Υδατάνθρακες και Διαβήτης: Η Μετρήσιμη Δράση του Glicoper στη Μεταγευματική Γλυκόζη

Μια ποικιλία φρούτων και ξηρών καρπών δίπλα στην μπλε κορδέλα σύμβολο του Διαβήτη, ένα στηθοσκόπιο και ένα μετρητή γλυκόζης, δίπλα στο πλαίσιο με τη συσκευασία του Glicoper και πάνω από ένα πλαίσιο με τον τίτλο του ποστ, Υδατάνθρακες και Διαβήτης: Η Μετρήσιμη Δράση του Glicoper στην Μεταγευματική Γλυκόζη.

Όταν μιλάμε για τον Διαβήτη, ο τρόπος ζωής, και ειδικά η διατροφή, είναι από τους πρωταρχικούς παράγοντες που στοχεύονται για την καλύτερη διαχείριση. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του προ-Διαβήτη, που η διατροφή μαζί με τη φυσική άσκηση, αποτελούν μοναδικά μέτρα προσέγγισης.

Ανεξάρτητα από το πλάνο της διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση των υδατανθράκων, ως κύρια πηγή γλυκόζης, είναι συχνά στο επίκεντρο.  Το θέμα όμως που προκύπτει με την υιοθέτηση ενός οποιουδήποτε πλάνου διατροφής είναι ότι για να είναι αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου απαιτεί τη διαρκή συμμόρφωση σε αυτό. Γεγονός που ίσως να μην είναι τόσο εύκολο στην πράξη, ιδιαίτερα ίσως όταν πρόκειται για την μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων, ενός από τα κύρια και πλέον άφθονα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.(1-3)

Το Glicoper, είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στη σημαντική μείωση απορρόφησης των υδατανθράκων του γεύματος. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει στην μειωμένη μεταγευματική γλυκόζη και ινσουλίνη (έως 40%), και επομένως στον έλεγχο του Διαβήτη. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις προ-Διαβήτη, όπου η επίτευξη επιθυμητών επιπέδων γλυκόζης μέσω της διατροφής – και του τρόπου ζωής γενικότερα- είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποτροπή  εξέλιξη σε Διαβήτη. 

Υδατάνθρακες: Υπάρχει Ιδανική “Συνταγή” για τον Διαβήτη;

Οι υδατάνθρακες είναι μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη, τα κύρια θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές. Αποτελούνται από σάκχαρα, και ανάλογα με την ποσότητα που περιέχουν, διακρίνονται σε απλούς (μια ομάδα σακχάρου) ή σύνθετους (πολλές ομάδες σακχάρων). Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες, η διαδικασία της πέψης ελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος γλυκόζη με σκοπό να την προσλάβουν τα κύτταρα ως πηγή ενέργειας. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι φυτικές ίνες (που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης), καθώς είναι υδατάνθρακες που ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψει, επομένως δεν απελευθερώνουν γλυκόζη μετά την κατανάλωσή τους. 

Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, ως κατεξοχήν πηγή γλυκόζης για τον οργανισμό, έχουν μπει συχνά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για το πώς επηρεάζουν τις τιμές της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. Στόχος είναι να βρεθεί αν είναι εφικτό η “ιδανική” ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων για να αποφεύγεται το φαινόμενο υπεργλυκαιμίας, δηλαδή η απότομα μεγαλύτερη αύξηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση του γεύματος. 

Αν και οι εκτεταμένες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα μοντέλο “τέλειας διατροφής” για τον Διαβήτη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μετριασμένη κατανάλωση υδατανθράκων (ειδικά των πιο “απλών”,  όπως λευκό αλεύρι, προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη, κ.α..) έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στη ρύθμιση της γλυκόζης. Αντίθετα συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυτικές ίνες, καθώς όχι μόνο δεν απελευθερώνουν γλυκόζη αλλά καθυστερούν και τη διαδικασία της πέψης. Αποτέλεσμα είναι η άνοδος της γλυκόζης μετά το γεύμα να είναι πιο σταδιακή και να αποφεύγεται η υπεργλυκαιμία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες, τα πιο “αυστηρά” διατροφικά σχήματα (π.χ. πολύ περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων), μάλλον έχουν μια πρόσκαιρη ωφέλεια. Παρά τη θετική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης που μπορεί να έχει ο αποκλεισμός των υδατανθράκων, δεν είναι βιώσιμη η μακροπρόθεσμη εφαρμογή ως πλάνο διατροφής: είτε λόγω μη συμμόρφωσης  είτε και λόγω έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.(1-3)

Glicoper με Reducose® στον Έλεγχο της Μεταγευματικής Υπεργλυκαιμίας

To Glicoper, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει φυσικά και αποτελεσματικά στον έλεγχο της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας. Χάρη στο πατενταρισμένο εκχύλισμα φύλλων λευκής μουριάς (Reducose®) που περιέχει βοηθάει στην μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης μετά από την κατανάλωση γεύματος που περιέχει υδατάνθρακες.

