|

Γιατί Πονάμε (πολύ) στην Περίοδο; Φυσική Ανακούφιση με Erbofemin

νεαρό κορίτσι δίπλα στη θάλασσα ανοίγει τα χέρια ανακουφισμένη

Ο πόνος στις ημέρες της περιόδου είναι λίγο πολύ γνώριμος στις περισσότερες από εμάς. Και ενώ πρόκειται για ένα φαινόμενο που μας συνοδεύει από την εφηβική μας ηλικία, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας. 

Και πιο σημαντικό, ενδεχομένως να μην γνωρίζουμε πώς μπορούμε με φυσικούς και ασφαλείς τρόπους να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες ημέρες του μήνα. Άλλωστε, οι ειδικοί τονίζουν πως η έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες σε λανθασμένη χρήση σκευασμάτων, που έχουν σημαντικές παρενέργειες σε μακροχρόνια λήψη.(1-4)

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε επιγραμματικά το φαινόμενο της περιόδου και των επώδυνων συμπτωμάτων που προκαλεί.  Θα γνωρίσουμε όμως και τις φυσικές δράσεις των συστατικών του Erbofemin. Ενός πρωτοποριακού διατροφικού συμπληρώματος που μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να απαλύνει τις επώδυνες εκδηλώσεις τις περιόδου και να γίνει ο φίλος κάθε γυναίκας. 

Κύκλος της Περιόδου: Φυσικό αλλά ίσως Επώδυνο Φαινόμενο

Φάσεις του Κύκλου Περιόδου(5)

Ο κύκλος της περιόδου, όπως φανερώνει και ο όρος, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια επαναλαμβανόμενη σειρά από γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα στον οργανισμό μιας γυναίκας. Ξεκινάει περίπου από την ηλικία των 10-16 ετών, όταν το σώμα μας προετοιμάζεται να εισέλθει στην αναπαραγωγική ηλικία. Σκοπός του κύκλου περιόδου είναι να προετοιμάσει ένα  – συνήθως –  ωάριο αλλά και το περιβάλλον της μήτρας για ενδεχόμενη γονιμοποίηση

Ο κύκλος περιόδου μας διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες. Διακρίνεται σε δύο φάσεις. 

 • 1η ημέρα περιόδου -14η ημέρα του κύκλου: Από την 1η κιόλας ημέρα περιόδου, ο οργανισμός μας ξεκινάει την προετοιμασία για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη: να ωριμάσει ένα ωάριο και να παχύνει την εσωτερική επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο), που θα “θρέψει” το έμβρυο, εφόσων προκύψει γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα.  
 • 14η ημέρα – 28η ημέρα του κύκλου: Το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει προς τη μήτρα, περιμένοντας μια πιθανή συνάντηση με το σπέρμα. Αν αυτό συμβεί και προκύψει γονιμοποίηση τότε το έμβρυο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εμφυτευθεί στη μήτρα, και θα έχουμε μια εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, τότε θα αποβληθεί με τη διαδικασία της περιόδου, μαζί με υγρά, βλέννα και το ενδομήτριο. 

Επώδυνα Συμπτώματα Περιόδου και Δυσμηνόρροια

Για να λάβουν χώρα όλα τα παραπάνω φυσιολογικά γεγονότα, απαιτείται η αλληλεπίδραση ενός περίπλοκου δικτύου ορμονών. Αυτές οι ουσίες αυξάνονται και μειώνονται ανάλογα με τη λειτουργία που επιτελούν, και την φάση του κύκλου που βρισκόμαστε. 

Όταν πρόκειται για τις ημέρες πριν την περίοδο παρατηρούμε μια σχετικά ραγδαία πτώση της ορμόνης που λέγεται προγεστερόνη. Σε αυτή οφείλεται η πάχυνση του ενδομητρίου στην πρώτη φάση του κύκλου που το σώμα προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Η απότομη πτώση της προγεστερόνης συμβαίνει γιατί το σώμα μας αντιλήφθηκε ότι δεν προέκυψε εγκυμοσύνη, δίνοντας έτσι το σήμα για την απομάκρυνσή του ενδομητρίου.

