5+1 Tips για Συνεχή και Αναζωογονητικό Ύπνο

Μια μάσκα ύπνου με ζωγραφισμένα πάνω της ένα ζευγάρι κλειστά βλέφαρα δίπλα στο κουτί του Melacron tablets.

Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα πολύ συχνό ζήτημα.  Υπολογίζεται ότι περίπου 7% των ενηλίκων στην Ευρώπη αντιμετωπίζει θέματα αϋπνίας.  Εκτός από την έλλειψη ενέργειας και ξεκούρασης, ο ανεπαρκής σε ποιότητα και ποσότητα ύπνος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας: σε οργανικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε ορισμένους απλούς τρόπους που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα ύπνου.  Όχι μόνο να αποκοιμηθούμε ευκολότερα, αλλά να κάνουμε και ένα ποιοτικό ύπνο χωρίς διακοπές και ανησυχία.

Ύπνος: Πολύτιμη Βιολογική Λειτουργία

Ο ύπνος είναι μια βιολογική κατάσταση απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Εκτός από το προφανές που είναι η σωματική και πνευματική ξεκούραση, κατά τη διάρκεια του ύπνου λαμβάνουν χώρα πολύ σημαντικές διεργασίες στο σύνολο του οργανισμού. Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η συμβολή του στη ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, της ανάπτυξης, του μεταβολισμού της αποκατάστασης βλαβών,  του ανοσοποιητικού συστήματος, και της ψυχικής υγείας

Αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι ότι δεν αρκεί μόνο να κάνουμε έναν επαρκή σε ώρες ύπνο, που είναι περίπου 7-8 ώρες για τους ενήλικες. Είναι εξίσου σημαντικό ο ύπνος να είναι ήρεμος και χωρίς διακοπές.

Αυτό γιατί, ο ύπνος δεν είναι μια “μονότονη” διαδικασία. Διακρίνεται σε στάδια κατά τα οποία ο εγκέφαλος βρίσκεται σε διαφορετική φάση εγρήγορσης και ηρεμίας. Ένας υγιής ύπνος απαιτεί να πραγματοποιούνται ολοκληρωμένα όλα τα στάδια. Διαφορετικά ακόμα και αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, αν ο ύπνος είναι ανήσυχος και διακοπτόμενος, το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι από τα πρώτα σημάδια ότι 

Υπάρχουν Φυσικοί Τρόποι να (απο)Κοιμηθούμε Καλύτερα;

Η απάντηση των ειδικών είναι σαφώς ναι. Πριν δούμε  ορισμένους φυσικούς τρόπους για να βρεθούμε – και να μείνουμε για όσο χρειάζεται- στην αγκαλιά του Μορφέα, ας δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που σύμφωνα με την επιστήμη διαταράσσουν τον ύπνο μας.

Επιβαρυντικοί Παράγοντες για έναν Ήρεμο Ύπνο

  • Τρόπος ζωής: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης βρίσκεται στην υψηλότερη μάλλον θέση της λίστας. Τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ και το αλκοόλ λειτουργούν επίσης επιβαρυντικά.  Ακόμα οι αλλαγές βάρδιας στην εργασία μπορεί να διαταράσσουν το φυσιολογικό ρυθμό αφύπνισης-ύπνου. Ενώ και τα υπερ-αντλατικά ταξίδια, ειδικά όταν είναι συχνά, επιφέρουν σημαντικές διαταραχές στη ρύθμιση του ύπνου (το γνωστό jet lag, που απορυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι).
  • Ψυχολογικοί: Το έντονο στρες και το άγχος αποτελούν από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες για να μην κοιμηθούμε επαρκώς και καλά,
  • Περιβαλλοντικοί: Οι έντονοι θόρυβοι, το υπερβολικό φως στο υπνοδωμάτιο, η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο είναι ορισμένοι 

Φυσική Διαχείριση των Διαταραχών Ύπνου

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στη ζωή μας παράγοντες που επιδρούν επιβαρυντικά για τον ύπνο και τους οποίους δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου. 