Το Morus alba (Λευκό Μούρο)  είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο  ότι παρουσιάζει ωφέλιμες και ασφαλείς  δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης. Η ουσία 1-δεοξυνοζιριμυκίνη (1-DNJ) που περιέχει, έχει την ικανότητα να δεσμεύει σημαντικό ποσοστό από μια ομάδα ενζύμων που λέγονται α-γλυκοσιδάσες και τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες της τροφής σε γλυκόζη. Έτσι, η λήψη Morus alba οδηγεί σε σημαντική μείωση της πέψης των υδατανθράκων και  κατά συνέπεια μειωμένη απελευθέρωσης γλυκόζης στο αίμα μετά από το γεύμα.(4,5)

Η περιεκτικότητα του Reducose® σε 1-DNJ ανέρχεται στο 5%, υψηλότερη του σύνηθες, χάρη στην πατενταρισμένη  μέθοδο επεξεργασίας και τυποποίησης. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος, όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές κλινικές μελέτες που δείχνουν μείωση (μπορεί να φτάνει και το 40%) στην μεταγευματική απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης.(6-9)

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι η συμβολή του Glicoper μπορεί να είναι άμεσα μετρήσιμη, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί με μια απλή μέτρηση των τιμών γλυκόζης μετά από γεύμα με υδατάνθρακες. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, χάρη στο μηχανισμό δράσης του, είναι να παρατηρηθεί μείωση στις τιμές γλυκόζης μετά από ένα γεύμα με υδατάνθρακες σε σχέση με αυτές που θα περιμέναμε χωρίς τη λήψη Reducose®.

Glicoper: Φυσικός Σύμμαχος για τον Έλεγχο των Υδατανθράκων στο Διαβήτη

Η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης είναι κρίσιμης σημασίας στο Διαβήτη, αλλά και στην πορεία εξέλιξης του προ-Διαβήτη. Η διατροφή αποτελεί κατεξοχήν φυσική προσέγγιση στη διαχείριση του προβλήματος, με την κατανάλωση των υδατανθράκων, που είναι η κύρια πηγή γλυκόζης, να τίθενται υπό έλεγχο. Όμως οι τροφές με υδατάνθρακες αποτελούν βασικό και απαραίτητο στοιχείο της διατροφής. 

Το Glicoper χάρη στην περιεκτικότητά του σε Reducose®, αναστέλλει σημαντικά την πέψη των υδατανθράκων και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στον έλεγχο της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες.  Δράση που είναι ασφαλής αλλά και μετρήσιμη.  Έτσι είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις τόσο προ-Διαβήτη αλλά και Διαβήτη (τύπου 1 και 2).

Πηγές

  1. Thom G, Lean M. Is There an Optimal Diet for Weight Management and Metabolic Health? Gastroenterology. 2017 May;152(7):1739-1751. doi: 10.1053/j.gastro.2017.01.056.
  2. Kumar NK, Merrill JD, Carlson S, German J, Yancy WS Jr. Adherence to Low-Carbohydrate Diets in Patients with Diabetes: A Narrative Review. Diabetes Metab Syndr Obes. 2022 Feb 18;15:477-498. doi: 10.2147/DMSO.S292742.
  3. Sandouk Z, Lansang MC. Diabetes with obesity–Is there an ideal diet? Cleve Clin J Med. 2017 Jul;84(7 Suppl 1):S4-S14. doi: 10.3949/ccjm.84.s1.02.
  4. Chen S, Xi M, Gao F, Li M, Dong T, Geng Z, Liu C, Huang F, Wang J, Li X, Wei P, Miao F. Evaluation of mulberry leaves’ hypoglycemic properties and hypoglycemic mechanisms. Front Pharmacol. 2023 Apr 6;14:1045309. doi: 10.3389/fphar.2023.1045309.
  5. Mahboubi M. Morus alba (mulberry), a natural potent compound in management of obesity. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104341. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104341.
  6. Marx TK, Glávits R, Endres JR, Palmer PA, Clewell AE, Murbach TS, Hirka G, Pasics I. A 28-Day Repeated Dose Toxicological Study of an Aqueous Extract of Morus Alba L. Int J Toxicol. 2016 Nov;35(6):683-691. doi: 10.1177/1091581816670597.
  7. Lown M, Fuller R, Lightowler H, Fraser A, Gallagher A, Stuart B, Byrne C, Lewith G. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study. PLoS One. 2017 Feb 22;12(2):e0172239. doi: 10.1371/journal.pone.0172239.
  8. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study.Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2. 
  9. Gheldof N, Francey C, Rytz A, Egli L, Delodder F, Bovetto L, Piccardi N, Darimont C. Effect of Different Nutritional Supplements on Glucose Response of Complete Meals in Two Crossover Studies. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2674. doi: 10.3390/nu14132674.

Σας ενδιαφέρει επίσης