Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ας μάθουμε για τη σημασία της μεταγευματικής γλυκόζης στον έλεγχο της πάθησης.

Κολάζ από φωτογραφίες. Αριστερά το κορδελάκι που συμβολίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και την σταγόνα αίματος που συμβολίζει την πάθηση του Διαβήτη. Δεξιά επάνω η συσκευασία του Glicoper και κάτω ο τίτλος του άρθρου "Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ας μάθουμε για τη σημασία της μεταγευματικής γλυκόζης στον έλεγχο της πάθησης."

Η 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από την πάθηση

Με αφορμή αυτή την ημέρα, θα επικεντρωθούμε σε αυτό το άρθρο στον παράγοντα “μεταγευματική γλυκόζη”: τι είναι, γιατί έχει σημασία στο έλεγχο του διαβήτη, και πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε για καλύτερο έλεγχο της πάθησης.

Μεταγευματική γλυκόζη

Η μεταγευματική γλυκόζη αναφέρεται στα επίπεδα γλυκόζης (“ζαχάρου”) στο αίμα που μετρώνται συνήθως 1 έως 2 ώρες μετά το φαγητό

Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, το σώμα τους διασπά κατά κύριο λόγω σε γλυκόζη, η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να δώσει το απαραίτητο σήμα, ώστε μια σημαντική ποσότητα γλυκόζης να εισέλθει στα κύτταρα και να τους δώσει ενέργεια

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι φυσικό να παρατηρείται αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Μετά από 1 ώρα η γλυκόζη φτάνει στη λεγόμενη μεταγευματική αιχμή (κορυφή), και 3 ώρες περίπου επανέρχονται στα πρότερα επίπεδα. 

Σχέση Διαβήτη και Μεταγευματικής Γλυκόζης

Στα άτομα με διαβήτη, είτε η ικανότητα του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη δεν επαρκεί (διαβήτης τύπου 1), είτε τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στα σήματα της ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 2). 

Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται σε σημαντικά ποσοστά  η λεγόμενη υπεργλυκαιμία μετά από το φαγητό, δηλαδή αυξημένες τιμές μεταγευματικής γλυκόζης. Σε περιπτώσεις διαβήτη,  μιλάμε για τιμές μεγαλύτερες του 199 mg/dL στο 2ωρο μετά του γεύματος.

Ιδιαίτερη περίπτωση που αξίζει την προσοχή μας είναι ο προδιαβήτης. Εδώ, ναι μεν υπάρχει διαταραχή στο μεταβολισμό γλυκόζης-ινσουλίνης, αλλά ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί σοβαρή υπεργλυκαιμία. Όσον αφορά στις τιμές μεταγευματικής γλυκόζης αυτές μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 140-199 mg/dL.

Η Σημασία Ελέγχου της Μεταγευματικής Γλυκόζης

Οι αυξημένες τιμές “ζαχάρου” στο αίμα είναι ιδιαίτερα βλαβερές όταν συμβαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχετίζονται με σημαντικά θέματα υγείας. Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία μάλιστα, όταν επαναλαμβάνεται συχνά, μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές φθορές στα αγγεία μας. Για αυτό και αναγνωρίζεται από τους ειδικούς ως ανεξάρτητος παράγοντας εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

Η Μέτρηση της Μεταγευματικής Γλυκόζης

Σε ένα γενικό check up συνήθως θα δούμε τις εξετάσεις για τη γλυκόζη νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Αυτές πράγματι αποτελούν δύο πολύ αξιόπιστους δείκτες. Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο, να μην δείχνουν θέματα υπεργλυκαιμίας (αυξημένου ζαχάρου δηλαδή) μετά το φαγητό. Αυτό είναι δυνητικά σοβαρό, καθώς δεν θα μας δώσει μια “καθαρή” εικόνα αν γίνεται καλή διαχείριση του διαβήτη, ή προδιαβήτη. 

Για αυτό και οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία των μετρήσεων με τις ατομικές συσκευές μέτρησης. Η ευκολία στη χρήση ανά πάσα στιγμή και μέρος, είναι κάτι που διευκολύνει τη συμμόρφωση. Αρκεί να  έχουμε στο μυαλό μας πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε τις τιμές σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας (1-5).