  1. Σταθερό πρόγραμμα ύπνου: ο οργανισμός μας λειτουργεί με πρόγραμμα. Κάθε μέρα πραγματοποιεί συγκεκριμένες λειτουργίες με περιοδικό επαναλαμβανόμενο τρόπο. Θα του “αρέσει”  αν μπορέσουμε να ορίσουμε ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου, προσπαθώντας να ξυπνάμε και να πηγαίνουμε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα).
  2. Χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο: η καθιέρωση μιας καθημερινής συνήθειας που προηγείται του ύπνου και είναι χαλαρωτική, αποφεύγοντας την έκθεση σε έντονο φώς και ηλεκτρονικές συσκευές. Το διάβασμα με 
  3. Κατάλληλος χώρος ύπνου: ο χώρος ύπνου να έχει ησυχία και να είναι χαλαρωτικός χωρίς έντονα ερεθίσματα φωτός και ήχων. Η θερμοκρασία επίσης είναι σημαντικό να μας κάνει να νιώθουμε είναι άνετα.
  4. Υγιεινός τρόπος ζωής: η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία και ισορροπία του οργανισμού, συμπεριλαμβανόμενου και του ύπνου. Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ ιδιαίτερα αργά το βράδυ και προτιμούμε επίσης τα ελαφριά βραδινά γεύματα. 
  5. Διαχείριση του Στρες: το άγχος και οι διαταραχές διάθεσης έχουν αμφίδρομη σχέση με τον ύπνο. Το έντονο διαρκές στρες, αισθήματα ανασφάλειας και το άγχος έχουν άμεσες επιπτώσεις στην διάρκεια και ποιότητα του ύπνου. Και αντίστροφα. Η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου μπορεί να επιβαρύνει τη ψυχική υγεία. Είναι χρήσιμο λοιπόν να εφαρμόσουμε τεχνικές διαχείρισης του στρες και του άγχους ώστε να έχουμε έναν καλύτερο ύπνο: η άσκηση, μια βόλτα στην εξοχή, η παρέα με φίλους, μια δημιουργική απασχόληση, αλλά και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς είναι ορισμένοι από τους αποτελεσματικούς τρόπους. 
  6. Melacron tablets: Για τη Φυσική Απόλαυση κάθε Λεπτού Ύπνου

Το Melacron Tablets συμπληρώνει φυσικά, αποτελεσματικά και με ασφάλεια την φυσική διαχείριση των διαταραχών του ύπνου. Πρόκειται για ένα διατροφικό συμπλήρωμα που βασίζεται στο συνδυασμό της Μελατονίνης με φυσικά συστατικάχωρίς εθιστική επίδραση.. Στο σύνολο τους τα συστατικά αυτά βοηθούν όχι μόνο να αποκοιμηθούμε ευκολότερα αλλά να κάνουμε ένα διαρκή και αναζωογονητικό ύπνο.

Στο Melacron tablets περιέχεται Μελατονίνη βραδείας αποδέσμευσης (πατενταρισμένη τεχνολογία Melatonin Miniactives ® Retard)  που επιτρέπει τη σταδιακή απελευθέρωση της ώστε να αποφύγουμε διακοπές στον ύπνο. Η L-τρυπτοφάνη έχει αγχολυτική δράση συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης. Η Γλυκίνη και οι Βιταμίνες Β3 και Β6 συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην ποιότητα του ύπνου.

Πηγές

  1. Medic G, Wille M, Hemels ME. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nat Sci Sleep. 2017 May 19;9:151-161. doi: 10.2147/NSS.S134864.
  2. American Academy of Sleep Medicine. Healthy Sleep Habits. 
  3. Zielinski MR, McKenna JT, McCarley RW. Functions and Mechanisms of Sleep. AIMS Neurosci. 2016;3(1):67-104. doi: 10.3934/Neuroscience.

Σας ενδιαφέρει επίσης