Στη συνέχεια προκύπτουν διαδοχικά γεγονότα στη μήτρα, με παραγωγή ουσιών που συναντάμε και σε μια φλεγμονή, όπως οι προσταγλανδίνες και τα λευκοτριένια. Σε αυτές αποδίδεται κυρίως το σύμπτωμα του πόνου που βιώνουμε στην περίοδο, εξαιτίας των συσπάσεων της μήτρας.  

Σε πολλές από εμάς όμως ο πόνος στις ημέρες της περιόδου είναι ιδιαίτερα έντονος, τόσο δυνατός ώστε να μας κρατήσει ακόμα και μακριά από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τότε, και εφόσον έχει αποκλειστεί από τον γιατρό μας κάποια παθολογική κατάσταση, μιλάμε για τη Δυσμηνόρροια. 

Η Δυσμηνόρροια ταλαιπωρεί ιδιαίτερα συχνά τις νεαρές γυναίκες (ακόμα και σε ποσοστά >80%) με σημαντική σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση. Παρόλο που δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία της Δυσμηνόρροιας, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που βιώνουν έντονους πόνους περιόδου, έχουν αυξημένα επίπεδα προσταγλανδινών. Πιθανόν επίσης να παίζουν ρόλο τα αυξημένα επίπεδα λευκοτριενίων και βαζοπρεσσίνης, ουσιών που εμπλέκονται και αυτές στην πρόκληση των συσπάσεων της μήτρας.(6,7)

Η Φυσική Βοήθεια του Erbofemin στους Πόνους Περιόδου

Παρόλο που η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, δεν παύει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από έντονες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. Πρωταρχικό μας μέλημα όπως και σε κάθε θέμα που αφορά την υγεία μας είναι να λάβουμε έγκαιρη ενημέρωση από τον γιατρό μας. Πόσο μάλλον όταν αναζητούμε τους κατάλληλους και ασφαλείς τρόπους που μπορούν να μας ανακουφίσουν. 

Το Erbofemin, με την καινοτόμο φυσική του σύνθεση, αποτελεί το σύμμαχο της γυναίκας στη διαχείριση των εκδηλώσεων της περιόδου. Χάρη στις ιδιότητες των φυσικών συστατικών του μπορεί, με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο, όχι μόνο να μας ανακουφίσει από τον πόνο, αλλά να βελτιώσει τη διάθεσή μας, και να ρυθμίσει την απώλεια αίματος.

Ας γνωρίσουμε πως δρουν τα συστατικά του.

 • Κουρκουμάς Meriva®: Πρόκειται για μια πατενταρισμένη τεχνολογία κουρκουμίνης σε φυτόσωμα. Η κουρκουμίνη είναι το πλέον μελετημένο συστατικό του Κουρκουμά (Curcuma Longa), καθώς παρουσιάζει έντονες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αναλγητικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις. Το πατενταρισμένο σύμπλοκο Meriva® εξασφαλίζει την έως και 29 φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα Κουρκουμίνης. Γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη απορρόφηση και άρα πιο άμεση και αποτελεσματική δράση στον οργανισμό μας. Κάτι που χρειαζόμαστε στην περίπτωση του έντονου πόνου της περιόδου.(8-12)
 • Μαγνήσιο: ένα ανόργανο στοιχείο που συμμετέχει σε πολλές απαραίτητες λειτουργίες στον οργανισμό μας. Χρησιμοποιείται συχνά στην Γυναικολογία, λόγω των ευεργετικών του δράσεων σε διάφορα θέματα. Στη περίοδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, μέσω μείωσης των συσπάσεων της μήτρας. Ακόμα φαίνεται ότι συμβάλλει και στη βελτίωση των ψυχολογίας μας, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι ρυθμίζει τη δράση ορμονών στο νευρικό σύστημα.(13,14)
 • Προανθοκυανιδίνες (από Pinus Sylvestris): είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις φυτικές ουσίες. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη ανακούφιση μας από τα επώδυνα συμπτώματα της περιόδου.(15-17)
 • Καψέλλα (Capsella bursa-pastoris): εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ιδιαίτερες φαίνεται πως είναι και οι αιμοστατικές της δράσεις. Χάρη στην μακρόχρονη χρήση της, έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης για τη συμβολή της στη μείωση της σημαντικής απώλειας αίματος στην περίοδο.(18-21)

