4 Παράγοντες Γήρανσης του Δέρματος και η Φυσική Φροντίδα του Δέρματος με Dermadep

Μια νεαρή κοπέλα με πετσέτα μπάνιου στα μαλλιά και μια σταγόνα κρέμα στη μύτη, χαμογελάει χαρούμενη, δίπλα στα προϊόντα Dermadep.

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που ξεκινάει ήδη από την γέννησή μας. Παρόλο που αφορά το σύνολο του οργανισμού μας, αρκετοί ίσως να δίνουμε περισσότερη σημασία στη γήρανση του δέρματος, καθώς αποτελεί το όργανο στο οποίο ο χρόνος αφήνει ορατά τα σημάδια του

Η λεγόμενη ενδογενής γήρανση του δέρματος, είναι μηχανισμός στον οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι η εσωτερική εντολή του οργανισμού που φυσιολογικά συσσωρεύει φθορές με το πέρασμα της ηλικίας. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε είναι ότι αποτελεί ένα μόνο μέρος – και ίσως λιγότερο σημαντικό – από τους παράγοντες που προκαλούν την εξωγενή δερματική γήρανση

Σε αυτό το άρθρο θα εντοπίσουμε 4 σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έντονες φθορές στο δέρμα και να έχουν ως συνέπεια τις βλάβες στο δερματικό φραγμό και την πρόωρη γήρανση: εμφάνιση δηλαδή λεπτών γραμμών (ρυτίδων), απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας, και ξηρότητας.

Καθημερινά “Λάθη” που Γηράζουν το Δέρμα

Κύριος μηχανισμός που προκαλεί τη γήρανση του δέρματος είναι το οξειδωτικό στρες. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών από διάφορους παράγοντες, ενδογενείς αλλά και από το περιβάλλον, που μπορούν να επιφέρουν βλάβες στα δερματικά κύτταρα, ακόμα και στο πλέον θεμελιώδες του συστατικό το DNA. Αυτό έχει ως συνέπεια και μια ήπια, αλλά χρόνια κατάσταση φλεγμονής σε μοριακό επίπεδο. Αποτέλεσμα η διαταραχή του δερματικού φραγμού, του συνόλου δηλαδή της σύστασης και δομής του δέρματος που καταλήγει στα ορατά σημάδια της γήρανσης.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να επιβαρύνουμε το δέρμα μας με ελεύθερες ρίζες  ή αντίστροφα να αμυνθούμε ενάντια στο οξειδωτικό στρες και των βλαπτικών συνεπειών του(1-3):

Ανεξέλεγκτη Έκθεση στην Ηλιακή Ακτινοβολία: Φωτογήρανση

Η χρόνια, επαναλαμβανόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (UVA, UVB) αποτελεί από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για το δέρμα. Ιδιαιτέρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα, όπως η χρήση αντηλιακής προστασίας, οι ακτίνες του ήλιου προκαλούν σημαντικά προβλήματα. 

Αρχικά “αόρατα” στα δικά μας μάτια, που όταν όμως συσσωρεύονται οδηγούν στη λεγόμενη φωτογήρανση : ξηρό δέρμα, ρυτίδες, αλλαγές στη χρωματική ομοιομορφία. Επειδή η ανεξέλεγκτη έκθεσή μας στο  ήλιο μπορεί να έχει και σοβαρότερες συνέπειες, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον Δερματολόγο για τις κατάλληλες οδηγίες προφύλαξης από τη φωτογήρανση που αρμόζουν στον τύπο του δέρματός μας.(3-5) 

Διατροφή: φτωχή σε αντιοξειδωτικά, πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές 

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αμύνονται δηλαδή ενάντια στον κατεξοχή εχθρό του δέρματος, το οξειδωτικό στρες. Τα ίδια μας τα κύτταρα διαθέτουν εξαιρετικά αντιοξειδωτικά ένζυμα. Όμως με το πέρασμα του χρόνου, οι μηχανισμοί άμυνας μειώνονται και μπορεί να μην επαρκούν. 

