Φυσική Ανακούφιση από τα Συμπτώματα της Δυσπεψίας

Ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο με φαγητά

Βρισκόμαστε μπροστά στη θέα ενός Λουκούλειου γεύματος κι όμως νιώθουμε ανασφάλεια να απολαύσουμε την πιο φυσική μας ανάγκη: την τροφή. Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, καθώς μας ανησυχούν τα συμπτώματα που μπορεί να ακολουθήσουν. Μετεωρισμός, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, είναι μερικά από αυτά.

Εφόσον έχει αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο, μιλάμε για την περίπτωση της λειτουργικής δυσπεψίας. Κατάσταση κατά την οποία, χωρίς προφανή αιτία, η διαδικασία της πέψης διαταρράσσεται και προκαλεί επώδυνα και δυσάρεστα συμπτώματα. Σε ποσοστά περίπου 30% τα άτομα με λειτουργική δυσπεψία έχουν και ευερέθιστο έντερο.

Η λειτουργική δυσπεψία μπορεί να μας στερήσει την απόλαυση του φαγητού και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.(1,2,3)

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι διαχείρισης της δυσπεψίας;

Σαφέστατα ναι! 

Αν και τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές παρατηρούνται μετά την κατανάλωση του γεύματος, φαίνεται ότι το μοντέλο διατροφής δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο στην εκδήλωση της δυσπεψίας. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, η καλή μάσηση και το να μη βιαζόμαστε στη διαδικασία κατανάλωσης του φαγητού, είναι γενικές συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, μιας και το κάπνισμα σχετίζεται με τη δυσπεψία, συνιστάται να το αποφύγουμε. Σημαντικοί φαίνεται να είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες, για αυτό το λόγο καλό θα είναι να διαχειριζόμαστε το στρες και να προσπαθούμε να έχουμε θετική ψυχολογία.(3)

Μπορούμε να προλάβουμε τα συμπτώματα πριν την κατανάλωση φαγητού;

Και πάλι η απάντηση είναι θετική! Είναι πολύτιμο να μπορούμε να απολαύσουμε τη διαδικασία του φαγητού, και να μην περιμένουμε να εκδηλωθούν τα συμπτώματα για να δράσουμε. 

Ας μάθουμε ποια φυσικά μέσα μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τον μετεωρισμό, το φούσκωμα και τα υπόλοιπα δυσάρεστα συμπτώματα. 

Φυτικά συστατικά για τη διαχείριση της δυσπεψίας

Η χρήση των φυτών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια. Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν τις πολύτιμες φαρμακολογικές τους ιδιότητες, δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης τους. Ας γνωρίσουμε ποια είναι αυτά. 

O Μάραθος (Foeniculum vulgare), η Μέντα (Mentha piperita), το Άγριο Κύμινο (Carum carvi), το Τζίντζερ (Zingiber officinale), ο Γλυκάνισος (Pimpinella anisum): έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα οφέλη τους  στη βελτίωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως ο μετεωρισμός (φούσκωμα), ο πόνος στο στομάχι, η συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα (στομάχι και έντερο). Εμφανίζουν αντισπασμωδική δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη.(4,5,6,7,8)

Το Κύμινο (Cumimum cymimum) χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε θέματα δυσπεψίας. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες συμβάλλει στην ταχύτερη γαστρική κένωση (μεταφορά του περιεχομένου του στομάχου στο έντερο), μέσω είτε της επίδρασης στα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη, είτε στην έκκριση της χολής.(9,10)

Ο Αστεροειδής Γλυκάνισος (Illicium verum) επίσης χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη διαχείριση των γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς όπως συνηγορούν και τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να έχει γαστροπροστατευτική και σπασμολυτική δράση.(11,12)

Πεπτικά Ένζυμα: Είναι οι καταλύτες των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό, για τη διάσπαση των συστατικών της τροφής σε απλούστερες και χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες. Διακρίνονται στα παρακάτω είδη ανάλογα με τη δράση τους και η λήψη τους ως διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη διαδικασία της πέψης.(13-20)

  • Αμυλάση και Γλυκοαμυλάση: διασπούν το άμυλο, τον υδατάνθρακα που βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων και αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
  • Πρωτεάση: διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών.
  • Λιπάση: διασπά τα λίπη των τροφίμων που καταναλώνουμε.
  • Λακτάση: διασπά τη λακτόζη που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού έχει πιθανόν απενεργοποιήσει τη λακτάση. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό, επειδή η φύση θεωρεί αυτό το ένζυμο απαραίτητο κυρίως στη βρεφική ηλικία, που κύρια πηγή θρέψης και ενέργειας είναι το γάλα. Αν ανήκουμε σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, πιθανότατα βιώνουμε δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.
  • Κυτταρινάση, Πηκτινάση: πρόκειται για ένζυμα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει. Διασπούν τις ουσίες κυτταρίνη και πηκτίνη που βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά. Η εξωγενής λήψη τους ως συμπλήρωμα διατροφής ενδεχομένως να συμβάλλει στην καλύτερη πέψη αυτών των τροφών.

Φυσικά Καλύτερη Πέψη – Καλύτερη Ποιότητα Ζωής

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως υπάρχουν αρκετά φυσικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαδικασία της πέψης. Εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λήψη τους πριν το φαγητό μας βοηθάει στην πρόληψη των δυσάρεστων και επίπονων συμπτωμάτων της δυσπεψίας. Ας δράσουμε προληπτικά με τα φυσικά συστατικά του Gasdep, για να μπορούμε να βιώσουμε καλύτερα μια από τις πιο βασικές και απλές απολαύσεις της ζωής: το φαγητό!