Μαθαίνουμε για την Περίοδο – Επιλέγουμε Φυσική Διαχείριση με Erbofemin

Οι έρευνες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της περιόδου.(1-3) Κάτι που μάλλον δε συνάδει με τη σύγχρονη εποχή που ζούμε και την επιστημονική γνώση που έχουμε κατακτήσει. Το να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε μήνα για τουλάχιστον 40 χρόνια είναι υψίστης σημασίας για κάθε γυναίκα. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε με ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους. 

Το Erbofemin, είναι ο σύμμαχος της γυναίκας που αναζητά σύγχρονους και φυσικούς τρόπους να ανακουφιστεί στις δύσκολες ημέρες του μήνα. Με τις φυσικές δράσεις των συστατικών του, μπορεί σε διάστημα 2-3 μηνών από την έναρξη λήψης να μας βοηθήσει πολύπλευρα: όχι μόνο στην μείωση του πόνου, στη μείωση της σημαντικής απώλειας αίματος, αλλά και στη βελτίωση της ψυχολογίας μας.

Πηγές

 1. Holmes K, Curry C, Sherry, Ferfolja T, Parry K, Smith C, Hyman M, Armour M. Adolescent Menstrual Health Literacy in Low, Middle and High-Income Countries: A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health. 2021 Feb 25;18(5):2260. doi: 10.3390/ijerph18052260.
 2. Chen CX, Shieh C, Draucker CB, Carpenter JS. Reasons women do not seek health care for dysmenorrhea. J Clin Nurs. 2018 Jan;27(1-2):e301-e308. doi: 10.1111/jocn.13946.
 3. De Sanctis V, Soliman AT, Daar S, Di Maio S, Elalaily R, Fiscina B, Kattamis C. Prevalence, attitude and practice of self-medication among adolescents and the paradigm of dysmenorrhea self-care management in different countries. Acta Biomed. 2020 Mar 19;91(1):182-192. doi: 10.23750/abm.v91i1.9242.
 4. Armour M, Smith CA, Steel KA, Macmillan F. The effectiveness of self-care and lifestyle interventions in primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2019 Jan 17;19(1):22. doi: 10.1186/s12906-019-2433-8. 
 5. Thiyagarajan DK, Basit H, Jeanmonod R. Physiology, Menstrual Cycle. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: 
 6. Proctor M, Farquhar C. Diagnosis and management of dysmenorrhoea. BMJ. 2006 May 13;332(7550):1134-8. doi: 10.1136/bmj.332.7550.1134.
 7. De Sanctis V, Soliman A, Bernasconi S, Bianchin L, Bona G, Bozzola M, Buzi F, De Sanctis C, Tonini G, Rigon F, Perissinotto E. Primary Dysmenorrhea in Adolescents: Prevalence, Impact and Recent Knowledge. Pediatr Endocrinol Rev. 2015 Dec;13(2):512-20. PMID: 26841639.
 8. Kunnumakkara AB, Bordoloi D, Padmavathi G, Monisha J, Roy NK, Prasad S, Aggarwal BB. Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(11):1325-1348. doi: 10.1111/bph.13621. Epub 2016 Oct 21. PMID: 27638428; PMCID: PMC5429333.
 9.  Khayat S, Fanaei H, Kheirkhah M, Moghadam ZB, Kasaeian A, Javadimehr M. Curcumin attenuates severity of premenstrual syndrome symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complement Ther Med. 2015 Jun;23(3):318-24. doi: 10.1016/j.ctim.2015.04.001. Epub 2015 Apr 9. PMID: 26051565.
