| | |

Κουρκουμάς: Φαρμακολογικές Ιδιότητες και Οφέλη για την Υγεία

Ρίζα κουρκουμά δίπλα σε σκόνη από κουρκουμά

Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζουμε τον Κουρκουμά από τη χρήση του ως μπαχαρικό στη μαγειρική. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως αποτελεί και ένα από τα πλέον διαδεδομένα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε φυτικά συμπληρώματα διατροφής. Ο λόγος είναι ότι οι επιστήμονες έχουν φέρει στο φως ποικίλες και εντυπωσιακές δράσεις του κουρκουμά σε πολυάριθμα θέματα υγείας.

Αξίζει λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το εξωτικό φυτό, και ποια οφέλη μπορεί να μας προσφέρει. 

Ιστορία της Θεραπευτικής  Χρήσης του Κουρκουμά

Ο Κουρκουμάς (Turmeric, Curcuma longa L.) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Κίνα και την Νοτιοανατολική Ασία. Η θεραπευτική χρήση του από τους λαούς αυτών των χωρών σε διάφορα θέματα υγείας είναι μακραίωνη. 

Η κύρια δραστική ουσία ουσία του Κουρκουμά, η Κουρκουμίνη, απομονώθηκε πριν από δύο αιώνες, από τους Γερμανούς επιστήμονες Vogel και Pelletier. Η πρώτη κλινική μελέτη με τη χρήση κουρκουμά μας πηγαίνει πίσω στο 1937, όταν δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς με χολοκυστίτιδα (φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη). Ενώ το 1949 έγινε η πρώτη έρευνα για τις βιολογικές ιδιότητες της Κουρκουμίνης ως αντιβακτηριακή ουσία.

Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν δημοσιευτεί πάνω από 9000 επιστημονικές μελέτες που στις ιδιότητες της Κουρκουμίνης, το 99% εκ των οποίων είναι μετά το 1990! Αυτά τα στοιχεία μας καταδεικνύουν έντονα το τεράστιο ενδιαφέρον της σύγχρονης επιστημονικής κοινότητας για τις ευεργετικές δράσεις αυτής της φυσικής ουσίας στην ανθρώπινη υγεία.(1)

Οι Φαρμακολογικές Δράσεις της Κουρκουμίνης

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Κουρκουμίνης αποτελούν τις εξέχουσες θα λέγαμε, ανάμεσα σε άλλες πλούσιες φαρμακολογικές δράσεις: αναλγητική, αντικαταθλιπτική, αντιμικροβιακή, αντιδιαβητική, αντι-αθηροσκληρωτική, αντικαρκινική και άλλες.(1)

Αυτό που ξεχωρίζει τον Κουρκουμά και τη δραστική του ουσία, είναι η πολύπλευρη δράση του σε ποικίλους βιολογικούς μηχανισμούς και ουσίες του οργανισμού (σχεδόν 200 μοριακές ουσίες-στόχοι!). Μπορεί να δράσει σε πρωτεΐνες και ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο εύρος βιολογικών λειτουργιών όπως: ο κύκλος ζωής των κυττάρων, το ανοσοποιητικό σύστημα, ο μεταβολισμός, το νευρικό σύστημα, και άλλα. Εύλογο λοιπόν είναι το γεγονός ότι η Κουρκουμίνη μελετάται διαρκώς, τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε κλινικές μελέτες, για τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει σε πολυάριθμα θέματα υγείας.(1,2,3)

Έμφαση βέβαια δίνεται από τους επιστήμονες στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ο λόγος είναι ότι η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες (και η αμφίδρομη συσχέτισή τους), έχουν αναγνωριστεί ως υποκείμενες αιτίες σε πολλά θέματα υγείας όπως τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (όπως η οστεοαρθρίτιδα) αλλά και οι αυτοάνοσες παθήσεις.(1,3,4)

Χαρακτηριστική είναι η δράση της Κουρκουμίνης σε διάφορους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτές τις βιολογικές αντιδράσεις. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορούμε ενδεικτικά να δούμε ορισμένους από τους μοριακούς παράγοντες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες που μπορεί να αναστείλει η φυτική αυτή ουσία.(4)