Glicoper: Φυσική Απάντηση στη Μεταγευματική Γλυκόζη

Το Glicoper είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει εκχύλισμα φύλλων Λευκής Μουριας (Morus alba).

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη Morus alba συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της μεταγευματικής γλυκόζης. Αυτό οφείλεται στη φυσική ουσία 1-DNJ που περιέχει. Αυτή αναστέλλει το ένζυμο που πέπτει τους υδατάνθρακες του γεύματος, κι έτσι μειώνεται η απορρόφηση της γλυκόζης (ακόμα και 40% στην κορυφή της μεταγευματικής γλυκόζης).  

Ο συνδυασμός για παράδειγμα ενός γεύματος που περιέχει μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, με τη λήψη Morus alba με 5% 1-DNJ , οδηγεί σε εξαιρετικά σημαντικά μειωμένες τιμές μεταγευματικής γλυκόζης (6-10)

Για αυτό το Glicoper αποτελεί το φυσικό μας σύμμαχο στις τιμές του “ζαχάρου” μετά το γεύμα.

Πηγές

  1. Hossain MJ, Al-Mamun M, Islam MR. Diabetes mellitus, the fastest growing global public health concern: Early detection should be focused. Health Sci Rep. 2024 Mar 22;7(3):e2004. doi: 10.1002/hsr2.2004. 
  2. van Dijk JW, Manders RJ, Hartgens F, Stehouwer CD, Praet SF, van Loon LJ. Postprandial hyperglycemia is highly prevalent throughout the day in type 2 diabetes patients. Diabetes Res Clin Pract. 2011 Jul;93(1):31-7. doi: 10.1016/j.diabres.2011.03.021. 
  3. Hershon KS, Hirsch BR, Odugbesan O. Importance of Postprandial Glucose in Relation to A1C and Cardiovascular Disease. Clin Diabetes. 2019 Jul;37(3):250-259. doi: 10.2337/cd18-0040.
  4. Jarvis PRE, Cardin JL, Nisevich-Bede PM, McCarter JP. Continuous glucose monitoring in a healthy population: understanding the post-prandial glycemic response in individuals without diabetes mellitus. Metabolism. 2023 Sep;146:155640. doi: 10.1016/j.metabol.2023.155640.
  5. Akturk HK, Rewers A, Joseph H, Schneider N, Garg SK. Possible Ways to Improve Postprandial Glucose Control in Type 1 Diabetes. Diabetes Technol Ther. 2018 Jun;20(S2):S224-S232. doi: 10.1089/dia.2018.0114.
  6. Lown M, Fuller R, Lightowler H, Fraser A, Gallagher A, Stuart B, Byrne C, Lewith G. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study. PLoS One. 2017 Feb 22;12(2):e0172239. doi: 10.1371/journal.pone.0172239.
  7. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study. Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2.
  8. Gheldof N, Francey C, Rytz A, Egli L, Delodder F, Bovetto L, Piccardi N, Darimont C. Effect of Different Nutritional Supplements on Glucose Response of Complete Meals in Two Crossover Studies. 2022 Jun 28;14(13):2674. doi: 10.3390/nu14132674.
  9. Wang R, Li Y, Mu W, Li Z, Sun J, Wang B, Zhong Z, Luo X, Xie C, Huang Y. Mulberry leaf extract reduces the glycemic indexes of four common dietary carbohydrates. Medicine (Baltimore). 2018 Aug;97(34):e11996. doi: 10.1097/MD.0000000000011996.
  10. Thondre PS, Butler I, Tammam J, Achebe I, Young E, Lane M, Gallagher A. Understanding the Impact of Different Doses of Reducose® Mulberry Leaf Extract on Blood Glucose and Insulin Responses after Eating a Complex Meal: Results from a Double-Blind, Randomised, Crossover Trial. Nutrients. 2024 May 29;16(11):1670. doi: 10.3390/nu16111670.

Σας ενδιαφέρει επίσης