Butidep με Βιταμίνη D στην ΙΦΝΕ: Πώς συμβάλλει ενάντια στις Εντερικές Φλεγμονές;

Κολάζ από φωτογραφίες. Στο επάνω μέρος μια απεικόνιση κάψουλας, η μισή με μπλε χρώμα και γραμμένο το Vitamin D, και η άλλη μισή φωτογραφία από τον ήλιο. Στο κάτω μέρος αριστερά η συσκευασία του Butidep και δεξιά ο τίτλος του άρθρου, Butidep με Βιταμίνη D στην ΙΦΝΕ: Πώς συμβάλλει ενάντια στις Εντερικές Φλεγμονές;

Η έλλειψη – ή ακόμα και ανεπάρκεια – θρεπτικών συστατικών και βιταμινών στην ΙΦΝΕ είναι ένα συχνό ζήτημα. Μεταξύ άλλων, η Βιταμίνη D έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επιστημονικών μελετών, καθώς η έλλειψή της παρουσιάζεται σε αρκετά υψηλά ποσοστά στις φλεγμονές του εντέρου. Αν και δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένος ο ρόλος της Βιταμίνης D στη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η λήψη της μέσω συμπληρωμάτων είναι ωφέλιμη.

Το Butidep, είναι ένα καινοτόμο προϊόν, που μπορεί να λαμβάνεται συμπληρωματικά σε περιπτώσεις ΙΦΝΕ. Περιέχει Βιταμίνη D (2000IU/κάψουλα), σε συνδυασμό με τις πολύτιμες για την εντερική λειτουργία ουσίες: Βουτυρικό Ασβέστιο, Γλουταμίνη, και Τρυπτοφάνη. 

Βιταμίνη D: Οι Πολύπλευρες Δράσεις της στην Εντερική Ομοιόσταση και Φλεγμονή

Η Βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των οστών. Πληθώρα όμως επιστημονικών δεδομένων έχουν αναδείξει τη συμβολή της σε ένα φάσμα επιπρόσθετων λειτουργιών. Μια από τις εξέχουσες δράσεις της είναι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτό και μελετάται για το πώς επηρεάζει την εκδήλωση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η ΙΦΝΕ.

Ιδιαίτερα, όσων αφορά στην ισορροπία της εντερικής υγείας, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η Βιταμίνη D ρυθμίζει κρίσιμες λειτουργίες του εντέρου ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται ότι συμβάλλει στην ρύθμιση κυττάρων και ουσιών της φλεγμονής, προάγωντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών παραγόντων (IL-10, κύτταρα Treg) και αναστέλλοντας την παραγωγή φλεγμονωδών (IL17, TNF-α, κ.α.).

Επίσης αυτή η λιποδιαλυτή Βιταμίνη φαίνεται να συμμετέχει και στην ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, η διαπερατότητα του οποίου αυξάνεται στην Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην παραγωγή των πρωτεϊνών στενής σύνδεσης που αποτελούν δομικό στοιχείο του εντερικού επιθηλιακού τοιχώματος.

Τέλος, υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η Βιταμίνη D ωφελεί τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος. Στο έντερο μας αποικεί ένας τεράστιος αριθμός μικροοργανισμών, που η ισορροπημένη τους συνύπαρξη παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην εντερική, και όχι μόνο, υγεία. Κι αυτό γιατί επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κρατώντας σε έλεγχο εν δυνάμει παθογόνα μικρόβια, αλλά και παράγοντας σημαντικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (στα οποία ανήκει και το βουτυρικό οξύ). Αντίθετα, διαφοροποιήσεις στο είδος και των αριθμό τους έχουν συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΙΦΝΕ. Η Βιταμίνη D δείχνει οτι μπορεί να επηρεάσει με ευεργετικό τρόπο την εντερική χλωρίδα, αυξάνοντας πληθυσμούς που είναι ωφέλιμοι. 

Η Ανεπάρκεια / Έλλειψη Βιταμίνης D στην ΙΦΝΕ

Η Βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι γνωστή ως “βιταμίνη του ήλιου”. Αυτό γιατί εκτός από την εξωγενή λήψη της, ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να συνθέσει Βιταμίνη D όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως ανεπάρκεια και έλλειψη, τα επίπεδα Βιταμίνης D [25(OH)D] στον ορό του αίματος κάτω από 20 και 10 ng/mL, αντίστοιχα.  Σύμφωνα με τις έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά έλλειψης της Βιταμίνης είναι σχετικά υψηλά (μεταξύ 10-47%), με σημαντικό  όμως εύρος διακύμανσης ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή .

Σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου, παρουσιάζεται αυξημένη συχνότητα έλλειψης Βιταμίνης D. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους: μειωμένη ικανότητα εντερικής απορρόφησης, περιορισμένη διατροφική πρόσληψη (για παράδειγμα όταν ακολουθείται δίαιτα περιορισμού ορισμένων τροφίμων), ή ακόμα και αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας μετά από ιατρική καθοδήγηση λόγω λήψης συγκεκριμένων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, όπως οι θειοπουρίνες.

Επιπλέον, η έλλειψη Βιταμίνης D που παρατηρείται στην ΙΦΝΕ είναι πιθανόν να εμπλέκεται και στους μηχανισμούς παθογένειας της νόσου. Γεγονός που δικαιολογείται λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της στην εντερική ομοιόσταση, όπως αναλύθηκε στην προηγούμενη ενότητα. Άλλωστε κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με ΙΦΝΕ, δείχνουν ότι η συμπληρωματική της λήψη μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην καλύτερη πορεία της νόσου. 

Butidep: Συμπληρώνει με Πολύτιμα Συστατικά τη Διαχείριση της ΙΦΝΕ

Το Butidep, ένα Τρόφιμο για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς, χρήσιμο στη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου. Η  Βιταμίνη D (2000IU) που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων αυτής της Βιταμίνης στον οργανισμό, προάγοντας τις ευεργετικές της δράσεις στο έντερο. Δράσεις που ενισχύονται από τον συνδυασμό της με το Βουτυρικό οξύ, τη Γλουταμίνη και την Τρυπτοφάνη. 

Στο σύνολο τους τα συστατικά του Butidep, μπορούν να βοηθήσουν με πολύπλευρο τρόπο στις εντερικές φλεγμονές, συμβάλλοντας στην:

  • Αναστολή της φλεγμονής
  • Ενίσχυση του εντερικού φραγμού
  • Ισορροπία Υγιούς Μικροβιώματος

Πηγές

  1. Chauhan K, Shahrokhi M, Huecker MR. Vitamin D. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan.
  2. Fletcher J, Cooper SC, Ghosh S, Hewison M. The Role of Vitamin D in Inflammatory Bowel Disease: Mechanism to Management. Nutrients. 2019 May 7;11(5):1019. doi: 10.3390/nu11051019. 
  3. Ananthakrishnan AN. Vitamin D and Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2016 Aug;12(8):513-515. PMID: 27917088; PMCID: PMC5114499.
  4. Vernia F, Valvano M, Longo S, Cesaro N, Viscido A, Latella G. Vitamin D in Inflammatory Bowel Diseases. Mechanisms of Action and Therapeutic Implications. Nutrients. 2022 Jan 9;14(2):269. doi: 10.3390/nu14020269. 
  5. Nielsen OH, Hansen TI, Gubatan JM, Jensen KB, Rejnmark L. Managing vitamin D deficiency in inflammatory bowel disease. Frontline Gastroenterol. 2019 Oct;10(4):394-400. doi: 10.1136/flgastro-2018-101055.

Σας ενδιαφέρει επίσης