Screenshot 2022 03 21 at 3.32.07 PM - Κουρκουμάς: Φαρμακολογικές Ιδιότητες και Οφέλη για την Υγεία - Herbalist

Εικόνα 1. Ενδεικτικοί μοριακοί “στόχοι” της Κουρκουμίνης στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντικαταθλιπτική δράση της Κουρκουμίνης. Όπως φαίνεται από τα επιστημονικά στοιχεία, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τις ουσίες που ως νευροδιαβιβαστές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης μας.(1,5)

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε και το πολύ καλό προφίλ ασφάλειας που σχετίζεται με τη λήψη Κουρκουμίνης, όπως το αναδεικνύουν οι επιστημονικές μελέτες.(1,3,4)

Meriva® Φυτόσωμα Κουρκουμίνης: Μεγιστη Βιοδιαθεσιμότητα

Ένα από τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη δραστικότητα της Κουρκουμίνης είναι το ποσοστό που θα απορροφηθεί τελικά από τον οργανισμό μας μετά τη λήψη της. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα της, όταν πρόκειται για θέματα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης, όπως π.χ. ο πόνος από μια οξεία φλεγμονή, ή ο πόνος περιόδου.

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στην πατενταρισμένη τεχνολογία Meriva®. Πρόκειται για ένα σύμπλοκο Κουρκουμίνης με λεκιθίνη (φυτόσωμα) που όπως αποδεικνύεται μπορεί να αυξήσει έως και 29 φορές τη βιοδιαθεσιμότητα της Κουρκουμίνης (την ποσότητα δηλαδή που θα είναι τελικά χρήσιμη για τον οργανισμό μας). H κουρκουμίνη Meriva® μπορεί έτσι να επιφέρει σημαντική αναλγητική δράση, όπως δείχνουν και τα κλινικά δεδομένα.(3,6,7)

Κουρκουμάς: Ολιστική Δράση σε Θέματα Υγείας

Η δραστική ουσία του Κουρκουμά, Κουρκουμίνη, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην επιστημονική έρευνα αλλά και την ιατρική πράξη. Χάρη στις πολύπλευρες φαρμακολογικές της ιδιότητες, αποδεικνύει ότι αποτελεί τη φυσική απάντηση στη διαχείριση πολυάριθμων θεμάτων υγείας. Ιδιαίτερα με την έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική της δράση, είναι σίγουρα ένα από τα φυτικά συστατικά που έχουν, και θα συνεχίσουν να έχουν, πρωταγωνιστικό ρόλο στη φυσική προσέγγιση της υγείας. 

Πηγές

  1. Kunnumakkara AB, Bordoloi D, Padmavathi G, Monisha J, Roy NK, Prasad S, Aggarwal BB. Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(11):1325-1348. doi: 10.1111/bph.13621.
  2. Kumar A, Chetia H, Sharma S, Kabiraj D, Talukdar NC, Bora U. Curcumin Resource Database. Database (Oxford). 2015;2015:bav070. Published 2015 Jul 27. doi:10.1093/database/bav070
  3. Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013;15(1):195-218. doi:10.1208/s12248-012-9432-8
  4. He Y, Yue Y, Zheng X, Zhang K, Chen S, Du Z. Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked? Molecules. 2015 May 20;20(5):9183-213. doi: 10.3390/molecules20059183.
  5. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008 Dec;201(3):435-42. doi: 10.1007/s00213-008-1300-y
  6. Cuomo J, Appendino G, Dern AS, Schneider E, McKinnon TP, Brown MJ, Togni S, Dixon BM. Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation. J Nat Prod. 2011 Apr 25;74(4):664-9. doi: 10.1021/np1007262. 
  7. Di Pierro F, Rapacioli G, Di Maio EA, Appendino G, Franceschi F, Togni S. Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva(®)), nimesulide, and acetaminophen. J Pain Res. 2013;6:201-5. doi: 10.2147/JPR.S42184. 

Σας ενδιαφέρει επίσης