Η διατροφή αποτελεί την πρωταρχική φυσική πηγή αντιοξειδωτικών. Για αυτό και όπως δείχνουν οι μελέτες, μια δίαιτα φτωχή σε αντιοξειδωτικά (που βρίσκουμε σε σημαντικές ποσότητες σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά) και πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να σχετίζεται  με αυξημένη εμφάνιση ρυτίδων. Αντίθετα όταν η διατροφή μας είναι βασισμένη σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του δέρματος ενάντια στην πρόωρη γήρανση.  (1-3)

Κάπνισμα

Το κάπνισμα εκτός από οξειδωτικό στρες προκαλεί και δομικές βλάβες στο δέρμα. Συγκεκριμένα οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχει τοξικές επιδράσεις σε εξαιρετικής σημασίας κύτταρα για την αναγέννηση του δέρματος (κερατινοκύτταρα και ινοβλάστες), αλλά επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγή κρίσιμων για την υγεία του δέρματος πρωτεϊνών (π.χ. μειώνει τη σύνθεση του κολλαγόνου). 

Αποτέλεσμα το δέρμα των καπνιστών να είναι πιο ευάλωτο στο σχηματισμό ρυτίδων. Επομένως, η διακοπή του καπνίσματος, εκτός από τα οφέλη στη συνολική μας υγεία, θα συμβάλλει ευεργετικά και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.(1-3)

Κακός ύπνος

Οι περισσότεροι μάλλον θα έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμα και η περιστασιακή έλλειψη ύπνου έχει αρνητική επίδραση στην όψη του δέρματος: θαμπάδα και ξηρότητα είναι από τα πλέον “κλασσικά” σημάδια. Πόσο μάλλον να μιλάμε για μια πιο διαρκή κατάσταση, ανεπαρκούς ύπνου, είτε σε διάρκεια είτε σε ποιότητα. Μια από τις αντιγηραντικές φροντίδες μας τονίζουν οι ειδικοί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει έναν καλό ύπνο σε καθημερινή βάση, ποιοτικά και ποσοτικά.

 Ο ρόλος του λεγόμενου “exposome” , δηλαδή το σύνολο των περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως ο τρόπος ζωής) στους οποίους εκτίθεται το δέρμα μας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Το αισιόδοξο μήνυμα που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε συνήθειες μπορούν να επιφέρουν νωρίτερα τα σημάδια της δερματικής γήρανσης, αλλά ακόμα και σοβαρότερων φθορών.(1-3)

Προιόντα Dermadep: Φυσική Ασπίδα Προστασίας του Δέρματος

Το δέρμα μας έχει ανάγκη μιας καθημερινής φροντίδας, με προϊόντα που δρουν ενάντια σε βλαπτικούς παράγοντες ενώ ταυτόχρονα σέβονται την ευαίσθητη φύση του.  

Τα  προϊόντα Dermadep (Cleanser και Top Crema) προσφέρουν μια φυσική φροντίδα και προστασία του δέρματος.  Τα φυσικά τους συστατικά βοηθούν το δέρμα να παραμείνει υγιές χάρη στις δράσεις τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές, και τη φωτογήρανση

Το Dermadep Cleanser είναι ιδανικό για ένα απαλό καθαρισμό με επιφανειοδραστικά συστατικά που σέβονται το φυσιολογικό pH του δέρματος. Τα φυτικά συστατικά που περιέχει εμφανίζουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές δράσεις στο δέρμα. Προσφέρει ένα φυσικό καθαρισμό ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Δεν περιέχει paraben, SLS, SLES, βαζελίνη, σιλικόνη ή χρωστικές ουσίες. Έχει άρωμα χωρίς αλλεργιογόνα. Διαβάστε περισσότερα

Η κρέμα Dermadep Top Crema ολοκληρώνει τη φυσική φροντίδα του δέρματος. Πρόκειται για ένα  προϊόν επίσης βασισμένο σε φυσικά συστατικά που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που βλάπτουν το δέρμα και αποτελούν παράγοντες πρόωρης γήρανσης. Διαβάστε περισσότερα

Πηγές

  1. Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May;27(5):729-738. doi: 10.1177/0963689717725755. 
  2. Krutmann J, Bouloc A, Sore G, Bernard BA, Passeron T. The skin aging exposome. J Dermatol Sci. 2017 Mar;85(3):152-161. doi: 10.1016/j.jdermsci.2016.09.015.
  3. Krutmann J, Schalka S, Watson REB, Wei L, Morita A. Daily photoprotection to prevent photoaging.Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2021 Nov;37(6):482-489. doi: 10.1111/phpp.12688.
  4. Schuch AP, Moreno NC, Schuch NJ, Menck CFM, Garcia CCM. Sunlight damage to cellular DNA: Focus on oxidatively generated lesions. Free Radic Biol Med. 2017 Jun;107:110-124. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2017.01.029. 
  5. Addor FAS. Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018 Sep 20;11:437-443. doi: 10.2147/CCID.S177448.

Σας ενδιαφέρει επίσης