οι άνθρωποι γύρω μας. Είτε πρόκειται για κοντινούς φίλους είτε για τους συναδέλφους στην εργασία μας. Μιλήστε μαζί τους για τις όμορφες ημέρες που πέρασαν και κάντε σχέδια για το μέλλον. Είναι σημαντικό να δεχόμαστε την υποστήριξή και την παρέα τους όταν η μελαγχολία και η αρνητική διάθεση μας καταβάλλουν.

Σε περίπτωση που νιώθετε ότι η ψυχολογική σας κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας. Είναι ο πλέον αρμόδιος να σας παρέχει πολύτιμα εργαλεία αυτοδιαχείρισης των συναισθημάτων, του άγχους και της διάθεσης σας.  

Καλύτερη διάθεση και ψυχική ηρεμία με Σιρόπι Ansiodep

Εκτός από πρακτικούς τρόπους για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, έχουμε στα χέρια μας και τη βοήθεια των φυτικών συστατικών του Ansiodep!
Το σιρόπι Ansiodep είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής μας ηρεμίας και διάθεσης. Τα εκχυλίσματα από τα φυτά Griffonia (με 5-HTP), Χαμομήλι, Τίλιο, και California poppy, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα για την παραδοσιακή τους χρήση σε διαταραχές διάθεσης και άγχους. Αλλά και οι επιστημονικές μελέτες συνηγορούν για την ευεργετική τους επίδραση στο νευρικό σύστημα, και την ψυχική μας διάθεση. α

Πηγές

  1. Medical News Today. Is post-vacation depression real? What the research says. 
  2. Very Well Mind. What Are the Post-Holiday Blues?
  3. Villaggi B, Provencher H, Coulombe S, Meunier S, Radziszewski S, Hudon C, Roberge P, Provencher MD, Houle J. Self-Management Strategies in Recovery From Mood and Anxiety Disorders. Glob Qual Nurs Res. 2015 Sep 21;2:2333393615606092. doi: 10.1177/2333393615606092.

Σας ενδιαφέρει επίσης