 10. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008 Dec;201(3):435-42. doi: 10.1007/s00213-008-1300-y. Epub 2008 Sep 3. PMID: 18766332.
 11. Cuomo J, Appendino G, Dern AS, Schneider E, McKinnon TP, Brown MJ, Togni S, Dixon BM. Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation. J Nat Prod. 2011 Apr 25;74(4):664-9. doi: 10.1021/np1007262. Epub 2011 Mar 17. PMID: 21413691.
 12.  Di Pierro F, Rapacioli G, Di Maio EA, Appendino G, Franceschi F, Togni S. Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva(®)), nimesulide, and acetaminophen. J Pain Res. 2013;6:201-5. doi: 10.2147/JPR.S42184. Epub 2013 Mar 8. PMID: 23526055; PMCID: PMC3596124.
 13. Parazzini F, Di Martino M, Pellegrino P. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res. 2017 Feb 1;30(1):1-7. English. doi: 10.1684/mrh.2017.0419. PMID: 28392498.
 14. Shin HJ, Na HS, Do SH. Magnesium and Pain. Nutrients. 2020 Jul 23;12(8):2184. doi: 10.3390/nu12082184. PMID: 32718032; PMCID: PMC7468697.
 15. ​​Rauf A, Imran M, Abu-Izneid T, Iahtisham-Ul-Haq, Patel S, Pan X, Naz S, Sanches Silva A, Saeed F, Rasul Suleria HA. Proanthocyanidins: A comprehensive review. Biomed Pharmacother. 2019 Aug;116:108999. doi: 10.1016/j.biopha.2019.108999. Epub 2019 May 27. PMID: 31146109.
 16. Kohama T, Suzuki N, Ohno S, Inoue M. Analgesic efficacy of French maritime pine bark extract in dysmenorrhea: an open clinical trial. J Reprod Med. 2004 Oct;49(10):828-32. PMID: 15568408.
 17. Suzuki N, Uebaba K, Kohama T, Moniwa N, Kanayama N, Koike K. French maritime pine bark extract significantly lowers the requirement for analgesic medication in dysmenorrhea: a multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Reprod Med. 2008 May;53(5):338-46. PMID: 18567279.
 18. Aviva Romm, Bevin Clare, Jill E Stansbury, Linda Ryan, Ruth Trickey, Laurel Lee, Angela J. Hywood, CHAPTER 5 – Menstrual Wellness and Menstrual Problems, Editor(s): Aviva Romm, Mary L. Hardy, Simon Mills, Botanical Medicine for Women’s Health, Churchill Livingstone, 2010, Pages 97-185, ISBN 9780443072772, https://doi.org/10.1016/B978-0-443-07277-2.00007-6.
 19. Naafe M, Kariman N, Keshavarz Z, Khademi N, Mojab F, Mohammadbeigi A. Effect of Hydroalcoholic Extracts of Capsella Bursa-Pastoris on Heavy Menstrual Bleeding: A Randomized Clinical Trial. J Altern Complement Med. 2018 Jul;24(7):694-700. doi: 10.1089/acm.2017.0267. Epub 2018 Mar 20. PMID: 29641247.
 20. Peng J, Hu T, Li J, Du J, Zhu K, Cheng B, Li K. Shepherd’s Purse Polyphenols Exert Its Anti-Inflammatory and Antioxidative Effects Associated with Suppressing MAPK and NF-κB Pathways and Heme Oxygenase-1 Activation. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jan 13;2019:7202695. doi: 10.1155/2019/7202695. PMID: 30733853; PMCID: PMC6348798.
 21. Community herbal monograph on Capsella bursa-pastoris (L.) Medikus, herba. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-capsella-bursa-pastoris-l-medikus-herba-first-version_en.pdf, last accessed February 18, 2022.

Σας ενδιαφέρει επίσης