Πηγές

  1. Mayo Clinic. Functional Dyspepsia. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/functional-dyspepsia/symptoms-causes/syc-20375709
  2. Ford AC, Marwaha A, Sood R, Moayyedi P. Global prevalence of, and risk factors for, uninvestigated dyspepsia: a meta-analysis. Gut. 2015 Jul;64(7):1049-57. doi: 10.1136/gutjnl-2014-307843
  3. Madisch A, Andresen V, Enck P, Labenz J, Frieling T, Schemann M. The Diagnosis and Treatment of Functional Dyspepsia. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(13):222-232. doi:10.3238/arztebl.2018.0222
  4. European Medicines Agency. Foeniculi amari fructus. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-foeniculum-vulgare-miller-subsp-vulgare-var-vulgare-fructus_en.pdf, last accessed December 30, 2021
  5. European Medicines Agency. Menthae piperitae aetheroleum. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/european-union-herbal-monograph-mentha-x-piperita-l-aetheroleum-revision-1_en.pdf, last accessed December 30, 2021
  6. European Medicines Agency. Carvi fructus. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-carum-carvi-l-fructus_en.pdf, last accessed December 30, 2021
  7. European Medicines Agency. Zingiberis rhizoma. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-zingiber-officinale-roscoe-rhizoma_en.pdf, last accessed December 30, 2021
  8. European Medicines Agency. Pimpinella anisum. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-pimpinella-anisum-l-fructus_en.pdf, last accessed December 30, 2021
  9. Krishnapura Srinivasan, Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects, Food Quality and Safety, Volume 2, Issue 1, March 2018, Pages 1–16, https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyx031
  10. K.S. Muthamma Milan, Hemang Dholakia, Purnima Kaul Tiku, Prakash Vishveshwaraiah. Enhancement of digestive enzymatic activity by cumin (Cuminum cyminum L.) and role of spent cumin as a bionutrient. Food Chemistry. Volume 110, Issue 3. 2008. Pages 678-683. ISSN 0308-8146. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.062.
  11. Wang GW, Hu WT, Huang BK, Qin LP. Illicium verum: a review on its botany, traditional use, chemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2011 Jun 14;136(1):10-20. doi: 10.1016/j.jep.2011.04.051. 
  12. Patra, Jayanta Kumar & Das, & Bose, Sankhadip & Banerjee, Sabyasachi & Chethala N, Vishnuprasad & Rodríguez-Torres, María Del Pilar & Shin, Hanseung. (2020). Star anise ( Illicium verum ): Chemical compounds, antiviral properties, and clinical relevance. Phytotherapy Research. 10.1002/ptr.6614. 
  13. López-Otín C, Bond JS. Proteases: multifunctional enzymes in life and disease. J Biol Chem. 2008;283(45):30433-30437. doi:10.1074/jbc.R800035200
  14. Ingvar T. Bjarnason, Roy A. Sherwood. CHAPTER 12 – Clinical biochemistry of the gastrointestinal tract. Editor(s): William J. Marshall, Marta Lapsley, Andrew P. Day, Ruth M. Ayling. Clinical Biochemistry: Metabolic and Clinical Aspects (Third Edition), Churchill Livingstone, 2014, Pages 214-230. ISBN 9780702051401,https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5140-1.00012-2
  15. Swami, Onkar & Shah, Neel. (2017). Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. International Journal of Basic & Clinical Pharmacology. 6. 1035. 10.18203/2319-2003.ijbcp20171653. 
  16. Majeed M, Majeed S, Nagabhushanam K, Arumugam S, Pande A, Paschapur M, Ali F. Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2018 Nov;21(11):1120-1128. doi: 10.1089/jmf.2017.4172. 
  17.  Jayasekara, Sandhya & Ratnayake, Renuka. (2019). Microbial Cellulases: An Overview and Applications. 10.5772/intechopen.84531. 
  18. Vanitha, Thiraviam & Khan, Mahejibin. (2019). Role of Pectin in Food Processing and Food Packaging. 10.5772/intechopen.83677. 
  19. Anguita-Ruiz A, Aguilera CM, Gil Á. Genetics of Lactose Intolerance: An Updated Review and Online Interactive World Maps of Phenotype and Genotype Frequencies. Nutrients. 2020 Sep 3;12(9):2689. doi: 10.3390/nu12092689. 
  20. Akinfemiwa O, Muniraj T. Amylase. [Updated 2021 Jul 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557738/
  21. Paineau D, Carcano D, Leyer G, Darquy S, Alyanakian MA, Simoneau G, Bergmann JF, Brassart D, Bornet F, Ouwehand AC. Effects of seven potential probiotic strains on specific immune responses in healthy adults: a double-blind, randomized, controlled trial. FEMS Immunol Med Microbiol. 2008 Jun;53(1):107-13. doi: 10.1111/j.1574-695X.2008.00413.x. 
  22. Ringel-Kulka T, Palsson OS, Maier D, Carroll I, Galanko JA, Leyer G, Ringel Y. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis Bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in patients with functional bowel disorders: a double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2011 Jul;45(6):518-25. doi: 10.1097/MCG.0b013e31820ca4d6. 
  23. Masoumi, Seyed Jalil & Mehrabani, Davood & Saberifiroozi, Mehdi & Fattahi, Mohammad & Moradi, Fariba. (2021). The effect of yogurt fortified with Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium sp . probiotic in patients with lactose intolerance. Food Science & Nutrition. 9. 10.1002/fsn3.2145. 
  24. NCBI. BioProject. Lactobacillus acidophilus La-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/bioproject/PRJNA196176, last accessed December 30, 2021.
  1. Stahl B, Barrangou R. Complete Genome Sequence of Probiotic Strain Lactobacillus acidophilus La-14. Genome Announc. 2013;1(3):e00376-13. Published 2013 Jun 20. doi:10.1128/genomeA.00376-13

Σας ενδιαφέρει επίσης