Πώς οι άπεπτοι υδατάνθρακες βοηθούν στη διαχείριση του Διαβήτη;

Κολάζ από φωτογραφίες. Επάνω αριστερά μια εικόνα από διάφορα λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Κάτω αριστερά ο τίτλος του άρθρου: Ποιος ο ρόλος των άπεπτων υδατανθράκων στη διαχείριση του Διαβήτη. Δεξιά η συσκευασία του Glicoper.

Στις διατροφικές συστάσεις που αφορούν όλους, αλλά και ιδιαίτερα τις περιπτώσεις των ατόμων με Διαβήτη, διαβάζουμε συχνά για την σημασία της κατανάλωσης φυτικών ινών μέσω της διατροφής. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατηγορία υδατανθράκων που δεν μπορεί να πέψει ο οργανισμός μας. 

 Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι αυτές οι ουσίες και πώς μπορεί να βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης. 

Φυτικές Ίνες: Άπεπτοι υδατάνθρακες με Πολύπλευρες Δράσεις

Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε εκείνες που είναι διαλυτές στο νερό (κυρίως σε φρούτα και λαχανικά) και τις αδιάλυτες (σε δημητριακά ολικής άλεσης).

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες όσον αφορά στα οφέλη που μπορεί να έχει η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, και από τις δύο αυτές ομάδες, σε διάφορα θέματα υγείας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της γλυκόζης φαίνεται μάλιστα ότι επιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. 

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης αλλά και στον καλύτερο κορεσμό.  Αυτό αποδίδεται στην καθυστέρηση της διαδικασίας της πέψης (καθυστερημένη κένωση του στομάχου από την τροφή.) Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η ζύμωση των διαλυτών ινών από το εντερικό μικροβίωμα που οδηγεί στην παραγωγή ουσιών (SCFΑ) με αποτέλεσμα να επηρεάζουν ορμόνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης αλλά και το αίσθημα πείνας

Από την άλλη, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, αυξάνουν τη μεταφορά του εντερικού περιεχομένου και φαίνεται να δρουν ωφέλιμα στη ρύθμιση της ινσουλίνης συμβάλλοντας ενάντια στον Διαβήτη. Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα όσον αφορά στις αδιάλυτες ίνες, παρόλο που είναι διαπιστωμένα τα οφέλη τους στον Διαβήτη,  δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός δράσης της. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν και οι μακροπρόθεσμες μελέτες, η πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και της γλυκόζης. Περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα φυτικών είναι μια γενική σύσταση για την επαρκή πρόσληψή τους (1-5).

Glicoper με Reducose®: Φυσική Αναστολή Πέψης των Υδατανθράκων

Το Glicoper είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει εκχύλισμα φύλλων Λευκής Μουριάς (Morus alba) με 5% περιεκτικότητα σε 1-δεοξυρυζομικίνη  (1-DNJ). 

Η 1-DNJ αναστέλλει σημαντικά τη δράση των ενζύμων που διασπούν τους υδατάνθρακες της τροφής. Αποτέλεσμα είναι σημαντικό μέρος των υδατανθράκων να μένουν άπεπτοι, έχουν δηλαδή παρόμοιο αποτέλεσμα με τις φυτικές ίνες. 

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η λήψη του εκχυλίσματος Morus alba,  5% περιεκτικότητας 1-DNJ  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση (έως και 40%) της μεταγευματικής γλυκόζης. Ακόμα, οι άπεπτοι υδατάνθρακες που θα προκύψουν μπορεί να συμβάλλουν έμμεσα και στη ρύθμιση του κορεσμού αλλά και τον έλεγχο ινσουλίνης-γλυκόζης. Έτσι, σε συνδυασμό με τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις προ-Διαβήτη και Διαβήτη(6-9).

Πηγές

  1. Weickert MO, Pfeiffer AFH. Impact of Dietary Fiber Consumption on Insulin Resistance and the Prevention of Type 2 Diabetes. J Nutr. 2018 Jan 1;148(1):7-12. doi: 10.1093/jn/nxx008.
  2. Gowd V, Xie L, Zheng X, Chen W. Dietary fibers as emerging nutritional factors against diabetes: focus on the involvement of gut microbiota. Crit Rev Biotechnol. 2019 Jun;39(4):524-540. doi: 10.1080/07388551.2019.1576025.
  3. Ratanpaul V, Williams BA, Black JL, Gidley MJ. Review: Effects of fibre, grain starch digestion rate and the ileal brake on voluntary feed intake in pigs. Animal. 2019 Nov;13(11):2745-2754. doi: 10.1017/S1751731119001459. 
  4. Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020 Oct 21;12(10):3209. doi: 10.3390/nu12103209.
  5. Yang S, Liu C, Ye Z, Zhou C, Liu M, Zhang Y, Wu Q, Zhang Z, He P, Zhang Y, Li H, Qin X. Variety and Quantity of Dietary-Insoluble Fiber Intake From Different Sources and Risk of New-Onset Diabetes. J Clin Endocrinol Metab. 2022 Dec 17;108(1):175-183. doi: 10.1210/clinem/dgac526.
  6. Lown M, Fuller R, Lightowler H, Fraser A, Gallagher A, Stuart B, Byrne C, Lewith G. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study. PLoS One. 2017 Feb 22;12(2):e0172239. doi: 10.1371/journal.pone.0172239.
  7. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study.Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2. 
  8. Gheldof N, Francey C, Rytz A, Egli L, Delodder F, Bovetto L, Piccardi N, Darimont C. Effect of Different Nutritional Supplements on Glucose Response of Complete Meals in Two Crossover Studies. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2674. doi: 10.3390/nu14132674.
  9. Wang N, Zhu F, Chen K. 1-Deoxynojirimycin: Sources, Extraction, Analysis and Biological Functions. Natural Product Communications. 2017;12(9). doi:10.1177/1934578X1701200934

Σας ενδιαφέρει επίσης